Werkgeluk
Werkgeluk, aan de ene kant een hot topic, aan de ander kant iets waar best wat mensen de kriebels van krijgen. Ergens snappen we wel dat bevlogen en happy zijn in het werk heel waardevol is... Maar waarom dan die kriebels? Misschien omdat geluk tegenwoordig iets te veel nagestreefd wordt? Of omdat het impliceert dat je altijd gelukkig moet zijn? Of misschien wel door iets als ‘de week van het werkgeluk’, wat net als Valentijnsdag impliceert dat we maar op een enkel moment er mee bezig hoeven zijn? Wat het ook is, het is duidelijk dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om helderheid over het begrip 'werkgeluk'. En daar is deze bibliotheek voor.
Alle artikelen in deze bibliotheek beschrijven onderdelen die horen bij werkgeluk.
Waarom is werkgeluk belangrijk?
Allereerst verlangen steeds meer mensen naar een gelukkige werkomgeving. Een werkomgeving die hen stimuleert, motiveert en inspireert. Waar ze zich op hun gemak en vrij voelen. Een werkomgeving die hen meer energie geeft dan dat het kost.
Daarnaast heeft het ook zeer veel waarde voor een organisatie. Er is veel onderzoek gedaan naar de waarde van werkgeluk. Het begrip werkgeluk klinkt voor sommigen misschien een beetje als geitenwollen sokken materie, Maar dat is het fundamenteel niet. Sterker nog, het is super concreet, belangrijk en zelfs economisch gezien zeer waardevol. Even wat cijfers op een rij. Werkgelukkige mensen zijn:
- 10x minder ziek
- 100% productiever
- Blijven 2x langer in dienst
- Zijn 6x energieker
- Ervaren aanzienlijk minder stress
Erg overtuigende cijfers. En logisch ook. Als je blij naar je werk gaat is alles beter dan wanneer je depri naar je werk gaat, toch? Kortom, we kunnen dus eigenlijk wel zeggen dat 'werkgeluk' cruciaal is in het bedrijfsleven. En niet iets leuks voor erbij...
Kan je altijd gelukkig zijn?
Een belangrijke vraag die altijd terugkomt wanneer we het hebben over werkgeluk. Kan je altijd gelukkig zijn? Nee. Kan je gelukkiger worden? Ja. Dat kan wel. Sterker nog, daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat 50% van ons gelukgsgevoel genetisch bepaald is, 10% komt voort vanuit onze levensomstandigheden en 40% komt voort uit ons dagelijkse gedrag en is daadwerkelijk te beïnvloeden. En nee, je wordt dan niet continu gelukkig, maar je brengt wel de gemiddelde lijn van je geluksgevoel over een periode van tijd omhoog. We lichten het toe in een grafiek:
De zwarte lijn is je oude mate van geluksgevoel over een periode van tijd en de gele is de nieuwe nadat je er bewust mee bezig bent geweest. Je hebt dus nog steeds momenten dat je gelukkig bent en nog steeds momenten dat je dat niet bent. Maar je geluksmomenten worden sterker en je dalingen worden minder diep. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat (werk)geluk te beïnvloeden én te vergroten is.
Aan de slag met werkgeluk
Als je aan de slag wil met het werkgeluk in je organisatie, in je team of simpelweg voor jezelf, neem dan de tijd om onze artikelen over werkgeluk te lezen. Zo leggen we concreter uit wat werkgeluk is, hoe je werkgeluk kan meten en vertellen we alles over de grondlegger van de positieve psychologie Martin Seligman.
Wil je (nog) meer weten of heb je een concrete vraag, schroom dan niet om contact op te nemen.