Inspirerend leiderschap

Voor 41 procent van de mensen die hun baan opzegt, is 'slecht leiderschap' de belangrijkste reden. En dat terwijl diezelfde leiders vaak maar 1 ding willen: blije en betrokken medewerkers die elke dag het beste uit zichzelf en de organisatie halen.


Maar leiders kunnen pas het beste uit je mensen halen, als ze eerst het allerbeste uit zichzelf halen. Tijd om van hun werkgeluk en ontwikkeling de allerhoogste prioriteit te maken. Dan zullen je medewerkers heel snel volgen!

> Vertel me hoe

Leiders kunnen pas het beste uit je mensen halen, als ze eerst het allerbeste uit zichzelf halen.

Het goede voorbeeld

De boodschap is helder: bij het creëren van een happy workplace spelen leiders een allesbepalende voorbeeldrol. Maar hoe geven je leiders daar concreet invulling aan? Om te beginnen weten we dat het eigenlijk helemaal niet over sturen gaat, maar vooral over loslaten. Om het geven van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Om zorgen voor verbinding en écht in contact staan met je omgeving.


Dit betekent natuurlijk niet dat leiders verantwoordelijk zijn voor het werkgeluk van hun medewerkers. En niemand verwacht van ze dat ze mensen 100% van de tijd volledig betrokken houden. Wel is het aan leiders om een positieve werkcultuur en veilige omgeving te creëren waarin medewerkers kunnen floreren en zelf verantwoordelijkheid kunnen pakken voor hun geluk. Als ze daarnaast hun leiderschapsstijl effectief weten af te stemmen op de individuele behoeften van de mensen aan wie ze leidinggeven, inspireren ze medewerkers om elke dag het allerbeste uit zichzelf én de organisatie te halen.

Inspirerende leiders:

Tonen oprechte interesse in wat mensen nodig hebben om 'happy' te zijn (en blijven!)
Snappen dat dit voor iedereen anders is en maken optimaal gebruik van de diversiteit in je organisatie
Vragen aan medewerkers wat er moet gebeuren om beter en prettiger te kunnen (samen)werken
Geven vertrouwen en ruimte om te experimenteren, zodat mensen zich continu kunnen blijven ontwikkelen

Happy leadership

Leiders zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Ze zijn verantwoordelijk voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Niet voor niets zijn de meest succesvolle (team)leiders degenen die hun medewerkers echt centraal durven zetten en simpelweg het goede voorbeeld geven. Daarom leren we leiders met het leiderschapsprogramma van Happyholics continu reflecteren en ontwikkelen op 3 gebieden:

1. Zelfinzicht 

Inspirerende leiders zijn zelfbewuste leiders. Daarom start leiderschapsontwikkeling altijd met zelfinzicht. Leiders die een goed beeld hebben van zichzelf als leider geven moeiteloos antwoord op vragen als: Wat is mijn leiderschapsstijl? Wat zijn mijn leiderschapskwaliteiten en -valkuilen? Wat is echt belangrijk voor me? Wat zijn mijn drijfveren, wat is mijn purpose en wat wil ik nalaten? En misschien wel het belangrijkste: hoe zien anderen mij als leider?

2. Inzicht in de context en de mensen

Succesvolle (team)leiders kennen niet alleen zichzelf, ze weten ook wat de situatie, de organisatie en de mensen van ze nodig hebben. Ze creëren een positieve en veilige werkcultuur en halen het allerbeste uit je mensen door hun leiderschapsstijl effectief op individuele behoeften af te stemmen. Ze weten feilloos wat er van hun team verwacht wordt, wat elk teamlid nodig heeft om te floreren en hoe ze het gewenste resultaat samen en op een fijne manier kunnen realiseren.

3. Inzicht in hun dagelijks gedrag en handelen

Het inzicht is er! Nu komt het aan op het gedrag en handelen in de dagelijkse praktijk. Goede  leiders reflecteren en ontwikkelen continu om het allerbeste uit zichzelf én hun team te blijven halen. Ze geven moeiteloos antwoord op vragen als: Welke feedback krijg ik van mijn team én onze stakeholders? Wat gaat mij goed af en wat vind ik nog lastig? Welke vaardigheden moet ik verder ontwikkelen om er (nog) beter voor mijn mensen te kunnen zijn?

Happyholics have happy leaders!

Download gratis ons e-book (t.w.v. €11,50)

Leiders hebben grote invloed op het werkgeluk, de betrokkenheid en de prestaties van je medewerkers. Reden genoeg om van hun werkgeluk en ontwikkeling de allerhoogste prioriteit te maken. De eerste stap? Download gratis het Happyholics e-book en deel het vandaag nog met alle (team)leiders in je organisatie.

Gratis het happyholics boek met alles over werkgeluk

Wat levert het op?

Voor je organisatie:

  • Talent makkelijker aantrekken en langer behouden
  • Minder werkstress en (langdurig) verzuim
  • Betrokken, productieve en proactieve medewerkers

Voor je (team)leiders:

  • Meer inzicht in zichzelf als leider én de behoeften van hun mensen
  • Handvatten om continu het beste uit hun mensen te blijven halen
  • Resultaten op een prettige manier behalen

Voor je medewerkers:

  • Voelen zich gezien, gehoord en serieus genomen
  • Zijn elke dag met plezier aan het werk
  • Halen het maximale uit zichzelf, je team en de organisatie

Wat andere leiders zeggen:

Confronterend én inspirerend! 

Itamar van Happyholics heeft ons laten inzien dat wij als teammanagers vanuit onze eigen kracht en vanuit goede samenwerking en onderling vertrouwen een sterke sparringpartner kunnen zijn voor ons MT en de bestuurders. Dankzij deze inzichten is er veel meer verbinding tussen de teammanagers en zijn we erin geslaagd om onze positie flink te versterken. Itamar, al waren de spiegels die je ons voorhield soms confronterend, bedankt voor deze mooie inzichten en inspiratie!

Dorota De Blanken - Manager Rotterdam @ SSH

Super relevant en direct resultaat!

Tijdens het leiderschapstraject van Happyholics is mij duidelijk geworden waar medewerkers echt het meeste baat bij hebben. Super interessante theorie, die we feilloos konden koppelen aan cases op de werkvloer. Het feit dat we onze actuele uitdagingen tijdens de sessie konden behandelen, maakte het traject super relevant en gaf direct resultaat. De 1-1 coaching zorgde vervolgens voor nog meer verdieping. Kortom: ik heb het traject als zeer prettig en nuttig ervaren en ik ben erg blij met het resultaat!

Thijs van der Velde - Teamlead @ Finture Careers

Goed voorbeeld doet ...

Bij het creëren van een happy workplace spelen leiders een allesbepalende voorbeeldrol. Maar leiders kunnen pas het beste uit je mensen halen, als ze eerst het allerbeste uit zichzelf halen. Geef vandaag nog prioriteit aan de verdere ontwikkeling van je leiders. Wij beloven dat je medewerkers (heel) snel zullen volgen!


Plan direct een afspraak in onze agenda of laat een berichtje achter via het formulier. Dan bellen of mailen we jou. Tot snel!