Wat is authentiek contact?

Authentiek contact is de eerste pijler van werkgeluk. Het houdt in dat je dicht bij jezelf staat, dit blijft doen in contact met anderen en dat je ook die andere mensen de ruimte biedt om zichzelf te zijn. Om dit te kunnen doen is één vraag essentieel: wie ben ik?

Wie ben ik?

Om authentiek in contact te kunnen zijn met anderen moet je een helder beeld hebben wie jij bent. En dan niet je naam, je leeftijd of je functieprofiel. Dit gaat over een laag dieper: persoonlijkheidsvoorkeuren, kernwaarden, jouw identiteit.
Inzicht krijgen in wie je bent kan op allerlei manieren. Wij gebruiken graag Insights Discoveryomdat het aan de ene kant een simpele methodiek is, maar ondertussen ook de meest krachtige.

Dicht bij jezelf blijven

Als je eenmaal een helder beeld heb van wie je bent, ben je er nog niet. Het is namelijk niet makkelijk om in onze maatschappij ook dicht bij jezelf te blijven. Er zijn continu afleidingen, mensen die dingen van je verwachten of onze neiging om onszelf aan te passen voor anderen. Er zijn drie redenen waarom wij ander gedrag vertonen dan wat we eigenlijk zouden willen en wat goed bij onszelf past. Dit zijn: pain, pleasure en people.
De allerbelangrijkste reden dat we niet authentiek blijven is dat we bang zijn 'er niet meer bij te horen'. Dit verlangen van er bij horen is zo groot dat we als mens continu de interne druk voelen onszelf aan te passen en weg van ons eigen kernwaarden te gaan. Om dit te tegen te gaan is het essentieel jezelf meer te gaan waarderen, erkennen en herkennen.

Authentiek contact

Wanneer je in contact bent ben je automatisch in verbinding met iemand anders. Authentiek contact houdt in dat alle personen betrokken in het contact de ruimte, vertrouwen en veiligheid voelen écht zichzelf te zijn. Dit vraagt van jou dat je anderen dat vertrouwen biedt. Een belangrijk fenomeen om hierin te begrijpen is 'perceptie'. Perceptie betekent dat er nooit 1 waarheid is. Ieder persoon kan anders naar een gebeurtenis (of ander persoon) kijken en denken dat wat hij/zij ziet de werkelijkheid is... terwijl deze werkelijkheden eigenlijk ontzettend verschillen. Wanneer je je daar bewust van wordt én dit respecteert biedt je anderen de mogelijkheid echt zichzelf te zijn zonder dat jij jezelf aan hoeft te passen.