CliftonStrengths - wat is het?

CliftonStrengths, voorheen de Strengthsfinder, is een online assessment wat jouw talenten inzichtelijk maakt. Het is ontworpen door Gallup Inc, een groot onderzoeksbureau met veel aanzien, en het assessment is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Wat meet CliftonStrengths?

CliftonStrengths meet jouw (bijna) unieke ranking op 34 thema's. Zo krijg jij te zien welke van de 34 thema's onder jouw talenten vallen, en welke thema's verder van je af staan. Thema's die onder de 34 vallen zijn bijvoorbeeld analytisch, strategisch, empathisch, leergierig, harmonie. Alle 34 zijn onderverdeeld in vier domeinen; uitvoeren, beïnvloeden, relaties opbouwen en strategisch denken (hier vind je de 34 CliftonStrengths uitgewerkt in het Nederlands).

De 34 thema's en de 4 domeinen van de CliftonStrengthsDe 34 thema's in de 4 domeinen van CliftonStrengths

Deze 34 thema's zijn bepaald door Gallup en komen voort uit uitgebreid onderzoek naar vaardigheden en competenties (skills) op de werkvloer.

Wat is het doel van CliftonStrengths?

Het doel van de CliftonStrengths is dat gebruikers direct inzichtelijk krijgen welke talenten ze hebben, en waar ze zich dus op 'moeten' focussen. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat het dagelijks in kunnen zetten van talenten niet alleen bijdraagt aan betere prestaties, maar ook een groter werkgeluk. Om dat te kunnen doen is het van belang eerst te weten wat je talenten zijn. Vervolgens ben je in staat je talenten meer eigen te maken en daardoor dagelijks meer in te zetten. Zo maak je van je talenten strenghts.

-> Wil jij aan de slag met je talenten? Wij bieden coaching aan waarbij je talenten en de CliftonStrengths centraal staan. Interesse? Bekijk dan ons coachingsaanbod.

Wat meet CliftonStrengths niet?

CliftonStrengths vertelt je niet welke baan je wel of niet moet nemen. Het is gebleken dat je talenten niet bepalen of je wel of niet iets kan. Het gaat er vooral om hoe je een functie invult. Zo hebben ze de CliftonStrengths bekeken van verschillende CEO's, en elke CEO had een ander profiel. Het kan natuurlijk wel zijn dat een bepaalde omgeving of rol je beter ligt, maar in principe is niks uitgesloten. Om dit te illustreren geeft Itamar graag een persoonlijk voorbeeld:

"Toen ik nog in loondienst was als trainer hadden wij allen acquisitie in ons 'takenpakket'. Toen we aan de slag gingen met onze talenten was het niet zo dat de 1 wel acquisitie moest doen en de ander niet. Nee, het ging er om dat we leerde op onze eigen manier, passend bij onze talenten acquisitie gingen doen. Zo bleek ik bijvoorbeeld erg goed in schrijven van aanbestedingen en offertes. Een collega van mij was vooral goed in gesprekken op directieniveau. Zo hielpen wij elkaar in het doen van acquisitie; hij regelde de gesprekken, ik maakte de offertes. Dat is je rol invullen vanuit je talenten.

Waar neem je CliftonStrengths af en hoeveel kost het?

Via de website van Gallup kun je heel simpel het CliftonStrengths assessment afnemen. Voor 67 euro krijg je een ranking op alle 34 thema's en ontvang je daarbij duidelijke en uitgebreide rapportages die je helpen meer inzicht te krijgen in je talenten. In Nederland is Leeuwendaal de exclusieve partner van Gallup. Wil je dus bijvoorbeeld zelf een CliftonStrengths gecertificeerde coach worden, dan kan je bij hen terecht. Zij vertegenwoordigen Gallup in Nederland exclusief en faciliteren de Gallup Global Strengths Coach (GGSC) opleiding. Dankzij hen is CliftonStrengths ook in het Nederlands beschikbaar.

Aan de slag met CliftonStrengths in een team

Ook in teams is het ontzettend waardevol om gezamenlijk vanuit talenten te gaan werken. In dit artikel beschrijven we uitgebreid welke stappen je kan doorlopen als team om het meeste uit CliftonStrengths te halen.