Dicht bij jezelf blijven – waarom is dat zo moeilijk?
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
11/17/2020
2 min
0

Dicht bij jezelf blijven – waarom is dat zo moeilijk?

11/17/2020
2 min
0

Dicht bij jezelf blijven is niet makkelijk. We laten ons vaak leiden door de wereld om ons heen. Door de meningen van anderen, de maatschappelijke norm of door persoonlijke onzekerheden die worden getriggerd door een situatie(verandering). Wist je dat er drie simpele redenen zijn waarom het soms zo moeilijk is dicht bij jezelf te blijven? Dit zijn de 3 P’s:

  • Pain: angst
  • Pleasure: (korte termijn) plezier
  • People: de meningen en eisen van anderen

1. Angst – dicht bij jezelf blijven is super eng

Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat ‘normaal’ is. Dat betekent je nek uitsteken. En dat is eng. We weten namelijk niet wat dat voor consequenties met zich mee kan brengen. Krijgen we kritiek? Horen we er niet meer bij? Blijven we dan alleen over? Allemaal vragen die je extra ervaart wanneer je onzekerheid voelt over wie je bent.

Het is eng om dichtbij jezelf te blijven

Van kinds af aan leren we dat aanpassen beter is dan jezelf te zijn

Wist je trouwens dat 2 meest primaire angsten van mensen te maken hebben met de derde ‘P’, namelijk People: de meningen en eisen van anderen? Deze 2 primaire angsten zijn:

  • Ik ben niet (goed) genoeg.
  • Ik word niet geliefd /ik hoor er niet bij.

2. Plezier – een shot dopamine

De kick, de uitdaging, het spannende… kortstondig plezier is een belangrijke reden waarom wij soms gedrag laten zien dat niet past bij wie wij werkelijk zijn. Deze tweede reden staat in sterke verbinding met ‘erbij willen horen’. Het geeft namelijk een kick om geaccepteerd te worden. Het is plezierig om gezien te worden. Ook al betekent dit dat we niet dicht bij onszelf blijven. Vaak is het ook gekoppeld aan iets negatiefs. Misschien herken je dit? Je bent met een groepje mensen en jullie staan op het punt iets te doen wat eigenlijk niet echt de bedoeling is. Maar o, wat is die spanning lekker. En dit kan van alles zijn: Stiekem vuurwerk afsteken toen je jong was, iemand een beetje pesten op het schoolplein of keihard schreeuwen op het voetbalveld. Plezier, en de dopamine die daarbij komt kijken kan verslavend zijn. Hierdoor is het steeds ingewikkelder dichtbij jezelf te blijven.

Ook hier zie je dat de meningen van anderen een grote rol spelen in het verkrijgen van die dopamine. Geaccepteerd worden, of sterker nog, cool gevonden worden, is de grootste (kortstondige) kick die er maar kan zijn. Een duurzame kick krijg je wanneer je dicht bij jezelf blijft. Maar ja, een snelle kick is vaak interessanter dan die van de lange termijn…

3. De meningen van anderen

Kortom, erbij horen en goed genoeg gevonden worden zijn de primaire drijfveren om gedrag te vertonen wat niet bij onszelf past. We gaan conformeren, we gaan onszelf aanpassen en we gedragen ons hoe wij denken dat anderen dat van ons zouden willen. Omdat deze angsten zo fundamenteel zijn in ons systeem zijn ze vaak zeer leidend in onze persoonlijke ontwikkeling. Wil je dicht bij jezelf blijven dan is het essentieel om deze angsten (en verslavingen) steeds meer los te laten. En dat doe je door bovenal jezelf goed genoeg te vinden. Op het moment dat jij je echt vrij, onafhankelijk en zeker voelt bij wie jij in de kern bent, jouw waarden en jouw talenten, hoe makkelijker het is om deze angst te weerstaan en dicht bij jezelf te blijven.

Om dicht bij jezelf te blijven is het wel essentieel om te weten wie je daadwerkelijk bent. In dit artikel helpen we je op gang daar meer inzicht in te krijgen!

 

Reacties
Categorieën