Een hoger bewustzijn. Wat is het en hoe ontwikkel je het?
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
02/08/2023
7 min
0

Een hoger bewustzijn. Wat is het en hoe ontwikkel je het?

02/08/2023
7 min
0

Voor mijn gevoel krijgt het onderwerp hoger bewustzijn steeds meer aandacht, maar eerlijk is eerlijk, dat kan ook een bubbeltje zijn waarin ik leef. Om mij heen hoor en zie ik steeds meer mensen die aandacht hebben voor een bepaalde vorm van spiritualiteit. Of dit nou is via meditatie, retraites, het lezen van boeken of via psychedelica. Er lijkt een groeiende behoefte te zijn om datgene waarin we leven beter te snappen, te duiden en te voelen. En zo ook ik. In deze Happyfeed neem ik je graag mee in mijn eigen ontwikkeling. Mogelijk kan het dienen als inspiratie.

Mijn interesse in hoger bewustzijn en spiritualiteit

Het afgelopen half jaar stond voor mij in het teken van het hogere bewustzijn en spiritualiteit. Dit is door een aantal dingen ontstaan. Allereerst vertelde een goede vriend van mij over een podcast van Ram Dass die ik ben gaan luisteren. Ram Dass was een spirituele leraar die zijn carrière begon als professor aan Harvard, Stanford en Yale en zijn weg vervolgde in psychedelica en uiteindelijk richting India. Een boeiende man met inspirerende verhalen.

Een paar maanden later las ik een interview in de Volkskrant met cardioloog Pim van Lommel, waarin hij praat over bijna-doodervaringen en continuïteit van bewustzijn na de dood. Ik kende zijn boek al maar dit artikel leek precies op het goede moment te komen. Het voelde als een bevestiging van wat ik hoorde in de verhalen van Ram Dass.

En als laatste kreeg ik een boek cadeau over de Kabbala (joodse mystiek). Een onderwerp waarin ik eerder in mijn leven al geïnteresseerd was, maar wat ik nu meer aandacht kon en wilde geven.

Drie ‘bronnen’ dus die ongeveer tegelijkertijd mijn interesse grepen. En in alle drie de bronnen las en hoorde ik eigenlijk over hetzelfde onderwerp; het hogere bewustzijn.

Wat is de betekenis van hoger bewustzijn

Laten we beginnen met wat hoger bewustzijn nou eigenlijk is. Hoger bewustzijn is een term die wordt gebruikt om het begrip aan te duiden van een verhoogd niveau van inzicht en/of bewustzijn van de realiteit en het zelf. Het wordt vaak geassocieerd met spirituele praktijken en is gebaseerd op het idee dat mensen verder kunnen groeien in hun bewustzijn en op een hoger niveau kunnen functioneren dan het dagelijks bewustzijn.


Dit hogere bewustzijn is onderzocht door o.a. Pim van Lommel aan de hand van bijna-doodervaringen. Een bijna-doodervaring (BDE) is een ervaarde bewustzijn terwijl de persoon klinisch dood is. Iemand wordt klinisch doodverklaard wanneer hij/zij geen tekenen van leven vertoond. Dus geen hartslag, geen ademhaling en geen bewustzijn. Bij een BDE is er dus geen klinisch bewustzijn meer maar ervaart de patiënt wel degelijk van alles. Pim van Lommel noemt het een non-lokaal bewustzijn en is overtuigd van de aanwezigheid ervan.

“De dood is niet het einde van wie je bent” – Pim van Lommel

Het artikel, en zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’, gaf mij extra bevestiging van het feit dat er meer is dan alleen ons dagelijkse leven en ons dagelijks bewustzijn. En voor mij was dat wel een eerste belangrijke stap; het bestaan van een hoger bewustzijn erkennen.

Hoger bewustzijn erkennen

Voordat ik het artikel over Pim van Lommel las, was ik al op het spoor gekomen van Ram Dass. Ik had al eerder eens iets van hem voorbij zien komen maar mij nooit verder verdiept. Tot ik een podcast aangeraden kreeg met al zijn lezingen; Be Here Now. En in de eerste 7 afleveringen neemt hij je mee in zijn eigen verhaal. Hoe hij van rijke, succesvolle bachelor met connecties aan alle grote universiteiten van de VS overging op experimenten met psychedelica (en zo ontslagen werd). En hoe hij vervolgens naar India ging om op zoek te gaan naar iets groters. Hij is een fantastische spreker en de 7 afleveringen zijn ontzettend boeiend.

 

In één van die eerste 7 afleveringen noemt hij 3 verschillende manieren waarmee mensen typisch gezien in aanraking komen met (of geïnteresseerd raken in) een hoger bewustzijn.

  1. Door het te ervaren – dit kan via langdurig mediteren zijn, via yoga of via psychedelica.
  2. Door te leren – nadat je alles onderzocht hebt kom je erachter dat er gewoon simpelweg meer moet zijn dan het dagelijkse bewuste leven dat we hier leiden (of lijden ;)). Denk aan Pim van Lommel.
  3. Door iemand te geloven – we voelen en ervaren zoveel eerlijkheid in iemand die het ervaren heeft en erover praat dat we het simpelweg volledig geloven.

Voor mijzelf geldt dat ik het ben gaan erkennen door nummer 2 en nummer 3. Als ik er steeds meer over lees en leer kan het in mijn ogen bijna niet anders dan dat er meer is dan ons leven hier. En ondertussen ken ik genoeg mensen die ik volledig vertrouw die dit zelf hebben ervaren.

De kracht van een bewustzijn van een hoger bewustzijn

Kijk, dat zijn nog eens duidelijke kopjes ;). Maar de vraag is natuurlijk; waarom is dit allemaal zo belangrijk? Wat maakt het nou uit of het er wel of niet is… Goede vraag. En om die te beantwoorden betrek ik het volledig op mijzelf want dat is wat ik weet.

Voor mijzelf merk ik dat er meer rust, geluk en vrede ontstaat nu ik erop vertrouw dat er een hoger bewustzijn is. Laat het me uitleggen aan de hand van een voorbeeld en tevens een concreet onderdeel uit de lezingen van Ram Dass.

Een belangrijk iets wat vaak beschreven wordt is dat we niet onze gedachten en emoties zijn. Wat hiermee bedoeld wordt is dat we allerlei (beperkende) overtuigingen kunnen hebben, allerlei heftige emoties of allerlei gedachten. We kunnen geneigd zijn om onszelf met die gedachten en emoties te identificeren. Ons dagelijks leven en bewustzijn wordt volledig overspoeld door alles wat ons overkomt. Maar dat hoeft niet. Op het moment dat we leven vanuit een hoger bewustzijn kunnen we deze overtuigingen en emoties van een afstandje bekijken. We kunnen zien waarom ze ontstaan, wat het met ons doet en hoe we ons (en ons dagelijks bewustzijn) er door laten leiden. Hoe beter je van een afstandje kan kijken hoe makkelijker het is om je gedachtestroom te stoppen. Bijvoorbeeld:

Een vriend van mij heeft een stevig en negatief oordeel over werkgeluk. Dit raakt mij. Het irriteert me en ik word er boos van. Vaak genoeg laat ik me hier helemaal in meevoeren. Ik ga zo scherp mogelijk de discussie aan en probeer hem continu te overtuigen. Daarnaast voel ik dagen erna nog steeds de irritatie en boosheid. Maar… op het moment dat ik vanuit een toeschouwer kan kijken, zie ik wat er bij mij gebeurt. Ik zie dat het me raakt, ik zie dat ik boos word. Maar omdat ik er van een afstand naar kijk, en mezelf niet volledig laat meevoeren in de emoties en gedachtes, lukt het mij om diezelfde gedachtes en emoties rustig toe te laten, maar ook weer te laten gaan. Zo lukt het mij de discussie niet aan te gaan en zijn ideeën er helemaal te laten zijn. Ik ga hem niet overtuigen, hij is op een gegeven moment klaar zijn mening te geven en we hebben een leuke avond.

 En dit is nog maar één facet wat komt kijken bij het bewustzijn van een hoger bewustzijn. Zo zijn er nog meer dingen maar in het kort biedt het mij de ruimte om soms even uit het chaotische leven te stappen en rust te vinden.

Hoger bewustzijn ontwikkelen

Maar geloof me, vaak genoeg ben ik geïrriteerd of laat ik me meevoeren met wat mensen mogelijk allemaal wel niet vinden. Het is dan ook een continue ontwikkeling. Er zijn meerdere manieren waarop ikzelf bezig ben om met meer aandacht te leven en me daarin te ontwikkelen. Om te beginnen iets wat ik uit de Kabbala heb opgepikt.

Volgens de Kabbala (en vele andere stromingen) bestaan wij in dualiteit. In hun woorden is dat het Licht en Satan. Het licht is onze pure zelf, onze ziel, ons hoger bewustzijn (hoe je het ook wil noemen). Satan is ons ego. Het is die stem in ons hoofd die ons stimuleert datgene te doen dat kortetermijnwinst oplevert voor onszelf, en mogelijk anderen en ons lange termijn geluk schaadt. Heel simpel voorbeeld: je hebt besloten af te gaan vallen. De stem in je hoofd zegt op dag 2; je hebt het zo goed gedaan, je verdient wel wat lekkers. Je voelt aan alles dat je het niet moet doen maar die stem in je hoofd gaat je overtuigen. ‘Ah joh, dat ene chocolaatje’, of ‘ik heb ergens ooit gehoord dat beloningen heel goed kunnen helpen’. Totdat je overstag gaat en dat chocolaatje eet.

Hoger bewustzijn in het boek over KabbalaEen simpele, fijne uitleg over Kabbala en hoe je het kan toepassen

Volgens de Kabbala is de kern van ons leven om ons eigen hogere bewustzijn te trainen en zo die schadelijke (aan dopamine verslaafde) stem te overwinnen. En hoe vaker je dat doet hoe dichter je bij je eigen licht komt. En ik kan je vertellen, dat is best lastig. Maar ik merk ook dat ik het interessant vind en dat ik er regelmatig op reflecteer. Dus dat is één ding.

Andere dingen die ik doe?

  1. Ik luister naar de podcast serie Be Here Now met Ram Dass wat mij super veel inspiratie geeft.
  2. Ik mediteer ongeveer 4 dagen per week. Waar ik het een jaar geleden nog probeerde omdat het mij goed leek merk ik nu dat ik er heel veel behoefte aan heb en er van geniet.
  3. Ik heb 5 weken lang gemicrodoseerd. Een fantastische manier om dichter bij je gevoel te komen en je ‘monkey mind’ soms even te bypassen.
  4. En bovenal; ik blijf reflecteren op mezelf. Wat gebeurt er bij me? Wat voel ik? Kan ik er op een afstand naar kijken? Welke gedachtes komen op? Acteer ik uit liefde of uit ego? Et cetera, et cetera.

Wat jij er mee moet?

Eigenlijk moet je helemaal niks. Ik raad je ook niks aan. We hebben Happyfeed opgericht om alles waarvan wij merken en weten dat het kan bijdragen aan je (werk) geluk te delen. En dat was voor mij dit ook. Misschien inspireert het je om de podcast eens te luisteren of één van de boeken te lezen. Of misschien iets anders. Hoe dan ook, elke kleine stap kan helpen om je eigen leven lichter te maken.

Ik vind het altijd leuk om te horen wat je ervan vindt dus als je iets te zeggen hebt kan dat altijd!

Reacties
Categorieën