Positief zelfbeeld basis voor meer werkgeluk
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
11/26/2023
7 min
0

Wat kan je zelf doen om je eigen werkgeluk te vergroten?

11/26/2023
7 min
0

Wat kan je zelf doen om je eigen werkgeluk te vergroten? Dat is de vraag die centraal staat in dit artikel, dat het tweede is van een drieluik over werkgeluk. Het eerste ging over wat werkgeluk nou eigenlijk precies is en het derde zal gaan over wat je als leidinggevende kan doen om werkgeluk te vergroten. Maar dit artikel gaat dus over jouw eigen invloed. Want je kan daadwerkelijk, en met best veel impact, je eigen werkgeluk laten toenemen… 

Heb je invloed op je eigen geluk?

Een veelgebruikt gezegde is dat de wereld niet maakbaar is. Je hebt geen invloed op wat je overkomt. En ik denk dat dat wel klopt. Maar je hebt wél invloed op hoe je daarmee omgaat. Lange tijd dachten wetenschappers dat ieders geluksgevoel volledig genetisch bepaald was. De mate waarin jij geluk ervaart is dus afhankelijk van de genen die je hebt gekregen van je ouders. Dat zou betekenen dat we er dus geen invloed op hebben. Gelukkig is dit in de afgelopen jaren ontkracht*. We hebben wel degelijk invloed op de mate waarin we geluk voelen. Ongeveer 50 procent van de mate van geluk die wij ervaren is bepaald door onze genen. Zo’n 10 procent komt voort uit onze levensomstandigheden (hoe we opgegroeid zijn, hoeveel geld we hebben, of we een liefde hebben in ons leven, etc.). En de overige 40 procent is volledig te beïnvloeden. Dus, heb je invloed op je eigen geluk? Jazeker!

*Voor meer informatie over dit onderzoek en de bijbehorende conclusies raad ik je het boek ‘De Maakbaarheid van Geluk’ aan. 

 Dankbaarheid essentieel als het gaat om een gelukkig leven

Hoe creëer je dan meer werkgeluk?

Nu we weten dat we ons geluksgevoel kunnen vergroten is het natuurlijk interessant om te weten hoe je dat dan doet! Dat licht ik graag toe aan de hand van de vijf pijlers van werkgeluk (de toelichting op deze vijf stond centraal in het vorige artikel ‘Wat is werkgeluk? Alle feiten, mythes en onduidelijkheden opgehelderd’). 

Ik geef je per pijler concrete tips hoe je daarin een verbetering kan realiseren: 

Persoonlijk contact

Werkgeluk realiseer je onder andere door echt persoonlijke verbinding te voelen met collega’s. Maar hoe maak je die persoonlijke verbinding met iemand? Een cruciaal onderdeel hierin is authentiek zijn. Mensen maken echte verbinding door simpelweg ‘echt’ te zijn. Door zichzelf te zijn. En zoals Brené Brown dat zo mooi omschrijft; you need to be vulnerable to be able to connect. In dit filmpje beschrijft ze haar onderzoek hiernaar op een prachtige wijze:

 

Om dus meer werkgeluk te ervaren is persoonlijke verbinding essentieel. En dat maak je door:

  1. Weten wie je echt bent, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat 
  2. Accepteren dat je niet perfect bent en dat het anders kan zijn dan wat mensen willen dat je bent.
  3. Openstaan voor anderen en hen accepteren zoals ze zijn.

Kortom: ik ben oké, jij bent oké. 

Een van de fundamenten van een gelukkiger leven. Wil je meer weten over authentiek zijn en jezelf oké vinden? Bekijk dan dit artikel

Waardering

Waardering voelen in het werk is cruciaal. En complimenten spelen daarbij een grote rol. Complimenten van je collega’s, je leidinggevende, klanten, en ga zo maar door. Maar we hebben het nu over wat je zelf kan doen om je werkgeluk te vergroten én dus zelf kan doen om meer waardering te voelen in je werk. En het mooie is dat écht waardering kunnen ontvangen van je omgeving, volledig bij jezelf begint. Het blijkt namelijk dat als je jezelf niet waardeert, je de waardering van anderen niet (goed) kan toelaten (zie ook weer de Ted Talk van Brené Brown). 

Het begint dus allemaal bij zelfwaardering en zelfliefde. Er zijn veel dingen die je kan doen om je zelfwaardering te vergroten. Dit varieert van dagelijkse affirmaties tot aan therapie. Wat ik je zou aanraden om allereerst te doen is dankbaar (leren) zijn. Wanneer je elke dag 3 dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, leer je jouw hersenen bewuster te worden van datgene dat mooi en goed (genoeg) is. En als je het dan wil richten op werkgeluk kan je bijvoorbeeld 1 van de 3 dankbaarheden richten op iets in je werk en 1 van de 3 richten op iets over jezelf; over wat van jezelf ben je dankbaar?

-> Wil je meer lezen over het vergroten van zelfwaardering, bekijk dan dit artikel (hierin staat ook een verwijzing met meer informatie over dankbaarheid). 

Vrijheid

Het gaat hier over de vrijheid hebben om het werk te doen op een manier die past bij wie jij bent als persoon. En gelukkig zien we dat Corona heeft geleid tot meer flexibiliteit in waar en wanneer we ons werk doen. Daarnaast zien we dat talentgericht werken (of resultaatgericht werken) ook steeds meer zijn weg weet te vinden in Nederlandse organisaties. En dit is essentieel om 'flow' te kunnen ervaren: zodanig lekker in je werk zitten dat je de tijd volledig vergeet en je er met meer energie uit komt.

Een belangrijke basis voor het vaker realiseren van flow is: 

  1. Heel goed weten waar je (echt) goed in bent 
  2. Weten hoe en wanneer jij het beste werkt

Als jij zelf niet weet wat jouw talenten zijn, en niet weet hoe en wanneer jij het meest effectief bent, kan ook niemand je daarop inzetten. Het begint bij jou. Om te weten waar je goed in bent raden wij altijd CliftonStrengths aan. Een zeer effectief assessment dat in kaart brengt welke talenten jij hebt en wat je kan doen om die meer en impactvoller in te zetten. Dit kan je helemaal zelf doen via de website van Gallup (de maker van het assessment), maar omdat er zoveel potentie en diepgang in het instrument zit, raden wij het ook vaak om te doen met een gecertificeerde coach

Ontdek je talent met de Strengthsfinder

En wil je wat inspiratie hebben over hoe je jouw biologische voorkeuren kan kennen en beter inzetten in het werk, lees dan dit artikel!

Zingeving

Zingeving als onderdeel van werkgeluk gaat met name over 3 dingen: 1) betrokken zijn bij een groter geheel, 2) zien dat wat jij doet (met je werk) impact heeft en 3) dat het past bij jouw lange termijn doelen. Laten we beginnen met punt 1. Betrokken zijn bij wat er in de organisatie gebeurt is in de basis een keuze die je zelf kan maken. Je hebt de keuze om regelmatig op kantoor te zijn, bij alle teamuitjes te zijn (en teamuitjes te organiseren), bij organisatie evenementen aanwezig te zijn en proactief je mening en ideeën te geven op een constructieve manier. Wanneer je dit blijft doen zul je meer betrokkenheid, en daardoor zingeving, ervaren bij je werk en bij de organisatie waar je werkt. 

Wat betreft het tweede punt, het liefst krijg je regelmatig terugkoppeling op de waarde dat jouw werk heeft opgeleverd. Wanneer je dit te weinig krijgt is er de mogelijkheid dit zelf op te vragen. Bij je manager, je klanten, collega’s, noem maar op. Het voelt misschien gek, maar het is juist heel waardevol om hier naar te vragen. Je krijgt beter inzicht in of je je werk goed doet en wat er mogelijk nog meer gewenst is. Daarnaast laat het zien (en zo voelt het ook) dat je betrokken bent bij wat je doet. 

En als laatste is het waardevol om lange termijn doelen te hebben en dat het werk dat je doet daaraan bijdraagt. Zo wist ik bijvoorbeeld al toen ik in loondienst ging dat ik specifiek het vak van trainer wilde leren zodat ik uiteindelijk daar een eigen bedrijf in kon starten. Een duidelijk beeld hebben waar dingen aan bijdragen maken dat je meer zingeving ervaart. 

Persoonlijke ontwikkeling

Tja, dit is tegenwoordig eigenlijk best een makkelijke. Er is genoeg aanbod om jezelf te ontwikkelen, persoonlijk te groeien en nieuwe dingen te leren. Belangrijk is wel om na te gaan wat jouw voorkeur voor leren en ontwikkelen is. Zo leert Glenn graag door naar trainingen en evenementen te gaan en daar geïnspireerd en uitgedaagd te worden. Ik lees weer graag veel boeken en luister podcasts over de dingen die ik wil leren en waar ik beter in wil worden. Gelukkig is er tegenwoordig voor iedereen wel iets. En bijna elke organisatie biedt mogelijkheden om dit soort dingen aan te gaan via een persoonlijk budget. Het grootste obstakel? Dat we er simpelweg de tijd niet voor nemen. Terwijl het een cruciaal onderdeel is van werkgeluk!

Als je nou nu voelt, ik wil aan de slag! Dan raad ik je van harte het boek ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ aan van Stephen Covey. De titel lijkt aan te geven dat het over leiderschap gaat, en dat gaat het ook, maar dan over PERSOONLIJK leiderschap: hoe kan ik het meest gelukkig en effectief worden met mijn gedrag. In onze ogen het beste persoonlijk leiderschapsboek ooit geschreven. Maar goed, zoals ik net al zei, lezen is mijn voorkeur voor leren. Het kan zijn dan dat jij gewoon lekker aan de slag wil. Kijk dan vooral naar onze mooie coachingstrajecten  

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

Nu aan de slag met je eigen werkgeluk!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn het best simpele dingen die je kan doen om je eigen werkgeluk te vergroten. Het gaat er met name om dat je 1) er echt voor kiest om het heft in eigen handen te nemen en 2) je het consequent blijft doen. Heb je behoefte aan een kleine samenvatting? Hier komt het. Als jij aan de slag wil met je eigen werkgeluk begin dan met:

  1. Heel helder krijgen wat je kernwaarden zijn -> ontdek ze hier
  2. Elke dag 3 dingen benoemen waar je dankbaar voor bent (waarbij 1 over jezelf en/of je werk gaat)
  3. Je talenten leren kennen (neem eerste aanzet met dit artikel)
  4. Constructief je mening geven aan je collega’s, je team, leidinggevende
  5. Het boek ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ lezen

Succes!

Zo, dit was alweer het tweede artikel in ons drieluik over werkgeluk. Wil je alle drie de artikelen uit het drieluik nog even op een rijtje? Hier komen ze:

  1. Wat is werkgeluk? Alle feiten, mythes en onduidelijkheden opgehelderd
  2. Wat kan je zelf doen om je eigen werkgeluk te vergroten?
  3. Wat kan je als leidinggevende doen om het werkgeluk van je team te vergroten?

Het derde artikel vind je in de volgende Happyfeed. Wil je weten wanneer dit online staat? Schrijf je dan in voor onze Happyfeed zodat je meteen een melding ontvangt. Daarbij ontvang je ook nog eens een link naar al onze voorgaande Happyfeeds! 

PS: met onze Happyfeed willen we mensen inspireren met inzichten die hun werkende leven gelukkiger kunnen maken. Daarom zijn we erg benieuwd: hoe waardevol vind jij deze Happyfeed op een schaal van 0 tot 10?


Reacties
Categorieën