Effectieve teams

Wist je dat 65% van de problemen binnen teams verdwijnt door simpelweg te werken aan een betere relatie tussen de teamleden? Toch gaan teams vaak pas met hun ontwikkeling aan de slag als er gedoe is. Ontzettend zonde, want een fijne relatie met je collega's is een van de belangrijkste voorwaarden voor een werkgelukkig leven. Succesvolle teams maken daarom van teamontwikkeling een vast en terugkerend onderdeel van hun werk. 

> Teamontwikkeling in 3 stappen

Een team van bevlogen en betrokken medewerkers die voor elkaar door het vuur gaan, maakt maximale impact voor je organisatie.

Hét fundament voor succesvolle samenwerking

Een groep medewerkers is niet zomaar een team. Effectieve teams hebben een gezamenlijk doel en hebben elkaar nodig om dat te bereiken. Daarbij weet elk teamlid precies wat hij of zij te doen heeft. Er wordt goed samengewerkt, duidelijk gecommuniceerd, er is vertrouwen, teamleden voelen zich veilig en de onderlinge sfeer is goed. Klinkt fantastisch toch?


Toch gaan veel teams veel te snel voorbij aan hét fundament voor succesvolle samenwerking. Want als we één ding zeker weten, dan is het dat effectief en prettig samenwerken begint met inzicht in jezelf en je teamgenoten en het herkennen, waarderen en benutten van de onderlinge verschillen. Met andere woorden: met elkaar écht leren kennen, ontdekken wie waar goed in is en op welke manier je als team optimaal functioneert en maximale impact maakt.

Happy teams:

hebben inzicht in elkaars psychologische (gedrags)voorkeuren en unieke talenten
(h)erkennen, waarderen en benutten de onderlinge verschillen optimaal
weten wat ze van elkaar nodig hebben om effectief en prettig te kunnen (samen)werken
vertrouwen elkaar 100% en creëren samen een veilige en prettige werkomgeving

Teamontwikkeling in 3 stappen

De exacte invulling van onze trajecten voor teamontwikkeling verschillen, want elk team is uniek en heeft andere behoeften. Toch volgen we bijna altijd deze 3 simpele, maar super effectieve stappen:

1.  Van zelfinzicht naar teaminzicht

Teamleden krijgen (meer) inzicht in hun psychologische gedragsvoorkeuren en/of hun unieke talenten. En nog belangrijker: de invloed daarvan op de teamcultuur, de teamdynamiek en de prestaties van het team.

2. Ontwikkelbehoeften

De logische vervolgvraag: hoe effectief is onze samenwerking eigenlijk? En wat hebben we nodig om dit te verbeteren? We gebruiken verschillende instrumenten om de belangrijkste ontwikkelbehoeften van het team boven tafel te krijgen.

3. Teamontwikkeling

Effectiever communiceren, feedback geven en ontvangen, (meer) vertrouwen creëren. Noem maar op! Met de ontwikkelbehoeften van het team als vertrekpunt gaan we aan de slag met een op maat samengesteld ontwikkelprogramma. 

Inzicht in elkaars gedragsvoorkeuren en talenten  

Insights Discovery

Hét geheim voor positieve relaties, effectieve communicatie en succesvolle samenwerking. Insights Discovery is een toegankelijk kleurenmodel dat teamleden met behulp van een persoonlijk profiel inzicht geeft hun eigen (gedrags)voorkeuren en ze helpt begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien. 

CliftonStrengths

Wanneer we ons richten op onze talenten in plaats van op de dingen die we minder goed kunnen, zijn we veel gelukkiger én productiever in ons werk. CliftonStrengths geeft teamleden inzicht in hun unieke volgorde van talenten, zodat ze elke dag kunnen doen waar ze écht goed in zijn en samen veel meer impact maken.

E-book teamontwikkeling met CliftonStrengths

Wat levert het op?

Voor je organisatie:

  • Blije medewerkers die werken vanuit voorkeuren en talenten
  • Effectieve teams die veel meer impact maken 
  • Minder werkstress en (langdurig) verzuim

Voor team)leiders:

  • Handvatten om continu het beste uit hun mensen te blijven halen
  • Teamleden die onderlinge verschillen maximaal benutten
  • Resultaten samen en op een prettige manier behalen

Voor je medewerkers:

  • Zijn elke dag met veel plezier aan het werk
  • In een veilige en prettige werkomgeving
  • Halen het maximale uit zichzelf, hun team en de organisatie

Wat andere teamleiders zeggen:

Van geweldige waarde voor ons team

De verschillende teamsessies met Happyholics zijn van geweldige waarde voor ons team geweest. Elke sessie heeft Glenn onze medewerkers op een persoonlijke en enthousiaste manier weten te boeien. Hij wist het beoogde resultaat en onze verwachtingen telkens te overtreffen.

Willem Rodenburg - Buro5

Inzichten waar we echt iets mee kunnen

Een heel inspirerend en vooral leuk teamtraject! De trainers van Happyholics zorgen ervoor dat iedereen zich direct op zijn gemak voelt. Door hun enthousiasme, oprechtheid en open houding weten ze met iedereen een klik te maken en spelen ze goed in op de behoeften van dat moment. Elke sessie zorgt weer voor nieuwe inzichten en dingen waar we echt iets mee kunnen.

Mariken Osinga - ING

Een absolute aanrader
Ons hele team is door Itamar in een driedaagse training begeleid. Het heeft iedereen van ons veel eye-openers gegeven over onszelf, de werkwijze binnen ons team en op welke talenten we juist energie moesten inzetten. Itamar brengt de inhoud op een structurele manier over en weet vloeiend te schakelen van teamverband naar het individu. Het waren prettige sessies!
Fabio Meoli van Woonstad Rotterdam raadt Happyholics aan

Fabio - Woonstad Rotterdam

Aan de slag met jouw team?

Voor de (verdere) ontwikkeling van jouw team heb je niet alleen een goed programma, maar ook een goede teamcoach nodig. Eentje die goed bij jullie situatie, mensen en ontwikkelbehoeften past. Om te ontdekken of een van onze trainers die rol kan vervullen, zijn we heel benieuwd naar jullie ‘teamverhaal’.


Plan direct een afspraak in onze agenda of laat een berichtje achter via het formulier. Dan bellen of mailen we jou. Tot snel!