Wat betekent vrijheid voor jou? En hoe vrij ben jij?
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
05/05/2022
4 min
0

Wat betekent vrijheid voor jou? En hoe vrij ben jij?

05/05/2022
4 min
0

Een vraag die op 5 mei altijd relevant is: wat betekent vrijheid voor jou? Voor ons is het heel belangrijk. Wist je dat vrijheid één van de vijf pijlers van werkgeluk is. Een gevoel dat je zelf in controle bent over je leven, je werk en je beslissingen is essentieel voor het ervaren van geluk. In Nederland leven we in de basis (gelukkig) een erg vrij leven. Toch voelt niet iedereen zich daadwerkelijk vrij. Daarom de vraag in deze Happyfeed: wat betekent vrijheid voor jou? En hoe vrij ben jij eigenlijk?

Waarom vrijheid een pijler van werkgeluk is

Heb je wel eens een leidinggevende gehad die continu aan het micromanagen was? Of een functie gehad waarin precies opgelegd werd welke taken je moest uitvoeren? Dan begrijp je dat een mate van vrijheid voelen in je werk essentieel is. Die vrijheid slaat vooral op de mate waarin je je vrij voelt je werk te doen op een manier die bij jou past.  Wanneer je die vrijheid voelt, blijf je dicht bij jezelf. Je benut je talenten en je deelt je werk in passend bij jouw ritme. Dit maakt dat de kans het grootst is dat je in flow komt in je werk. Flow betekent dat je volledig gefocust je werk doet en dat het continu energie oplevert. Vaak vergeet je de tijd wanneer je in flow werkt.


Wanneer je de vrijheid voelt je werk op jouw manier te doen, en daardoor vaker in flow weet te komen, ben je gelukkiger in je werk.

Hoe vrij ben jij?

Dan komen we natuurlijk op een wezenlijke vraag, namelijk: hoe vrij ben jij? Deze vraag kan je op verschillende manieren beantwoorden. Waarschijnlijk ben je geneigd te zeggen dat je heel vrij bent. Je leeft tenslotte in een land waarin geen oorlog is, waarin veel mogelijk is en wat aanzienlijk welvarend is. Wanneer je deze vraag koppelt aan je werk kan het al snel gebeuren dat de mate van vrijheid die je voelt minder wordt. Veel mensen voelen zich toch erg gekaderd, gestuurd en ervaren maar weinig echte vrijheid om hun werk op hun manier te doen. Maar dan komen we nog bij een derde soort vrijheid: hoe vrij voel jij je van de mening van anderen?

Gevoel van vrijheid

Voor mij is vrijheid heel belangrijk en ik probeer zo vrij mogelijk te leven. Maar toen ik onderstaande quote tegenkwam reflecteerde ik wel even in hoeverre ik mij echt vrij voel.

'Life should not be a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well-preserved body, but rather to skid in broadside in a cloud of smoke, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming “Wow! What a Ride!" - Hunter S. Thompson

Hoewel ik dagelijks stil sta bij mijn persoonlijke behoeften en eigenlijk altijd op zoek ben naar een bepaalde mate van vrijheid, zette bovenstaande quote mij afgelopen week flink aan het denken: Leef ik het leven zoals het hoort en/of van mij verwacht wordt? Of durf ik soms ook gewoon 'FUCK IT, ik doe het gewoon' te zeggen? Hoewel we heel vrij zijn, kunnen we toch dat gevoel van vrijheid missen, omdat we ons te veel aantrekken van de mening van anderen.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Voor mij is vrijheid (in het werk) dus de belangrijkste pijler van de vijf. Het is ook een kernwaarde van waaruit ik mijn leven leef. En toch was het voor mij essentieel om eens te reflecteren op de vraag ‘hoe vrij voel je je echt?’. Dus nu de vraag aan jou: wat is vrijheid voor jou? En hoe vrij ben jij?

Als vrijheid net zo belangrijk voor jou is als voor mij, dan is het heel waardevol om eens te reflecteren op hoe vrij je nou eigenlijk echt bent. Je kan bijvoorbeeld veel vrijheid hebben in je werk. Je kan ook veel vrijheid ervaren in je dagelijkse leven. Maar betekent dat dan dat je vrij bent? Want hoe zit het bijvoorbeeld met de meningen van anderen? Hoe vrij ben jij van de verwachtingen die mensen van je hebben?

Reflecteer daarom deze week eens op jouw eigen gevoel van vrijheid. Dat kun je doen aan de hand van de volgende vragen:

  1. Leid jij het leven dat je graag wil leiden?
  2. Is er iets concreets waar jij je nog in tegen laat houden? M.a.w.: wat doe je nu niet waardoor je jouw ‘ride’ minder spectaculair maakt?
  3. Zijn er belemmerende overtuigingen en/of meningen van anderen die jou hiervan weerhouden?

Ik daag je uit om eens te zeggen: fuck it, ik doen het gewoon! En geniet van het vrije leven dat we hebben.

Wat is vrijheid voor jou? En hoe vrij ben jij?


Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en gaan inspireren!


Reacties
Categorieën