Vijf pijlers van werkgeluk

De vijf pijlers van werkgeluk staan centraal in het gedachtegoed van Happyholics. Steeds meer mensen verlangen naar een gelukkige werkomgeving. Een werkomgeving die hen stimuleert, motiveert en inspireert. Waar ze zich op hun gemak en vrij voelen. Daarnaast blijken gelukkige werknemers zeer waardevol te zijn voor organisaties. Ze zijn productiever, creatiever, gezonder en meer betrokken.

Omdat dit zo’n belangrijke paradigmaverschuiving in het werkende leven betekent hebben we onderzoek gedaan naar wat mensen tegenwoordig zoeken in een werkomgeving. Dat zijn uiteindelijk de vijf pijlers van werkgeluk geworden:

Eerste pijler van werkgeluk: Persoonlijk contact

Happyholics zien werk als een integraal gedeelte van het leven. Werken doen ze soms thuis maar ook op het werk willen ze zich thuis kunnen voelen. Dat vraagt om sterk persoonlijk contact met collega’s. Een groot percentage werkenden heeft op nummer 1 prioriteit voor een baan ‘een fijne werksfeer’. Terecht ook. De absolute basis van een sterke cultuur is vertrouwen en veiligheid. Via persoonlijk contact, leer je elkaar beter kennen, durf je kwetsbaar te zijn en voel je vertrouwen en veiligheid.

Eerste pijler van werkgeluk: persoonlijk contactPersoonlijk contact creëert vertrouwen en veiligheid en daardoor werkgeluk

Persoonlijk contact op de werkvloer, tussen collega’s, maar ook tussen medewerkers en leidinggevenden, is voor happyholics cruciaal. Waren vroeger collega’s nog echt collega’s – mensen die je op je werk graag zag, maar daarbuiten zeker niet: het privéleven moet niet óók nog eens besmet raken met het werk – nu is dat totaal anders. De integratie van leven en werk is voor happyholics heel normaal. Collega’s worden dierbare vrienden die steeds meer gemixt raken met de oorspronkelijke vriendengroep. En ook collega’s van vroegere werkgevers blijven vaak een rol spelen in het leven van een happyholic.

Tweede pijler van werkgeluk: Zingeving

Happyholics zoeken zingeving in het werk. Ze willen werk dat ertoe doet, en dat waarde en betekenis heeft voor het bedrijf én de maatschappij. Dit klinkt nogal groots, maar het gaat niet over de zin van het leven of waarom we op aarde zijn. Zie het kleiner. Het gaat erom dat medewerkers het gevoel willen hebben dat ze meer doen en meer bereiken dan dat ze uitsluitend voor een salarisstrookje werken. Ze willen trots zijn op wat ze als medewerkers klaarspelen en voor elkaar krijgen.

Tweede pijler van werkgeluk: ZingevingZingeving betekent écht betrokken en bevlogen zijn

Zingeving geldt voor happyholics op twee manieren: ten eerste willen ze werk doen dat van betekenis is voor de wereld en ten tweede willen ze iets betekenen voor het bedrijf, ze willen dat hun bijdrage ook gezíén wordt. Voor de happyholic moet werk meer zijn dan alleen maar het rijker maken van aandeelhouders. En werk moet al helemaal niet ten koste gaan van de maatschappij of het milieu. Onderstaand filmpje laat mooi zien waarom zingeving één van de vijf pijlers van werkgeluk is:


Derde pijler van werkgeluk: Waardering

Deze pijler gaat niet over waardering in de vorm van een financiële bonus of een nog duurdere leaseauto. Nee, oprechte complimenten, positieve feedback en waardering in de vorm van vertrouwen en vrijheid. Het gaat dus om intrinsieke waardering. Happyholics zoeken een werkomgeving waarin ze ervaren dat hun collega’s hen kennen en op basis daarvan waardering, hulp en stimulansen bieden.

Derde pijler van werkgeluk: WaarderingLof en erkenning maken werkgeluk. Niet een mooiere lease-auto

Lof en erkenning krijgen moet persoonlijk voelen, en uniek. Erkenning slaat op hoe specifiek de waardering is. Waardering is meer dan een vaag, globaal, oppervlakkig compliment. Een gelukkige werkomgeving betekent dat collega’s zicht hebben op het daadwerkelijke werk dat ieder heeft verricht en hoe belangrijk dat is. Vervolgens is het van belang dat collega’s elkaar regelmatig complimenteren met wat ze precies goed hebben gedaan, waarom dat zo goed is en hoe belangrijk het is. Voor alle duidelijkheid: het betekent niet dat iedereen elkaar in de watten moet gaan leggen. Dat zou ook volledig tegen de behoefte van persoonlijke ontwikkeling en groei in gaan.

Naast lof en erkenning is het dus ook van belang dat happyholics zich gewaardeerd voelen als mens. Dat ze meer zijn dan een ingevulde functieomschrijving. Deze waardering gaat dus verder dan alleen prestaties. Het is waardering voor de gehele persoon. Een gevoel van trots dat je collega’s bent van elkaar.

Vierde pijler van werkgeluk: Vrijheid

Vrijheid is één van de vijf pijlers van werkgeluk en gaat over een perfecte balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Op basis van de verantwoordelijkheid die iemand krijgt, moet ook de juiste hoeveelheid vrijheid geboden worden. Essentieel hierin is dat mensen aangestuurd worden op resultaten en niet op taken. Wanneer mensen de mogelijkheid krijgen om hun resultaten te behalen op een manier die past bij hun en hun talenten, dan pas hebben we het over de vrijheid waar happyholics naar op zoek zijn.

Vierde pijler van werkgeluk: VrijheidWerk waarin je op jouw manier en met jouw talenten impact kan maken

De reden dat vrijheid zo belangrijk is, is omdat iedereen anders is. Happyholics willen graag het beste resultaat mogelijk halen omdat ze echt bij willen dragen aan het doel van de organisatie. Maar om dat te kunnen moet het wel passen bij de manier waarop zij werken. Op de talenten die zij hebben. Ieder mens heeft een eigen, bijna unieke, combinatie van talenten. Dit betekent dat iedereen op een andere manier zijn/haar werk het beste kan doen. Om te kunnen werken vanuit jouw talenten is het dus van belang dat er ruimte is in het behalen van resultaten.

Vijfde pijler van werkgeluk: Persoonlijke ontwikkeling

De vijfde en laatste pijler van werkgeluk betreft persoonlijke ontwikkeling. Happyholics besteden continu aandacht aan hun eigen groei en ontwikkeling en zoeken dat ook in hun werk. Deze groei beslaat niet alleen professionele vaardigheden. Ook het ‘persoonlijke’ in persoonlijke ontwikkeling diepen ze graag uit.

Vijfde pijler van werkgeluk: Persoonlijke ontwikkelingPersoonlijke ontwikkeling is meer dan het leren van vaardigheden

Een mooie metafoor die past de persoonlijke ontwikkeling die happyholics nastreven is die van Remco Claassen; E=MC2. Energy = Mission * Character * Competencies.

Kortom: persoonlijke ontwikkeling beslaat de persoonlijke missie van iemand, wie hij/zij is als persoon en zijn/haar talenten of vaardigheden.

Een werkomgeving die happyholicsproof is

Dit zijn dus de vijf pijlers van werkgeluk en beschrijven waarom deze zo belangrijk zijn voor een steeds grotere groep werknemers. Het is nu essentieel om samen een werkomgeving te realiseren die past bij deze menselijke waarden. Voor de happyholics zelf, maar ook voor organisaties.