Je talenten ontdekken, hoe doe je dat?
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
06/19/2023
5 min
0

Je talenten ontdekken, hoe doe je dat?

06/19/2023
5 min
0

Wist je dat je talenten ontdekken essentieel is voor werkgeluk, bevlogenheid en de impact die je maakt? “Ik ben iedere dag in de gelegenheid om dat te kunnen doen waar ik het beste in ben”, is waar dit bewustzijn grotendeels begon. Gallup ontdekte namelijk in de jaren 80, tijdens een grootschalig onderzoek naar medewerkerstevredenheidsonderzoeken, dat de score van mensen op deze stelling een directe voorspeller was voor bevlogenheid en geluk in het werk.

En aangezien het zo van belang is, leek het mij waardevol een Happyfeed te schrijven over hoe je dan jouw talenten ontdekt. Want voor veel mensen is dat zo makkelijk nog niet.

PS:nog niet ingeschreven op onze maandelijkse Happyfeed vol inzichten en inspiratie om een gelukkig werkend leven te realiseren? Schrijf je dan nu in!

Wat is een talent?

Allereerst, wat is nou eigenlijk een talent? Een talent kan worden omschreven als een natuurlijke aanleg, vaardigheid of bekwaamheid die een persoon in staat stelt om op een opmerkelijke of excellente manier iets te doen. Het is een specifieke capaciteit of vermogen dat iemand in staat stelt om bepaalde taken, activiteiten of disciplines met relatief gemak en hoge kwaliteit uit te voeren.

Belangrijke woorden die dus goed talenten beschrijven:

  1. Een natuurlijke aanleg,
  2. waarmee je dingen op een excellente manier doet,
  3. met relatief gemak.

Daarnaast is het ook van belang om te weten dat talenten gaan over hoe je dingen doet, niet over wat je kan. Tenminste, als we het hebben over algemene talenten. Je kan natuurlijk een super getalenteerde voetballer zijn, of muzikant of programmeur. Maar hier richten we ons op talenten die algemeen zijn voor iedereen en dus vooral het hoe beschrijven. Als voorbeeld; Sales doen (wat) is niet een talent. Dat klinkt misschien gek. Maar er zijn zoveel verschillende manieren om sales te doen dat het talent meer ligt in hoe jij die sales doet. Ik kom hier op het einde nog op terug met een persoonlijk voorbeeld.

-> Wil je concrete voorbeelden zien van talenten? Bekijk dan dit artikel.

Wat zijn mijn talenten? 

Je kan jouw talenten ontdekken door het volgende stappenplan te doorlopen:

  1. Waar krijg je energie van (vooraf, tijdens en na de activiteit)?
  2. Wat gaat je makkelijk af? Wat vind jij heel normaal en makkelijk terwijl anderen er mee kunnen worstelen?
  3. Wanneer ben je volledig in ‘flow’? Wanneer vergeet je de tijd volledig en ben je helemaal in the zoneWat is een talent? Je talenten ontdekken

Wat zijn de dingen die je doet die deze drie elementen in zich hebben? Dat zijn hoogstwaarschijnlijk je talenten!

Een andere manier om te ontdekken wat jouw talenten zijn is door je successen te analyseren:

  1. Beschrijf iets (uit de afgelopen paar maanden) dat je hebt bereikt waar je trots op bent / blij mee bent. (Wees niet bescheiden!)
  2. Beschrijf wat heeft bijgedragen aan dit succes. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Wat heb je anders gedaan dan normaal? Hoe heb je je sterke punten toegepast?

Om successen te behalen zet je vaak je talenten in. Het analyseren van je successen helpt dan ook in het helder krijgen wat je hebt gedaan dat 1) energie geeft, 2) makkelijk afging en 3) je een gevoel van flow gaf. 

De derde manier om inzicht te krijgen in je talenten is via een talentest.

Wat is een goede talententest?

Er zijn een aantal gratis talentesten beschikbaar maar persoonlijk ben ik groot voorstander van CliftonStrengths. Het is ontwikkeld door het eerdergenoemde Gallup om mensen te helpen inzicht te krijgen in waar ze het beste in (kunnen) zijn. Het heeft mij heel erg geholpen taal te geven aan datgene dat mij makkelijk afgaat, dat ik leuk vind om te doen én waarmee ik van echte waarde kan zijn. Het doen van het assessment is in mijn ogen ook niet heel prijzig. Voor maar 67 euro heb je een volledig profiel! Als je het fijn vindt om te zien hoe deze talententest eruitziet, vind je hier mijn persoonlijke profiel. Leer je mij ook meteen een stuk beter kennen ;).

-> CliftonStrengths profiel Itamar Sharon

Je talenten ontdekken en blijven ontwikkelen

Belangrijk om te beseffen is dat talenten ontwikkelgericht zijn. Je hebt de potentie om heel goed te worden in jouw manier van werken, maar het vraagt (vaak) wel ontwikkeling van die talenten. Het gaat er dus om dat je bewust wordt van wat jouw talenten zijn en dat je die gaat ontwikkelen naar krachten (van een 7 een 9 maken dus). Door ofwel ze bewuster en effectiever in te gaan zetten of door de blinde vlekken die bij de talenten passen te ontwikkelen.

Ontdek je talent met de StrengthsfinderIk geef je graag een persoonlijk voorbeeld. In mijn CliftonStrengths profiel heb ik maximalisering staan. Dit betekent dat ik graag grote impact wil bereiken. Ik ben dan ook goed om dingen als offertes, trainingsprogramma’s of concepten zodanig sterk te maken dat we zeker weten dat we er een verschil mee realiseren. Een paar jaar geleden zorgde dit talent er nog voor dat ik nogal kritisch kon zijn naar wat collega’s opleverden. Vanuit deze kritiek bereikte ik eerder weerstand dan een goede samenwerking in het optimaliseren. Nu heb ik geleerd dit talent veel beter en effectiever in te zetten.

Kortom, op talenten kan je altijd blijven reflecteren en ontwikkelen zodat je steeds beter in staat bent ‘datgene te doen waar jij het beste in bent’! 

Optioneel: laatste persoonlijke voorbeeld over sales ontdekken als talent

We hebben het eerder in dit artikel gehad over of sales doen een talent is. Ik dacht altijd dat ik slecht was in sales. Totdat ik CliftonStrengths leerde kennen, en snapte dat het niet om het wat gaat maar om het hoe. Ik had een bepaald beeld van wat sales was: met iedereen snel een klik hebben, zelfverzekerd zijn en makkelijk verbinding maken met mensen. Dat zijn dingen die ik niet zo in mij heb, dus mijn conclusie was: ik kan geen sales.

Ik weet nog dat Glenn tegen mij in onze eerste maand Happyholics zei:


“Weet je wat jij moet doen? Met zoveel mogelijk mensen kopjes koffie drinken en netwerken.”


Ik werd al ongelukkig van de gedachte!

Gelukkig realiseerde ik mij dat er verschillende manieren zijn van sales doen. Ik ben bijvoorbeeld wél goed in het realiseren van krachtige producten of concepten en die onder de aandacht brengen bij mensen. Meer inhoud gedreven dus. Of bijvoorbeeld heel strategisch de website bouwen en content schrijven om meer bezoekers te krijgen op onze website die vervolgens aanvragen doen. Ook dat is een vorm van sales.

Het gaat er dus om dat je inzicht krijgt in hoe jij het beste jouw gewenste resultaten haalt. Dat is werken vanuit talenten!

Heeft deze Happyfeed bijgedragen aan het ontdekken van je talenten? Ik hoop het! Als je nog vragen hebt, of je wilt meer weten over (de waarde van) CliftonStrengths, laat dan vooral even een reactie achter hieronder het artikel of stuur mij een mailtje; itamar@happyholics.com.

Reacties
Categorieën