Wat zijn de 7 spirituele wetten van succes volgens Deepak Chopra?
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
11/02/2020
6 min
0

Wat zijn de 7 spirituele wetten van succes volgens Deepak Chopra?

11/02/2020
6 min
0

Ik heb recentelijk het boekje ‘de 7 spirituele wetten van succes’ gekregen, geschreven door Deepak Chopra. Ik begon mij namelijk meer te verdiepen in spiritualiteit en wat voor invloed dat kan hebben op het hebben van een gelukkiger werkend leven. Het boekje biedt een fantastische samenvatting met duidelijke en concrete leefregels om een leven te leiden dat volledig in lijn is. Een leven vol geluk, succes en genot. Ik deel deze 7 spirituele wetten van succes graag met je zodat ook jij er mee aan de slag kan!

1. De wet van pure potentialiteit

De eerste van de 7 spirituele wetten van succes is de wet van pure potentialiteit. Onze pure potentialiteit is volgens Chopra ons vrije bewustzijn. Alles wat we zijn buiten onze menselijke persoonlijkheid. Sommigen noemen het ook wel je ziel. Leven volgens deze wet houdt in dat je meer in contact bent met je pure spirituele bewustzijn en meer afstand kan doen van ‘je maatschappelijke jij’. Wat betekent dat in de praktijk?

 • Regelmatig momenten van volledige stilte. Dus geen telefoons, geen muziek, geen mensen. Pure stilte om te Zijn (met hoofdletter Z dus).
 • Minstens twee keer per dag mediteren om meer in contact te komen met je pure ik.
 • Elke dag de tijd nemen om in contact te komen met de natuur. Luisteren, ruiken en genieten van bomen, planten, de zee, de zon, etc.
 • Niet oordelen. Neem jezelf elke ochtend voor om het leven te leiden zonder te oordelen over anderen en leer dit ook steeds beter te doen.

2.De wet van het geven

Deze universele spirituele wet is eigenlijk heel simpel. Geef dat wat je zelf zou willen ontvangen en geef het met liefde en positieve intentie.

‘Als je vreugde wilt, geef anderen dan vreugde; als je liefde wilt, leer dan liefde te geven; als je aandacht en waardering wilt, leer dan om aandacht en waardering te geven; als je materiële overvloed wilt, help anderen dan om materiële overvloed te verwerven. De gemakkelijkste manier om te krijgen wat je wilt, is anderen helpen te krijgen wat ze willen.’

Wat betekent de wet van het geven (en ontvangen) in de praktijk?

 • Naar wie je ook toegaat, neem altijd iets mee om te geven. Dat kan een complimentje zijn, een kaartje maar ook oprechte aandacht en begrip. Zolang je het maar bewust geeft met een positieve intentie voor de ander.
 • Neem alles wat op je pad komt dankbaar in ontvangst; de zon – maar ook de regen. Het geluid van de vogels of het feit dat je een heerlijk kopje koffie kan drinken. Onze Happyfeed over dankbaarheid kan hierbij helpen!
 • De rijkdom in je leven te laten circuleren. En dan hebben we het niet over geld. Wel over zorg, affectie, waardering en liefde.

3. De wet van het karma

De wet van het karma is nummer 3 van de 7 spirituele wetten van succes. Deze wet gaat over oorzaak en gevolg. Dat wat we oogsten zaaien we ook. Deze wet staat ook zeer in lijn met de wet van het geven. Al het positieve wat jij teweegbrengt in het leven (van anderen) krijg je altijd weer terug. Maar dus ook het negatieve…

Dit kan je in de praktijk doen om aan de wet van het karma te ‘voldoen’:

 • Word je zoveel mogelijk bewust van de keuzes die je maakt. Dit doe je door in het moment afstand te nemen en pas dan de keuze te maken.
 • Reflecteer op de keuze die je gaat maken door twee vragen te beantwoorden:
  • Wat zijn de consequenties van deze keuze?
  • Zal deze keuze mij en degenen die erdoor beïnvloed worden voldoening en geluk brengen?
 • Vervolgens vraag je je hart om advies. Geeft deze keuze mij een aangenaam of onaangenaam gevoel? En laat je door dit gevoel leiden.

Leer ook terug te kijken op je keuzes. Hierdoor leer je stap voor stap bewuster te worden in de wet van het karma.

4. De wet van de minste weerstand

Ken je het verhaal van een wortel van een plant die een baksteen tegenkomt in de aarde? Als het een mens zou zijn zou hij/zij er alles aan doen om door de baksteen te gaan. De wortel? Die gaat er gewoon om heen. Deze 4e wet van de 7 spirituele wetten van succes gaat over minder doen en meer bereiken, net zoals de natuur. Maar hoe beloop je het pad van de minste weerstand? Nou zo:

 • Leer wat jou overkomt, de situatie waar je je in bevindt, te accepteren. Vecht niet tegen de baksteen. Accepteer het.

‘ Ik accepteer de dingen zoals ze op dit moment zijn, niet zoals ik zou willen dat ze waren’

 • Wanneer je de situatie accepteert neem je ook verantwoordelijkheid voor die situatie. Je geeft geen anderen de schuld, en ook niet jezelf. Je onderzoekt waar voor jou de mogelijkheden liggen om vanuit de situatie zoals hij is een volgende stap te nemen die positief is.
  Deze Happyfeed over Proactiviteit kan goed helpen!
 • Accepteer niet alleen de situatie zoals hij is, maar ook de mens. Probeer niet andere mensen te overtuigen en ga je niet verdedigen voor jouw standpunten. Blijf open.
Gebruik meditatie en natuur om de 7 spirituele wetten van succes te integreren in je leven

Meditatie en natuur zijn essentieel voor de 7 spirituele wetten van succes

5. De wet van intentie en wens

Belangrijk voor deze wet is het besef dat alles met elkaar verbonden is (volgens Deepak Chopra). Alles, maar dan ook alles in deze wereld bestaat uit energie. En al die energie kan jij gebruiken, mits je de juiste intentie hebt. De wet van intentie en wens betekent dat jij het kosmische universum aanwendt om voor jou te werken. Dit doe je door een sterke wens én intentie te hebben die een positieve invloed heeft op de mensheid. Dat doe je zo:

 • Maak een lijst van al je wensen en houd die bij je. Gebruik hem bij het mediteren en bekijk hem voor het slapen gaan. Kortom, integreer jouw wensen in je hele Zijn. Check deze Happyfeed over affirmeren voor meer informatie!
 • Laat het verwezenlijken van deze wensen los. Geef het over aan het universum en geloof erin dat wat er ook gebeurt, daar een reden voor is. Als jij écht jezelf weet te verenigen met jouw wensen en intenties komt het altijd goed.
 • Je wensen en intenties zijn gericht op de toekomst, maar je gedrag en bewustzijn is gefocust op het nu; hoe kan ik nu genieten van het leven en tegelijkertijd nu al een positieve impact hebben op de mensheid met wat ik later willen bereiken.

6. De wet van het afstand nemen

Deze zesde spirituele wet van succes klinkt misschien een beetje gek ten opzichte van nummer 5. Het betekent namelijk dat hoewel je hele duidelijke en sterke intenties en wensen moet hebben, je er ook van moet onthechten. Pas wanneer je jouw gehechtheid aan het resultaat weet op te geven, krijg je wat je wenst. Dat ziet er als volgt uit in de praktijk:

 • Onthecht je. Neem afstand en geef mensen de vrijheid te zijn wie ze zijn en te vinden wat ze vinden. Accepteer situaties en wees niet bezig met ‘hoe het zou moeten zijn’.
 • Durf onzekerheid te ervaren. Onzekerheid is het gevolg van onthechten aan het resultaat. Je weet simpelweg niet wat de kosmos van plan is. Durf te geloven dat hoe onzekerder je bent, hoe dichterbij je datgene komt wat je zoekt.

‘Met behulp van de wijsheid van de onzekerheid zal ik mijn zekerheid vinden.’

 • Stap in het veld van alle mogelijkheden en verheug je op de opwinding die zich kan voordoen wanneer je je openstelt voor een oneindig aantal keuzen. Long live uncertainty.

7. De wet van het ‘Dharma’, ofwel doel in het leven

Volgens deze zevende en laatste wet hebben wij allemaal een uniek talent in het leven meegekregen. Wanneer je

Ontdek je talent met de Strengthsfinder

in staat bent die talenten te benutten om jouw behoeften, wensen en intenties te verwezenlijken creëer je overvloed. Dit doe je zo:

 • Vraag jezelf elke dag: ‘hoe kan ik van dienst zijn? Hoe kan ik anderen helpen?’. En neem hier actie op.

Het toepassen van de 7 spirituele wetten van succes

Zo. Dit waren de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Zoals je hebt kunnen zien komt veel overeen met Happyfeeds die wij maken of tools die we gebruiken. Belangrijk is om alles te integreren en in lijn te brengen. Dit is voor ons dan ook een belangrijk thema in onze online programma’s en in onze coaching.

Wil jij deze 7 wetten toepassen in het dagelijkse leven en ervaren hoeveel overvloed het daadwerkelijk brengt? En wil jij hier hulp bij? Neem dan zeker contact op voor personal coaching!

Reacties
Categorieën