Doelen formuleren zodat je nog gelukkiger wordt
Persoonlijk leiderschap
Glenn Holster
Persoonlijk leiderschap
10/08/2021
3 min
0

Doelen formuleren zodat je nog gelukkiger wordt. Hoe? Zo!

10/08/2021
3 min
0

Doelen formuleren (en proberen te bereiken) kan je heel (kortstondig) gelukkig maken, maar ook juist depressief. Toch blijkt het formuleren van doelen en daar geëngageerd aan werken één van de drie meest impactvolle aanpakken te zijn om gelukkiger te worden. Hoe en waarom? Daar vertel ik je graag alles over.

Doelen opstellen: waarom maakt dit je gelukkig?

Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië – heeft onderzoek gedaan naar hoe je je eigen geluksgevoel kan vergroten. Ze is er namelijk achtergekomen dat je op 40% van je eigen geluksgevoel invloed hebt. Wist je dat je door bijvoorbeeld naar veel (negatief) nieuws te kijken je je dagelijkse geluksgevoel kan verlagen? Maar door bijvoorbeeld dankbaar te zijn vergroot je het weer. Een belangrijke strategie die Lyubomirsky gevonden heeft om je geluksniveau te vergroten is het formuleren van lange termijn doelen waar je geëngageerd aan werkt. De reden hiervoor is dat deze lange termijn doelen je een heel belangrijke richting geven in je leven. Ze geven je houvast en creëren een gevoel van zingeving: ze geven letterlijk zin aan je leven.

Waarom doelen stellen je gelukkig maakt

Wil je dus gelukkiger worden dan is het van belang doelen op te stellen voor de lange termijn. Overigens kan je ook op korte termijn gelukkig worden van het opstellen van doelen. Daarin is het belangrijk dat je geen bestemmingsdoelen formuleert maar stemmingsdoelen. In deze Happyfeed vertellen we je daar alles over.

Hoe formuleer je doelen die je wilt bereiken op een goede manier?

Er zijn allerlei verschillende manieren om doelen voor jezelf op te stellen. Maar een doel dat je gelukkiger maakt, dat richting geeft en zingeving creëert vraagt een specifieke formulering. Een mooie aanpak vind ik die van Simon Sinek uit zijn boek ‘Het oneindige spel’. Daarin beschrijft hij het als volgt:

“Een goede zaak (zijn benaming voor een goed geformuleerd lange termijn doel) is een specifiek toekomstbeeld dat nog verwezenlijkt moet worden. Dit geeft richting aan ons werk, inspireert ons om offers te brengen en betreft niet alleen ons.”

Het oneindige spel van Simon Sinek over het formuleren van doelen

Een goede zaak voldoet aan vijf criteria. Het is:

  1. Ergens vóór – positief en optimistisch
  2. Inclusief – open voor anderen om aan bij te dragen
  3. Dienstgericht – primair gericht op het voordeel van anderen
  4. Veerkrachtig – blijft overeind bij allerlei verandering in het leven
  5. Idealistisch – groots, stoutmoedig en nooit voltooid.

Kortom, een goed geformuleerd doel dat je gelukkig maakt is niet: ik wil voor mijn 40ste miljonair zijn. Een doel dat daadwerkelijk bijdraagt aan je geluksniveau is iets wat jij wil en kan realiseren voor anderen. Iets waar jij in gelooft, wat jij belangrijk vindt en waarvan je vindt dat het gerealiseerd moet worden in de wereld. Een ideaal toekomstbeeld dus.

O en let op:

“Just remember that happiness will come from pursuing goals, and not necessarily from achieving them” – Sonja Lyubomirsky

Ga nu je doel(en) formuleren!

Leuk dat je dit nu gelezen hebt maar je gaat de waarde pas ervaren als je daadwerkelijk je eigen doelen formuleert. Dus tijd om aan de slag te gaan!

Neem voor jezelf eens een moment de tijd om na te gaan welk toekomstbeeld jij graag nastreeft. Wat wil je achterlaten in de wereld? Welk verschil wil jij gaan maken wat waardevol is voor anderen? Wat is een toekomstbeeld waar je bijna dagelijks aan wil werken? Onthoudt, de reis is belangrijker dan het bereiken van het doel. Sterker nog, in principe is het einddoel nooit bereikt… Het is tenslotte oneindig, je kan er altijd meer van doen!

Heb je behoefte aan inspiratie? Dit is mijn lange termijn doel:

Ik, Glenn Holster, inspireer en faciliteer anderen in persoonlijke groei & ontwikkeling. En daarmee lever ik een significante bijdrage aan het realiseren van meer werkgeluk in Nederland.

Het is trouwens erg waardevol en nuttig om een lange termijn doel te kiezen waar je met jouw talenten aan kan bijdragen. Die bijdraagt aan wie jij bent, waar jij goed in bent en wat jij wil bereiken en manifesteren. Hoe meer deze met elkaar in lijn zijn, hoe meer je ook in het dagelijkse leven geluk en flow voelt, terwijl je naar je (eind)doel werkt.

Succes & enjoy the journey!

Reacties
Categorieën