Maakt werken in het buitenland gelukkig?
Happyfeed
Noortje
Happyfeed
05/21/2023
5 min
0

Maakt werken in het buitenland gelukkig?

05/21/2023
5 min
0

Je ziet steeds vaker de foto’s, reels en TikTok video’s voorbijkomen op de sociale kanalen. Werken met een laptop op schoot terwijl je voeten in het water van het zwembad bungelen. Of met een kokosnoot naast je op het strand achter de laptop zitten. Maar is dit de realiteit? Is werken in het buitenland wel zo zaligmakend als de instagramplaatjes ons laten zien? In deze Happyfeed ga ik hier, vanuit Bali als VA voor Happyholics, uitgebreid op in (inclusief tips voor als jij ook de switch wilt maken).

PS: nog niet ingeschreven op onze maandelijkse Happyfeed vol inzichten en inspiratie om een gelukkig werkend leven te realiseren? Schrijf je dan nu in!

Mijn werkgeluk was ver te zoeken

Ik startte mijn carrière bij de landmacht waar ik als ziekenauto-chauffeur werkte en daarnaast een deeltijd hbo-verpleegkundige opleiding deed. Als vanzelf rolde ik in het ziekenhuisleven waar ik een aantal jaar werkte als verpleegkundige. In het begin vond ik het erg leuk maar na verloop van tijd veranderde dit. Ik huilde op weg naar mijn werk, ik nam even 5 minuten in de parkeergarage om mezelf bij elkaar te rapen en mijn masker op te zetten en ik baalde enorm van het hele dagen binnen zijn.
Toen ik het bijna niet meer volhield op de verpleegafdeling ging ik een nieuwe studie doen, want ja, dat doe je wanneer iets niet bevalt toch? Verder gaan! Ik werd operatieassistent en de geschiedenis herhaalde zich. In het begin was alles leuk en interessant, maar later veranderde dit en zat ik weer huilend in de auto.

Operatieassistent voordat ik ging werken in het buitenland

Elke zondagavond voelde ik verdriet. Morgen moet ik weer… Weer in de file, weer de hele dag binnen, weer afhankelijk van de collega’s en artsen waarmee ik samen word gezet, weer continu heel veel mensen om me heen, weer een race tegen de klok. Het was zwaar in die periode. Van weekend naar weekend leven en van vakantie naar vakantie. En alles in mijn vrije tijd moest fantastisch zijn want daar moest ik het weer even mee doen.

Mijn zoektocht naar werkgeluk: werken in het buitenland?

Ik besloot te gaan kijken naar wat ik wilde in het leven. Hoe zag mijn droomleven eruit? Wat wilde we altijd al maar was er nooit van gekomen? En toen wist ik het: naar het buitenland!

De eerste keer dat ik hier met mijn vriend over sprak was in 2008 op een terras ergens in een verlaten dorpje in Thailand. Alleen zijn we na verloop van tijd deze droom kwijtgeraakt of leek deze in elk geval onrealistisch. Maar nu werd het duidelijk. Ik wilde kunnen werken vanuit het buitenland. Een baan waarbij je alleen maar een laptop nodig hebt. Ik kwam op YouTube uit bij digital nomad jobs en daar kwam voor het eerst de term virtual assistant voorbij. Op afstand ondernemers ondersteunen met diverse taken. Dat leek me wel wat.

Er volgde een zelfstudie en heel veel uren enthousiast uitzoekwerk. Ik startte mijn onderneming en we namen het besluit om daadwerkelijk naar het buitenland te gaan. Anderhalf jaar bouwde ik mijn bedrijf als VA op en toen vertrokken we. Mijn vriend stopte met werken en zorgde fulltime voor ons zoontje.

Werken in het buitenland: januari 2020 zaten we op Bali

Mijn werk als virtual assistent ging als een trein, zeker toen iedereen thuis zat en heel veel ondernemers moesten switchen van een offline naar een online aanbod. Ik werkte veel en lange dagen. Van die digital nomad plaatjes – met een laptop op het strand – was weinig sprake. Ik had moeite met het vinden van balans en werkte me een slag in de rondte. Maar inmiddels werk ik ruim 3 jaar vanuit het buitenland en kan ik antwoord geven op de vraag uit de titel: Maakt werken in het buitenland gelukkig?

Noortje aan het werk in het buitenland

Mijn antwoord is ja! Maar dit heeft wel wat toelichting nodig. Het verschil tussen mijn leven in het ziekenhuis en mijn leven nu is een enorme vooruitgang. Als ik in 2012 geweten had wat ik nu weet dan was ik al eerder vertrokken! Was ik ook gelukkig geworden wanneer ik in Nederland was gebleven in mijn nieuwe baan? Ja. De voordelen van het ondernemerschap waren blijkbaar hetgeen wat ik zocht in mijn werk om gelukkig te zijn in mijn baan. Het ontmoeten van inspirerende ondernemers, het kunnen indelen van je eigen tijd, het kunnen werken vanuit thuis en vanuit een koffietentje, dit voelde werkelijk als een grote opluchting en verademing.

NB: Itamar leerde Noortje kennen in zijn twee maanden Bali met zijn gezin. Ben je benieuwd hoe dat was? Check dan deze Happyfeed.

Wat voegt het werken in het buitenland dan toe?

Het is niet zozeer het werk. Het is de combinatie van alles. Het is het wakker worden en op blote voeten en in een korte broek naar buiten kunnen lopen. Het is het zien van de zee elke dag. Het is het horen van de vogels en de gecko’s. Het is de warmte. Het is onze nieuwe levensinvulling. En dat ik dan ook nog eens mijn geld kan verdienen om te kunnen doen wat wij willen van achter een laptop, dat maakt me intens dankbaar en gelukkig!

De wereld ligt aan onze voeten. Wanneer we morgen besluiten om naar Europa te gaan om ons daar voor onbepaalde tijd te gaan settelen, dan kan dat.

De realiteit van de instagram plaatjes?

Ik zit meestal vanuit huis te werken op mijn werk/slaapkamer. Wel met uitzicht op de zee, dat dan wel.
De keren dat ik met mijn laptop op het strand of bij het zwembad zit zijn op 1 hand te tellen per maand, maar het zou kunnen. Thuis bij de goede wifi en zonder afleiding en met een fijne bureaustoel werkt toch net iets prettiger. Ook hier moet ik de balans houden tussen mijn werk en mijn gezin. Ook hier zijn er financiële uitdagingen als ondernemer. Ook hier willen klanten soms heel veel van je en juist hier moet ik ook nog omgaan met een tijdverschil van 6/7 uur.
 Werken in het buitenland hoe doe je dat


Ik ben gelukkig. Het werken vanuit het buitenland maakt mij enorm gelukkig. Maar het is niet het werken alleen. Het is het opnieuw inrichten van ons leven in plaats van doen zoals het van je verwacht wordt binnen de maatschappij die we in Nederland kennen.
 Hier doen we wat wij willen, wat ons gelukkig maakt en wat bij ons past. Hier zijn er minder oordelen (of wij merken ze minder) en leven we op blote voeten in de natuur vlak bij de zee.

Tips voor als jij ook in het buitenland wil werken:

Lijkt het werken in het buitenland ook iets voor jou? Dan geef ik je graag een aantal tips!

  • Ga op zoek naar locatie onafhankelijk werk en zoek op YouTube eens naar digital nomad jobs ter inspiratie.
  • Je kunt ook kijken of er een remote job te vinden is (loondienst) of dat je jouw huidige werk remote zou kunnen uitvoeren.
  • Geïnteresseerd in het VA vak? Doe mijn gratis VA test om te kijken of dit vak ook bij jou past.
  • Kijk goed naar wie jij bent en naar wat je echt wilt in dit leven. Wil je reizen, wil je op 1 plek blijven, ben je gedisciplineerd om je werk uit te voeren terwijl het strand en de palmbomen je roepen? Hou je van een team om je heen of vind je het heerlijk om in je eentje te werken. Dit zijn essentiële zaken. Alleen werken in het buitenland maakt niet gelukkig.
  • Ga andere mensen volgen die je voor zijn gegaan ter inspiratie. Hier vind je mijn instagram account waar ik regelmatig mijn verhalen deel!

     Ik wens je heel veel geluk in het buitenland, of is dat niets voor jou?
Reacties
Categorieën