Wat is werkgeluk? Alle feiten, mythes en onduidelijkheden opgehelderd
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
10/18/2023
5 min
0

Wat is werkgeluk? Alle feiten, mythes en onduidelijkheden opgehelderd

10/18/2023
5 min
0

Werkgeluk, aan de ene kant een hot topic, aan de ander kant iets waar best wat mensen de kriebels van krijgen. Ergens snappen we wel dat bevlogen en happy zijn in het werk heel waardevol is... Maar waarom dan die kriebels? Misschien omdat geluk tegenwoordig iets te veel nagestreefd wordt? Of omdat het impliceert dat je altijd gelukkig moet zijn? Of misschien wel door iets als ‘de week van het werkgeluk’, wat net als Valentijnsdag impliceert dat we maar op een enkel moment er mee bezig hoeven zijn? Wat het ook is, het is duidelijk dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om helderheid over het begrip 'werkgeluk'. En daarom staat de vraag ‘Wat is werkgeluk?’ centraal in deze Happyfeed!Dit artikel is onderdeel van Happyfeed. Een maandelijkse dosis inspiratie om zo een nog leuker werkend leven te realiseren. Wil jij automatisch een mailtje ontvangen zodra de volgende Happyfeed online staat? Schrijf je dan nu in!

Is werkgeluk eigenlijk wel zo belangrijk?

Ja! En het is goed om te weten dat er veel onderzoek gedaan is naar de waarde van werkgeluk. Het begrip werkgeluk klinkt voor sommigen misschien een beetje als geitenwollen sokken materie, Maar dat is het fundamenteel niet. Sterker nog, het is super concreet, belangrijk en zelfs economisch gezien zeer waardevol (mocht je dat belangrijk vinden ;)). Even wat cijfers op een rij. Werkgelukkige mensen zijn:

  10x minder ziek
  100% productiever
  Blijven 2x langer in dienst
  Zijn 6x energieker
  Ervaren aanzienlijk minder stress

Dat lijkt me duidelijk. En logisch ook. Als je zelf happy en blij naar je werk gaat is alles beter dan wanneer je depri naar je werk gaat, toch? Kortom, we kunnen dus eigenlijk wel zeggen dat 'werkgeluk' cruciaal is in het bedrijfsleven. En niet iets leuks voor erbij...

Kan je altijd gelukkig zijn?

Nee. Je kan in principe niet altijd gelukkig zijn. Kan je gelukkiger worden? Ja. Dat kan wel. Sterker nog, daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat 50% van ons gelukgsgevoel genetisch bepaald is, 10% komt voort vanuit onze levensomstandigheden en 40% komt voort uit ons dagelijkse gedrag en is daadwerkelijk te beïnvloeden. En nee, je wordt dan niet continu gelukkig, maar je brengt wel de gemiddelde lijn van je geluksgevoel over een periode van tijd omhoog. Laat mij het toelichten in een grafiek:
 Wat is werkgeluk? Werkgeluk uitgelegd

De zwarte lijn is je oude mate van geluksgevoel over een periode van tijd en de gele is de nieuwe nadat je er bewust mee bezig bent geweest. Je hebt dus nog steeds momenten dat je gelukkig bent en nog steeds momenten dat je dat niet bent. Maar je geluksmomenten worden sterker en je dalingen worden minder diep.

Wat is werkgeluk? Dat is de hamvraag!

Nu we weten dat werkgeluk 1) heel waardevol is, voor jezelf en voor een organisatie en 2) daadwerkelijk te beïnvloeden is, is het van belang om te weten wat werkgeluk dan precies is. Werkgeluk is natuurlijk een supervaag begrip. Wanneer ben je nou eigenlijk gelukkig in je werk? Dat was de hamvraag die ik wilde beantwoorden toen ik mijn boek Happyholics | Hoe je gelukkig wordt met leuk en betekenisvol werk schreef. Door veel interviews, literatuuronderzoek en zelfs een verdieping in biologie, blijkt er eigenlijk een heel duidelijk antwoord te zijn. Werkgeluk is op te delen in 5 concrete pijlers. Laat ik ze 1 voor 1 behandelen voor je:

Persoonlijk contact

Eén van de vijf pijlers is persoonlijk contact. De persoonlijke verbinding die je voelt met de collega’s om je heen. Biologisch gezien is het essentieel dat we ons veilig en vertrouwd voelen in een groep mensen. Wanneer we in verbinding zijn met mensen maken we oxytocine aan. Een gelukshormoon dat ons enerzijds gelukkiger maakt, maar ons ook een gevoel van veiligheid geeft. Wanneer we dit dus aanmaken door in echte verbinding te zijn met collega’s, worden we gelukkiger in ons werk.

Waardering

Een ander belangrijk onderdeel van werkgeluk is het gevoel van waardering. Voel ik mij als mens gewaardeerd in deze omgeving? Krijg ik complimenten en voel ik vertrouwen? Ook hier zit een biologische oorsprong. Wanneer we een compliment krijgen maken we endorfine en serotonine aan. Ook weer twee gelukshormonen. Het mooie is dat wanneer je een compliment geeft, je deze hormonen ook aanmaakt. Win-win dus! Een omgeving waarin mensen duidelijk voelen dat ze als mens gewaardeerd worden (en dus niet alleen maar een ‘functieomschrijving’ zijn), en regelmatig complimenten krijgen voor het goede werk dat ze gedaan hebben, creëert geluk.

Vrijheid

Het onderdeel vrijheid gaat over het in staat zijn om je eigen ik (jouw talenten, persoonlijkheidsvoorkeuren en identiteit) te benutten bij het doen van het werk. De vrijheid om het beste van jezelf te geven. Dit betekent bijvoorbeeld dat het aansturen op resultaten veel effectiever is dan het aansturen op taken. Een belangrijke noot hierin is dat het wel moet passen bij de mate van ervaring van iemand. Je wilt natuurlijk niet iemand in het diepe gooien. Een mooie manier van kijken is als volgt: hoe meer verantwoordelijkheden je van iemand vraagt, hoe meer vrijheid diegene nodig heeft om het op een fijne, succesvolle en gelukkige manier te doen.

Vrijheid blijheid of vrijheid en verantwoordelijkheid?

-> lees meer over vrijheid versus verantwoordelijkheid in dit artikel!

Zingeving

Zingeving kan iets heel groots zijn; waartoe zijn wij op aarde bijvoorbeeld. Maar het is gelukkig een stuk praktischer wanneer het gekoppeld is aan werkgeluk. Zingeving gaat dan over het gevoel dat je van waarde bent. Biologisch gezien willen we graag bij een groter geheel horen waarmee we waarde toevoegen. Wanneer mensen betrokken worden bij een organisatie en bij waar de organisatie voor staat, ervaren we meer werkgeluk. Ook gaat het om het zien van impact; wat lever ik met mijn werkzaamheden eigenlijk op? Wat is de impact van mijn dagelijkse werk? Dat zien én voelen creëert zingeving en dus werkgeluk.

Persoonlijke ontwikkeling

En dan komen we bij de laatste pijler aan; persoonlijke ontwikkeling. Zoals Steven Covey ooit zo mooi schreef; sharpen the saw. Houdt de zaag scherp. Blijven groeien, blijven leren, blijven ontwikkelen. In vaardigheden, maar ook in wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Een behoefte die bij zoveel mensen sterk aanwezig is. Voelen dat je leert, groeit en ontwikkeld geeft ons werkgeluk. En misschien belangrijk om te weten; feedback én complimenten dragen hier aanzienlijk aan bij. Dat zijn namelijk de meest effectieve middelen om mensen inzicht te geven in hun krachten en hun leerkansen.

Dat is dus werkgeluk. Niet meer en niet minder

Het is dus eigenlijk heel helder en logisch. En toch blijkt het ontzettend ingewikkeld om (het belang van) werkgeluk op de kaart te zetten in organisaties. En nog ingewikkelder om hier dagelijks op te sturen en te handelen. Hopelijk heb ik met deze Happyfeed alle niet effectieve (voor)oordelen weg kunnen nemen en kunnen laten zien wat het wél is. Mocht er toch nog iets onduidelijk zijn dan kan je ons dat altijd laten weten, we helpen graag!

En wil je nu weten wat je kan doen om werkgeluk te vergroten? Dit artikel is het eerste deel van een drieluik:

  1. Wat is werkgeluk?
  2. Wat kan je zelf doen om je werkgeluk te vergroten?
  3. Wat kan een leidinggevende doen om werkgeluk te vergroten?

Wil je weten wanneer het volgende artikel online staat? Schrijf je dan in voor onze Happyfeed zodat je meteen een melding ontvangt. Daarbij ontvang je ook nog eens een link naar al onze voorgaande Happyfeeds!

PS: met onze Happyfeed willen we mensen inspireren met inzichten die hun werkende leven gelukkiger kunnen maken. Daarom zijn we erg benieuwd: hoe waardevol vind jij deze Happyfeed op een schaal van 0 tot 10?


Reacties
Categorieën