Ook wij zijn niet altijd gelukkig in ons werk. Echt!
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
06/24/2024
4 min
0

Ook wij zijn niet altijd gelukkig in ons werk. Echt!

06/24/2024
4 min
0

Als team van Happyholics streven we ernaar om het werkgeluk van mensen te vergroten. We geloven dat iedereen het verdient om met plezier naar zijn of haar werk te gaan. Maar laten we eerlijk zijn: werk is niet altijd leuk. Dat weten wij best, hoe moeilijk dat soms voor mensen is om te geloven. Maar echt, ook wij voelen dat zelf wel eens. En het is belangrijk om te erkennen dat het onmogelijk is om altijd gelukkig te zijn.

Elk jaar wel een dipje

Elk jaar heb ik wel een periode dat ik er minder lekker in zit. Dit jaar was dat in april en mei. Een duidelijk signaal was dat ik erg zin had in de meivakantie en er een beetje tegenop zag om na de vakantie weer te beginnen. Dit jaar ging het over mijn verandering in rol binnen Happyholics. Als team hebben we besloten dat ik minder ga trainen (dat wil ik ook) en mij daarom meer ga richten op strategisch partner zijn van onze klanten en het vinden van nieuwe partners. En hoewel ik dit in de kern heel erg leuk vind, begon ik het te vertalen naar sales: ik moet klanten ‘binnenhalen’ want ik train nu minder. Dit begon zelfs te voelen als het doen van ‘koude sales’. Ik begon mijzelf te vertellen dat ik moet gaan netwerken, koude contacten aanspreken en ik verhoogde de druk in mijn hoofd steeds meer.

Kortom, ik zat in een dip. “Als ik niet wil trainen, en ik wil ook geen sales, wat dan wel?!” dacht ik.

Het mooie is, deze periodes ontstaan vaak uit het niets, en ze gaan ook altijd weer weg. Maar dat komt wel omdat ik standaard een aantal dingen doe die mij helpen weer wat meer te ontspannen.

Het belang van balans

Werkgeluk betekent niet dat je elke dag met een brede glimlach naar je werk moet gaan. Het betekent dat je, ondanks de ups en downs, een gevoel van voldoening en betekenis in je werk kunt vinden. Het gaat erom een balans te vinden tussen de leuke en minder leuke momenten.

Tijdens mijn eigen periodes van minder werkplezier heb ik geleerd om deze momenten te omarmen in plaats van ze te vermijden. Ik leerde dat het oké is om even niet gelukkig te zijn, om rust te nemen en opnieuw mijn doelen en prioriteiten te evalueren. Het heeft me uiteindelijk geholpen om sterker terug te komen en meer waardering te hebben voor de goede dagen.

Leren van mindere periodes

Elke mindere periode biedt ook waardevolle lessen. Deze momenten kunnen je helpen inzicht te krijgen in wat wel en niet bij je past, waardoor je op de lange termijn betere keuzes kunt maken. Door te reflecteren op de oorzaken van je ontevredenheid, kun je veranderingen aanbrengen die je werkgeluk in de toekomst vergroten. Misschien ontdek je dat je een andere aanpak nodig hebt, of misschien is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hoe dan ook, elke mindere periode draagt bij aan je persoonlijke en professionele groei.


Wat mij in mei hielp was een coachgesprek met onze raad van advies Jo Krill. Hij hielp mij weer beter te laten voelen wat ik leuk vind aan het zijn van een strategisch partner, welke vorm van het vinden van nieuwe partners bij mij past en hoe dit er de komende tijd uit kan zien.

Zo besefte ik (weer) dat:

  • Ik het heel leuk vindt kennis en inspiratie te delen en dat dit een manier kan zijn om met nieuwe mensen in gesprek te komen.
  • Ik het stiekem heel leuk vindt om met (nieuwe) mensen in gesprek te komen zolang ik er maar geen ‘salesdoel’ aan koppel.
  • Ik heel goed via bestaande klanten met leuke en interessante nieuwe mensen in gesprek kan komen zonder dat ik mensen koud via iets als LinkedIn moet benaderen.
  • Ik een (ouderwets) beeld heb van wat ‘sales’ is en daar een specifiek soort gedrag aan koppel terwijl het allemaal helemaal niet zo zwart-wit is.

Concrete tips voor tijdens een ongelukkige fase

Naast het coachgesprek pas ik ook altijd een aantal andere dingen toe die mij helpen om in zo’n periode wat meer rust en geduld te vinden. Dit zijn ze:

Ik erken mijn gevoelens: Het is oké om je soms gefrustreerd, verveeld of ongelukkig te voelen. Ik erken deze gevoelens, probeer ze ook te doorvoelen en dan pas probeer ik te begrijpen waar ze vandaan komen.

Ik neem regelmatig pauzes: Kleine pauzes gedurende de dag kunnen helpen om je geest helder te houden en stress te verminderen. Ik maak dan even een wandeling, drink een kop thee in de tuin of doe een klein dutje.

Ik zoek steun bij collega’s en vrienden: Praat met je collega's over je gevoelens. Vaak zijn zij ook met dezelfde uitdagingen bezig, of zijn er al eerder mee bezig geweest. Zo kan ik er altijd met Glenn goed over praten en wonderbaarlijk genoeg wisselen we elkaar altijd af, waardoor we elkaar goed kunnen helpen.

Ik mediteer en probeer mindful te blijven: Mindfulness kan je helpen om in het moment te blijven en je minder zorgen te maken over de toekomst of het verleden. Dit verlaagt altijd mijn stressniveau en helpt mij om meer te genieten van het huidige moment. Hier vind je 3 hele korte meditatie-oefeningen die een wereld van verschil kunnen maken!

Ik zorg goed voor mijzelf buiten werktijd: Balans tussen werk en privé is cruciaal. Ik zorg er in deze periodes voor dat ik tijd heb voor ontspanning, hobby's en sociale activiteiten.

Tot Slot

Ik geloof dat werkgeluk een reis is, geen eindbestemming. Het is belangrijk om te erkennen dat het leven bestaat uit zowel licht als duisternis. Door de minder leuke momenten te accepteren en te leren hoe we ermee om kunnen gaan, kunnen we ons werkgeluk op de lange termijn vergroten. Elke mindere periode biedt waardevolle lessen die ons helpen te groeien en beter te begrijpen wat echt bij ons past.

Onthoud: er is geen licht zonder duisternis. En dat is helemaal oké.

“For instance, there is no light without darkness—and this troubles many of us—but without it, how else would we tell one from the other? We spend half of every day in darkness; surely we should make our peace with this.” - Mark Frost
Reacties
Categorieën