Succesvol doelen stellen en bereiken

Doelen stellen doen we allemaal. Maar hoe vaak bereiken we die doelen eigenlijk? Veelal omschrijven we een bestemmingsdoel: op 1 augustus 2020 ben ik 5 kilo afgevallen bijvoorbeeld. Niet per definitie slecht en zelfs waardevol als je jouw doelstelling wilt evalueren. Maar wat als je op 1 augustus 4,8 kg bent afgevallen? Heb je dan gefaald? Heb je jouw doel dan niet gehaald? Als je het mij vraagt ben je alsnog slanker en/of fitter geworden. 

Succesvol doelen stellen met stemmingsdoelen

Doelen stellen en bereiken kan gelukkig veel makkelijker. Namelijk met stemmingsdoelen. Een stemmingsdoel richt zich op beleving en emoties. Iedere dag kun je bepalen of je goed bezig bent en jouw gewenste stemming hebt bereikt. Want zeg nou zelf: wat vind jij aantrekkelijker klinken? Mijn doel is om over 3 maanden 5 kilo lichter te zijn. Of: mijn doel is om me elke dag energiek te voelen.

Dé oefening om jouw doelen te stellen én te bereiken

Aan de slag dus met het formuleren van je doelen. Jouw stemmingsdoel bereik je in 3 simpele stappen:

1. Bepaal WELKE stemming je (meer) wil ervaren. Dit kan van alles zijn: positief, energiek, ontspannen etc. Bij het formuleren van een stemmingsdoel zijn drie dingen belangrijk:

  • Omschrijf een stemming die jij (vaker) wil ervaren.
  • Het gaat om een gevoel/emotie die je nu wil en kunt voelen.
  • Formuleer je stemmingsdoel positief. Focus op wat je wel wil, in plaats van wat je niet wil.

2. Bepaal WAAROM deze stemming zo belangrijk voor je is: Waarom wil ik dit doel bereiken? Wat levert het me op? Wat gaan anderen daarvan merken?

3. Onderneem ACTIE! Welke acties ga je op regelmatige basis (wellicht dagelijks) ondernemen om je stemmingsdoel te bereiken? Bepaal een aantal concrete acties die gaan helpen om dit gevoel te ervaren.


Alle drie de stappen zijn essentieel om jouw doel te bereiken. Want onthoudt: een doel zonder waarom en zonder actie, creëert teleurstelling. Succes en veel plezier! 

Benieuwd naar meer waarom stemmingsdoelen zo effectief zijn? Lees dan verder!

Hoe stemmingsdoelen bijdragen aan meer werkgeluk

In dit artikel vertel ik over de maakbaarheid van geluk en hoe dankbaarheid daaraan bij kan dragen. Datzelfde geldt voor het stellen van doelen waar je geëngageerd aan werkt.  

 Op school hebben we allemaal geleerd om normale doelen te stellen. Een gewenste situatie waarvoor stappen nodig zijn om het te bereiken en met de grootste kans van slagen wanneer het SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdgebonden) geformuleerd is. Er zijn allerlei redenen waarom we onze bestemmingsdoelen (vaak) niet realiseren. Maar laten we daar nu niet verder op in gaan. We hebben het in deze Happyfeed immers over stemmingsdoelen: een gewenste stemming (beleving of emotie) die je direct kunt ervaren.

Een aantal voorbeelden van succesvol doelen stellen

“Ik ben meer ontspannen”
 “Ik voel me fit en gezond”
 “Ik start de dag scherp en positief” (zie Happyfeed #2 over ochtendroutines)

 Zo is mijn stemmingsdoel in deze corona-tijd:
 Ik voel me ontspannen en energiek

 Is dat de afgelopen 6 weken continu gelukt? Natuurlijk niet. Ik heb zo nu en dan flinke baaldagen gehad: dagen waarop ik me futloos voelde en me aan van alles en nog wat irriteerde. Maar goed, dat is het leven. Soms mag het gewoon even helemaal K*T zijn toch? Op zulke momenten (vaak pas de volgende ochtend) grijp ik terug naar mijn stemmingsdoel en de 3 stappen die nodig zijn om dat doel te bereiken: Wat was ook alweer mijn stemmingsdoel? Waarom is een ontspannen en energiek gevoel belangrijk voor me? En welke concrete actie(s) helpen mij om in deze stemming te komen? Kom op Glenn: opstaan, hardloopkleding aan en gaan met die banaan!

Extra tips om succesvol doelen te stellen en te bereiken

Lukt het je (een keer) niet om daadwerkelijk in actie te komen? Dan heb ik nog 2 extra tips die je kunnen helpen:

  • Bedenk en visualiseer hoe je je voelt als je actie hebt ondernomen. Als ik visualiseer hoe goed en voldaan ik me na het hardlopen voel, helpt dat om in actie te komen.
  • Betrek anderen bij jouw doel. Wanneer je jouw doel (en commitment) naar anderen uitspreekt, creëer je extra motivatie. Het 'nu kan ik niet meer terug'-gevoel.

Extra doelen stellen oefening

Dus: bespreek je stemmingsdoel met anderen, zodat ze je kunnen helpen, steunen en/of motiveren. Of misschien kun je zelfs samen stemmingsdoelen stellen en bijbehorende acties ondernemen. Alleen gaat sneller, samen kom je verder. Succes!

 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust persoonlijk contact met mij op via glenn@happyholics.com.

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?