Persoonlijke ontwikkeling: ervaring komt niet zonder ongemak
Persoonlijk leiderschap
Marsha Beaufort
Persoonlijk leiderschap
10/11/2022
2 min
0

Persoonlijke ontwikkeling: ervaring komt niet zonder ongemak

10/11/2022
2 min
0

Hoe vaak denk jij, als je voor een uitdaging - klein of groot - staat: WAAR moet ik beginnen?! 

Ik best vaak. Omdat iedere situatie nu eenmaal anders is en daarom niet één op één te vergelijken is met wat je eerder hebt meegemaakt. Plus ik wil mezelf scherp houden op óf ik eerdere ervaringen wel één op één kan gebruiken voor mijn aanpak.

Toch kan het enorm frustrerend voelen om het idee te hebben dat je weer ‘op 0’ moet beginnen. Ik denk dan wel eens: wanneer komt toch dat moment dat ik zonder problemen en met gemak de uitdagingen aan kan gaan? Het antwoord heeft voor mij twee kanten. 

Ervaring doe je ‘ongemerkt’ op en daarmee kun je weer nieuwe uitdagingen aan gaan

De ene kant heeft te maken met dat ik wel eens te kritisch kan zijn op mijn eigen vermogen om uitdagingen aan te gaan. Ik ben niet snel tevreden, wil het eerst zelf doen, etc. 

Maar als ik terug kijk in de tijd, dan zijn de uitdagingen die ik tegen ben gekomen groter geworden en daarmee wat lastiger op te lossen. Daarnaast heb ik echt aanzienlijk minder tijd nodig om te kiezen voor een aanpak die voor mij goed voelt. Waar ik eerst een of twee weken van alles door mijn hoofd liet spoken, heb ik nu een halve of hele dag nodig om mijn eerste stappen te bedenken en uit te voeren.


De andere kant is dat ik – bewust en onbewust – op zoek ga naar uitdagingen die steeds groter zijn dan de vorige. En als ik daar bij stil sta dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat ik mijn ervaring van de vorige keren niet één op één kan plotten. Het vraagt simpelweg om andere, meer doordachte oplossingen waar ik meer mensen bij moet betrekken.

Persoonlijke ontwikkeling maakt mij (werk)gelukkig

Het bovenstaande staat voor mij voor mijn belangrijkste pijler in mijn werkende leven: persoonlijke ontwikkeling. Ik denk echt wel eens: ik ga een andere baan nemen, waarbij het leven er gemakkelijker uit ziet en ik me wat minder ‘druk’ hoef te maken om deze zaken. Maar dat zou ik uiteindelijk niet lang volhouden. Om mezelf te ontwikkelen heb ik die situaties nodig waar ik het even heel warm krijg als ik bedenk wat er moet gebeuren. Dat ongemakkelijke gevoel dat ik niet op mijn eigen ervaring kan vertrouwen. 

Persoonlijke ontwikkeling: ervaring komt niet zonder ongemakken

Maar dat gevoel als het klaar of af is. Soms met een heel goed resultaat, soms met een minimaal resultaat. Dat ik het weer gedaan heb en die ervaring dan weer in mijn rugzak mag stoppen. Dáár kan dus heel weinig tegenop én dit draagt bij aan het plezier dat ik in mijn werk ervaar. Mijn werkende ‘leven’ zie ik als een omgeving om mezelf te ontwikkelen, dingen uit te proberen en daar als mens weer beter van te worden. En als ik het gevoel heb dat ik die ontwikkeling doormaak, draagt dat bij aan mijn werkgeluk.

Wat maakt dat jij je persoonlijk kunt ontwikkelen in je werk?

Het gedachtegoed van Happyholics is gebaseerd op de vijf pijlers van werkgeluk. Persoonlijke ontwikkeling is er daar één van, en voor mij staat deze bovenaan het lijstje. Heb jij helder voor jezelf wat ervoor zorgt dat je jezelf kunt ontwikkelen in je werk? Je werkzaamheden, omgeving, mensen met wie je werkt, opdrachten waarvoor je verantwoordelijk bent...? Ik geloof dat je die persoonlijke ontwikkeling naar je toe kunt halen, maar daarvoor is het handig om eerst de bovenstaande vraag te beantwoorden. Ik ben benieuwd naar je antwoord en vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Voel je vrij om contact op te nemen!

Reacties
Categorieën