Waarom autonomie in het werk zo belangrijk is
Goed werkgeverschap
Glenn Holster
Goed werkgeverschap
05/01/2020
2 min
0

Waarom autonomie in het werk zo belangrijk is

05/01/2020
2 min
0

Waarom autonomie zo belangrijk is? Het verhoogt direct de betrokkenheid van de happyholics in jouw organisatie. En zij zijn de werknemers die het verschil kunnen maken voor jouw organisatie of team. Dit artikel is de vierde in een reeks van vijf artikelen waarin wij je meenemen in de vijf behoeften van de happyholic. Hierin benoemen we regelmatig de Millennial omdat die voorop loopt in het gedachtegoed van happyholics. Dus, benieuwd naar hoe je deze happyholics beter kan aantrekken en behouden? Lees dan dit vierde artikel over de waarde van vrijheid en autonomie.

Autonomie: vrij zijn in waar, wanneer en op welke manier je het werk doet

Het is woensdagochtend, ik zit aan het ontbijt met de balkondeur wijd open. De zon schijnt volop. Ik besluit te gaan genieten van deze prachtige zomerse dag, want dat is in september een cadeau. Op naar het strand dus. En het werk dan? Geen zorgen. Ik neem de laptop mee en zie wel. Ik kan ook vanavond nog lekker aan de slag. Komt goed.

Werk kan tegenwoordig overal, zolang we de autonomie maar krijgen

Werk kan tegenwoordig overal, zolang we de autonomie maar krijgen

Aan het woord is zomaar iemand van de generatie Y, de generatie die symbool staat voor de happyholics. Iemand met een leidinggevende die hem de ruimte geeft om zélf te bepalen waar, wanneer en hoe hij zijn werk doet. Die autonomie hebben happyholics nodig. En de digitale ontwikkelingen maken het eenvoudig om buiten kantoor en buiten de gebruikelijke tijden te werken (hoewel Corona daar natuurlijk veel verandering in heeft gebracht).

Wij lopen hard voor leidinggevenden die autonomie en vrijheid geven om het beste uit onszelf te halen

In plaats van command and control willen wij autonomie

Happyholics kijken op een andere manier naar werk dan de gemiddelde werknemer. Voor ons is het geen punt om even een sprint te moeten trekken of af en toe een nachtje door te halen voor werk. Het altijd maar ‘van 9 tot 5’ vinden we onzinnig. Wij happyholics ontlenen onze identiteit voor een flink deel aan het werk dat we doen en willen dus betekenisvol bezig zijn. En we willen het leuk hebben op ons werk. Dat vraagt om een leidinggevende die ons dat gunt.

Niemand wil constant een baas in de nek die het werk controleert. Natuurlijk is er uitleg nodig over wat er van je wordt verwacht, zijn er deadlines en moet er ruimte zijn voor tussentijds overleg en eventuele bijsturing. En vanzelfsprekend heeft een starter begeleiding nodig tijdens het proces, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Hoe je daar komt, hoeft niet te worden voorgekauwd. Dat kun je prima zelf bepalen.

Geef ruimte, flexibiliteit en vertrouwen, en haal het beste uit je mensen

Command en control zijn uit de tijd. En bij de happyholic, zeker als deze tot de Millennials behoort, werkt het zelfs averechts. Wij rennen niet voor managers die commanderen. We willen wél hard lopen voor leidinggevenden die ruimte en vrijheid geven om het beste uit onszelf te halen, om zelf uit te vinden – met vallen en opstaan – hoe je het beste resultaat bereikt. Happyholics vragen om leiderschap nieuwe stijl, dat wil zeggen: om ruimte, flexibiliteit en vertrouwen.

Autonomie: vrij zijn in waar, wanneer en op welke manier je het werk doet

Autonomie: vrij zijn in waar, wanneer en op welke manier je het werk doet

Leg je ons aan de leiband, dan gaan we heel snel buiten de deur kijken. Maar als je in plaats daarvan als leidinggevende je talentvolle medewerker met opbouwende feedback stimuleert om te ontdekken waar zijn kracht ligt, hoe hij zich optimaal kan ontwikkelen en welke manier van werken het beste bij hem past, dan behoud je de inspirerende en innovatieve happyholic voor je organisatie. En daar wordt iedereen (werk)gelukkig van.

 

Reacties
Categorieën