De Gallup Q12 leert ons wat er nodig is om bevlogen en gelukkig te zijn in je werk
Goed werkgeverschap
Itamar Sharon
Goed werkgeverschap
01/29/2021
4 min
0

Gallup Q12 vertelt wat nodig is om bevlogen en betrokken te zijn in ons werk

01/29/2021
4 min
0

Het is (nog) niet zo bekend in Nederland; de Gallup Q12. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek met een gedegen onderzoek erachter. Met maar 12 vragen geeft de Gallup Q12 direct inzicht in hoe bevlogen en gelukkig medewerkers in een organisatie zijn. Daardoor is het niet alleen heel snel en makkelijk in te zetten, maar ook nog eens ontzettend effectief. In deze blog lees je alles over de 12 vragen en hoe ze tot deze vragen zijn gekomen.

Meeste medewerkersonderzoeken naar betrokkenheid niet betrouwbaar

Gallup is een groot internationaal onderzoeksbureau gevestigd in de Verenigde Staten. Een groot onderdeel van hun onderzoeksportfolio is de arbeidsmarkt: hoe is de verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer? Hoe ervaren mensen hun leidinggevenden? En, hoe gelukkig en bevlogen zijn mensen in hun werk?

De Gallup Q12 is betrouwbaarder dan elk ander medewerkerbetrokkenheidsonderzoek

Deze laatste vraag kreeg eind jaren ’80 binnen Gallup steeds meer aandacht. Ze begonnen zich te interesseren in medewerkersonderzoeken. Dat was (en is) namelijk het middel om medewerkersbetrokkenheid en medewerkerstevredenheid in organisaties te meten. Maar hoe betrouwbaar zijn die onderzoeken eigenlijk? En meten ze wel de juiste dingen? Het bleek al snel niet zo te zijn.

De Gallup Q12 meet wél de juiste dingen

Gallup besloot toen te doen waar ze het beste in zijn: onderzoek. Ze voerden een meta-onderzoek uit over alle medewerkersonderzoeken die ze kenden (hier vind je hun paper over dit onderzoek). Hierin bekeken ze hoe groot de correlatie was tussen elke vraag en de daadwerkelijke prestaties en betrokkenheid van het team. Dus, stel we hebben de vraag; ‘hoe lekker is de koffie op het werk?’ Als op die vraag laag gescoord wordt omdat de koffie slecht is, zien we dan ook daadwerkelijk slechte prestaties en lage bevlogenheid in het team? En als het hele goede koffie is zien we dan hele goede prestaties en hoge bevlogenheid? Zo hebben ze duizenden vragen geanalyseerd en kwamen ze tot de conclusie dat er 12 vragen zijn die een hoge correlatie hebben. En dat werd de Gallup Q12.

De 12 vragen van de Gallup Q12

Dit zijn de 12 vragen die vanuit hun onderzoek een ‘bewezen’ inzicht geven in hoe bevlogen en gelukkig medewerkers zijn in hun werk:

  1. Ik weet wat er van me wordt verwacht op mijn werk.
  2. Ik heb de middelen en instrumenten om mijn werk naar behoren te kunnen doen.
  3. Ik ben iedere dag in de gelegenheid om dat te kunnen doen waar ik het beste in ben.
  4. Ergens in de afgelopen zeven dagen, heb ik een compliment ontvangen voor goed afgeleverd werk.
  5. Mijn leidinggevende, of iemand anders op mijn werk, lijkt om mij te geven als persoon.
  6. Iemand op mijn werk stimuleert mij in mijn ontwikkeling.
  7. Mijn mening doet ertoe op mijn werk.
  8. De missie of het doel van de organisatie geeft me het gevoel dat mijn werk er echt toe doet.
  9. Mijn collega’s zijn sterk gecommitteerd aan het leveren van kwaliteit.
  10. Op mijn werk heb ik een beste vriend(in).
  11. In de afgelopen zes maanden heeft iemand met mij gesproken over mijn vooruitgang op het werk.
  12. Het afgelopen jaar heb ik kansen gehad op het werk om te leren en te groeien.

Kortom, wanneer je als organisatie (en als leidinggevende) continu aandacht geeft aan deze 12 elementen op de werkvloer bereik je gelukkige en bevlogen medewerkers.

Drie bijzonderheden achter de Q12

Naast dat Gallup uit hun onderzoek 12 vragen haalden die essentieel blijken te zijn voor medewerkersbevlogenheid, ontdekte ze ook een aantal bijzonderheden.

Volgordelijkheid in de vragen

Ze kwamen er ook achter dat er een volgordelijkheid bestaat in de vragen. Dit betekent dat als je wil kunnen groeien als organisatie, het belangrijk is aandacht te geven aan de vragen in de volgorde zoals zij ze presenteren. Dus, mochten vraag 1, 2, 6 en 12 laag scoren, het van belang is eerst te focussen op vraag 1 en 2. Je kan eigenlijk vier aandachtsgebieden vinden in de 12 vragen:

  1. Vraag 1 en 2: het is duidelijk wat van mij wordt verwacht en ik krijg de middelen dat goed te doen.
  2. Vraag 3 t/m 6: Er wordt aandacht gegeven aan mij als persoon en ik word gecoacht.
  3. Vraag 7 t/m 10: Ik voel mij verbonden met mijn collega’s en met de organisatie.
  4. Vraag 11 en 12: Ik word gestimuleerd te blijven groeien en krijg daarin ook kansen.

Deze volgordelijkheid helpt je dus om te bepalen waar je allereerst je aandacht op moet richten als leidinggevende en als organisatie.

Direct leidinggevende heeft meeste invloed

Als laatste ontdekte Gallup dat de direct leidinggevende de meest invloed heeft op hoe werknemers de werksfeer ervaren. Dus ook hoe zij scoren op de 12 vragen. Ook al gaan de vragen niet direct over de leidinggevende, ze hebben er wel veel invloed op. Als voorbeeld de vraag ‘Ergens in de afgelopen zeven dagen, heb ik een compliment ontvangen voor goed afgeleverd werk’. Deze vraag is eigenlijk heel breed. Iedereen kan dat compliment hebben gegeven; leidinggevende, collega’s, klanten, etc. Maar het blijkt dat wanneer de direct leidinggevende een compliment geeft, dit het meeste effect heeft en dus het meest terug te zien is in hoe mensen het ervaren.

Uit de Gallup Q12 blijkt dat de direct leidinggevende de meeste invloed heeft op de scores

Talent belangrijker dan competentie

Tot zo’n 10 jaar geleden waren competenties nog het gesprek van de dag. Of eigenlijk ‘functioneringsgesprek van de dag’ ;). In elke functie en dus ook in elk functioneringsgesprek kwamen competenties aan bod. Er werd dan gekeken welke competenties nog niet voldoende ontwikkeld waren, en daar werden (ontwikkel)plannen voor gesmeed. Uit hun onderzoek in de jaren ’80 bleek al dat het veel waardevoller is om te richten op talenten: ‘Ik ben iedere dag in de gelegenheid om dat te kunnen doen waar ik het beste in ben.’ Gelukkig zien we in de afgelopen 10 jaar dat dit ook inderdaad (veel) meer aandacht krijgt op de werkvloer. Gallup draagt hier ook mooi aan bij door hun CliftonStrengths assessment waarmee ze je helpen je talenten in kaart te brengen.

Wat te doen met de Gallup Q12?

Wij helpen organisaties met het voorbereiden, uitvoeren en interpreteren van de Gallup Q12 als medewerkersonderzoek. Maar jij als individu kan het natuurlijk ook heel goed toepassen. Het is interessant om de vragen voor jezelf eens in te vullen om te kijken hoe fijn jouw werksfeer eigenlijk is. Voldoet het aan dé 12 bewezen elementen die bepalen of je bevlogen kan zijn in je werk?

Mocht jij leidinggevende zijn van een team, kan je dit ook gewoon simpel zelf uitzetten. Je maakt een Google Forms formuliertje aan en stuurt het uit binnen je team. Het biedt eigenlijk een heel concreet houvast om te bepalen binnen welke kaders je als leidinggevende moet faciliteren.

Op basis van de Q12 hebben wij trouwens ons eigen medewerkersonderzoek ontwikkeld die uitgaat van de vijf pijlers van werkgeluk. Dat noemen wij Happyholicsproof en hier vind je daar meer informatie over!

Reacties
Categorieën