Managers die waardering geven zijn de beste managers
Goed werkgeverschap
Itamar Sharon
Goed werkgeverschap
04/28/2020
3 min
0

Managers die waardering geven zijn de beste managers

04/28/2020
3 min
0

Ben jij een leidinggevende die vaak waardering geeft? Het verhoogt namelijk direct de betrokkenheid van de happyholics in jouw organisatie. En zij zijn de werknemers die het verschil kunnen maken voor jouw organisatie of team. Dit artikel is de derde in een reeks van vijf artikelen waarin wij je meenemen in de vijf behoeften van de happyholic. Hierin benoemen we regelmatig de Millennial omdat die voorop loopt in het gedachtegoed van happyholics. Dus, benieuwd naar hoe je deze happyholics beter kan aantrekken en behouden? Lees dan dit derde artikel over de waarde van waardering.

Waardering is meer dan een bonus

Dat het belangrijk is om waardering te tonen, is zo vanzelfsprekend dat je je kunt afvragen waarom we er een column aan wijden. Het antwoord iseenvoudig: omdat het belang van waardering voor happyholics wordt onderschat. Wij moeten ons gewaardeerd weten om gelukkig te zijn, om te presteren. En dan heb ik het niet over waardering in de vorm van een grotere leaseauto of een financiële bonus. Nee, wat wij nodig hebben zijn positieve feedback, oprechte complimenten en waardering in de vorm van vertrouwen en vrijheid.Geef positieve feedbackWij zijn een generatie die gevoelig is voor de mening van anderen. We houden van eerlijkheid – zijn dat zelf ook – en zoeken keer op keer bevestiging. Voor alle duidelijkheid: het betekent niet dat we in de watten willen worden gelegd. Het gaat niet om gepamperd worden, wij houden juist van eerlijke feedback. Als leidinggevende moet je je dat realiseren bij het uiten van je waardering én vooral bij het geven van de feedback. Wij willen worden gehoord, gezien en begrepen. We willen voelen dat onze leidinggevende ons kent en op basis daarvan de waardering, hulp en stimulans biedt die wij nodig hebben.

Voor alle duidelijkheid: het betekent niet dat we in de watten willen worden gelegd.

Verbindt waardering aan inzet en groei, niet aan targets

Goede waardering geven is voor veel leidinggevenden lastig. Zij zijn gewend complimenten te verbinden aan het halen van targets of het leveren van uitzonderlijke prestaties. Betrokkenheid en inzet op zich worden niet beloond en dat is wel iets om over na te denken. Want misschien verdient iemand die alles heeft gegeven en kort voor het doel strandde, die schouderklop wel meer dan degene die moeiteloos zijn financiële targets heeft gehaald.

Een goede leidinggevende geeft waardering gekoppeld aan inzet, betrokkenheid en groei

Een goede leidinggevende geeft waardering gekoppeld aan inzet, betrokkenheid en groei

Ik verwijs even naar de eerste column uit deze reeks over het belang van persoonlijk contact. Daar adviseren we de leidinggevenden die zelf vader/moeder zijn van een generatie Y-er stil te staan bij hoe ze hun eigen kind beoordelen en benaderen. Als je dat doet, wordt het waarschijnlijk een stuk makkelijker om die happyholic een oprecht compliment over inzet of betrokkenheid te geven.

Waardering is niet meer dan herkenning én erkenning

Een andere tip om te laten zien dat je als leidinggevende jouw happyholics wilt horen, zien en begrijpen: voer met iedere nieuwe medewerker drie maanden na binnenkomst een gesprek over zijn/haar bevindingen. Stel de volgende vragen: Wat valt je op? Waar verbaas jij je over? Wat zou jij anders aanpakken? En dóe daar dan ook wat mee.

Misschien verdient iemand die alles heeft gegeven en kort voor het doel strandde, die schouderklop wel meer dan degene die moeiteloos zijn financiële targets heeft gehaald.

Of stel als organisatie een Happyholics MT samen. Een groep talentvolle, betrokken medewerkers met een visie op de toekomst van de organisatie die deze ook durft te etaleren. En laat deze happyholics een paar keer per jaar aansluiten bij een reguliere MT-vergadering. Zo toon je dat je ze serieus neemt, dat ze van waarde zijn voor de organisatie en er echt toe doen. Dát is de waardering die we nodig hebben.

Overigens, gewaardeerd voelen is natuurlijk niet alleen afhankelijk van je manager. Daarin heb je als mens ook veel te ontwikkelen. Wil je leren jezelf meer te waarderen? Lees dan onze blog met 7 tips hoe jij jezelf meer kan waarderen!

Reacties
Categorieën