Aan de slag met CliftonStrengths in jouw organisatie of team
CliftonStrengths
Itamar Sharon
CliftonStrengths
04/01/2022
4 min
0

Zet de Strengthsfinder in met je team en doorloop deze 3 stappen

04/01/2022
4 min
0

De Strengthsfinder (ook wel bekend als CliftonStrengths), ontwikkeld door Gallup, is een vragenlijst waarmee je inzicht krijgt in waar jij het beste in bent. Het is een prachtig middel om zelf uit te vinden wat je talenten zijn én het is ook nog eens als team zeer waardevol. Door inzicht te krijgen in je eigen én elkaars talenten kan je direct aan de slag om het samenwerken in het team talentgericht in te richten. In dit artikel nemen we je graag mee in hoe wij teams begeleiden met het inzetten van de Strengthsfinder.

Eerst iets over Don Clifton en de Strengthsfinder

Don Clifton (1924 – 2003), Amerikaans psycholoog en tevens voorzitter geweest van Gallup Inc. ontwikkelde de Clifton Strengthsfinder (nu bekend als CliftonStrengths) om mensen meer inzicht te geven in hun talenten. Hij geloofde dat mensen meer moeten kijken naar wat er wel is in plaats van wat er niet is. Hij heeft dit instrument ontwikkeld omdat uit onderzoek van Gallup bleek dat het inzetten van talenten in het dagelijkse werk zorgt voor een toename in bevlogenheid, prestaties en winstgevendheid. Waar toentertijd nog de focus lag op competenties (set aan vaardigheden nodig voor een functie) ontdekte zij dat de focus juist moet liggen op talenten (je functie uitvoeren op de manier die bij jou past).

Nu is de Strengthsfinder een wereldwijd gebruikt instrument en hebben al meer dan 27 miljoen mensen een profiel!

Quote van Don Clifton over de Strengthsfinder 

Waarom Strengthsfinder gebruiken als team?

Als team wil je het beste resultaat halen met elkaar op de fijnste manier. Uit elk onderzoek blijkt dat samenwerken vanuit talenten tot betere prestaties leidt én dat de teamleden dit doen met meer werkgeluk. En dat is ook logisch. Als jij kan doen waar je goed in bent, je collega’s kunnen dat ook én je haalt nog eens goede resultaten, dan kan het feest niet op. Daarnaast heb je als team juist de mogelijkheid om samen te zorgen dat ieder meer vanuit zijn/haar/hen talenten kan werken. Als individu ben je altijd afhankelijk van anderen. In een team heb je de ruimte om samen te kijken naar het overkoepelende resultaat, en vervolgens te onderzoeken hoe ieders talenten daar het beste een rol in kunnen krijgen.

Win-win dus! 

Hoe ziet teamontwikkeling eruit met Strengthsfinder

Wanneer wij een team begeleiden om te gaan werken vanuit talenten, dan doen we dat in drie stappen; name it - claim it - aim it. Deze stappen zijn ontworpen door Gallup en Don Clifton en laten een zeer positief effect zien in hoeverre de talentgerichte manier van werken echt gerealiseerd wordt in de dagelijkse praktijk.

De Strengthsfinder toepassen in 3 stappen

Ik neem je graag mee in wat deze stappen inhouden.

Name it - begrijpen van de strengthsfinder

De eerste stap bestaat uit het begrijpen van hoe de Strengthsfinder is opgebouwd, wat de fundamentele principes zijn waarop het ontwikkeld is en wat de 34 thema’s zijn. De Strengthsfinder lijkt recht door zee maar is eigenlijk een zeer complex, genuanceerd en diepgaand instrument. Wist je bijvoorbeeld dat elk talent in je top 5 een andere nuance krijgt op basis van jouw overige 4 talenten? Als team doorlopen we daarom de 34 thema’s en bekijken we wie welke in zijn/haar/hen top 5 heeft. Zo begrijpt iedereen de thema’s en is er meteen een duidelijk beeld wie waar getalenteerd in is. 

Claim it - toe-eigenen van je talenten

Wat vaak een probleem is met dit soort instrumenten is dat het een rapportje blijft dat ergens in je la of kast verdwijnt. Daarom is deze stap zo relevant en belangrijk. In de claim it fase gaat ieder de talenten echt toe-eigenen. Hierin nemen we langzaamaan afscheid van het Strengthsfinder rapport en gaan we op zoek naar woorden en beschrijvingen van de talenten die voor het teamlid echt goed voelen. Deze stap gaat vanzelfsprekend een stuk makkelijker door het begrip dat we hebben opgedaan in de Name it stap. Ook de Claim it stap doen we als team zodat iedereen helder heeft wat de talenten (in eigen woorden) zijn van de collega’s.

Aim it - aan de slag met je talenten

Wanneer de talenten toegeëigend zijn en iedereen een heel duidelijk beeld heeft waar diegene echt goed in is, is het tijd om te bepalen hoe we die talenten nog effectiever weten te maken. Hoewel het talenten zijn, betekent het niet dat we nu al volledig in staat zijn deze talenten effectief in te zetten in ons dagelijkse werk. Dit kan zijn omdat we nog het een en ander te ontwikkelen hebben omtrent deze talenten, maar ook omdat we niet de ruimte hebben (gepakt) om deze talenten actief in te zetten. Aan de ene kant bekijken we daarom ieders individuele blinde vlekken die bij de talenten komen kijken, én onderzoeken we als team welk resultaat we met elkaar willen behalen en hoe ieders talenten daar een (nog) grotere rol in kunnen krijgen.   

Ter inspiratie hoe je via talenten wereldkampioen kan worden:


Een sterk team door de Strengthsfinder

Resultaat? Een sterk team dat bevlogen en energiek de gestelde resultaten haalt. Doordat we zorgvuldig deze drie stappen doorlopen is de Strengthsfinder meer dan een rapportje in de kast geworden. Het is een ontwikkeltool waarmee we het team naar een volgend niveau hebben gebracht.

Resultaten van onze teamontwikkeltrajecten met de Strengthsfinder zijn:

  • Elk individu (er)kent zijn/haar talenten, snapt ze en weet hoe ze verschillen met anderen.
  • Elk individu heeft zijn/haar talenten toegeëigend en heeft er eigen woorden aan gegeven.
  • Teamleden (er)kennen elkaars talenten en weten hoe elkaar in te zetten en te benutten.
  • Elk team heeft invulling gegeven aan hoe werken vanuit talenten eruitziet in het dagelijkse werk.
  • Het gehele team weet hoe ze met hun talenten gezamenlijk meer impact kunnen maken. 

Wil jij met jouw team aan de slag met de Strengthsfinder?

Wat een uitstekend idee! We worden steeds ambitieuzer en tegelijkertijd vraagt de wereld steeds meer van ons mentale welzijn. Juist nu is het o zo belangrijk om aandacht te hebben voor de bevlogenheid van je team. En dan is werken met de Strengthsfinder een logische stap. Voor meer informatie kan je een blik werpen op onze pagina over teamontwikkeling en CliftonStrengths.

Je kan natuurlijk ook direct contact met mij opnemen via itamar@happyholics.com.

Strengthsfinder toepassen met je team

Reacties
Categorieën