Benut je talent, doe elke dag waar je het beste in bent en word gelukkig!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
07/21/2020
3 min
0

Benut je talent, doe elke dag waar je het beste in bent en word gelukkig!

07/21/2020
3 min
0

Werk jij dagelijks vanuit je talent? Doe jij dagelijks waar je het beste in bent? Neem even 30 seconden de tijd om hier op te reflecteren…
 Nee niet verder lezen, haal je ogen van het scherm en denk even 30 seconden na; doe jij dagelijks waar jij het beste in bent?

Een aantal mensen zullen volmondig ja zeggen. Maar het lijkt voor velen een grote, bijna onmogelijke opgave om praktisch elke dag volledig vanuit je talenten te werken. En toch is het zo noodzakelijk en zeer goed mogelijk.

Talent maakt gelukkig

Werken vanuit je talenten is noodzakelijk omdat mensen die dit doen o.a. 6x meer betrokken zijn, 3x vaker een hoge levenskwaliteit ervaren en 18% productiever zijn. Dat is nogal wat. En dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor een organisatie is het essentieel om te werken vanuit dat waar jij echt goed in bent. Want zo kan jij het verschil maken. Zo kan jij waarde toevoegen. Zo kan jij een happyholic zijn.

Word gelukkig door te werken vanuit je talenten

Benut je talent, doe elke dag waar je het beste in bent en word gelukkig

Wat zijn mijn talenten?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe ontdek je eigenlijk jouw talenten? Hoe weet je nou echt goed waar jij het beste in bent? Dat is nogal noodzakelijk om het ook daadwerkelijk te doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om dit te ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een hele simpele vuistregel gebruiken. Elke keer wanneer je iets gaat doen, reflecteer dan op deze drie vragen:

  1. Krijg ik er vooraf energie van en maakt het vooruitzicht mij vrolijk?
  2. Krijg ik tijdens ‘het werk’ energie en maakt het mij vrolijk?
  3. Heb ik na afloop nog steeds veel energie en ben ik blij?

Als je op al deze drie vragen ‘ja’ antwoordt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk iets aan het doen wat goed aansluit op jouw talenten. Simpel toch?

Talent ontdekken via CliftonStrengths

Gelukkig zijn er ook stevig onderbouwde persoonlijkheidsonderzoeken die inzicht geven in je talenten. Wij werken graag met de CliftonStrengths. CliftonStrengths (voorheen Strengthsfinder) is een online performance assessment en werkt met 34 talentgebieden (thema’s). Op basis van hoe jij een uitgebreide vragenlijst invult ontstaat er een volgorde in die 34 thema’s. Je krijgt dus het voor jou unieke overzicht van jouw talenten! Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Focus, Positivisme, Empathie, Individualisering, Leergierigheid.

De CliftonStrengths bied je een uitgebreid overzicht van de betekenis en invulling van elk thema en geeft je ook inzicht in hoe jouw thema’s invloed hebben op elkaar. Wat voor mij bijvoorbeeld Strategisch is, kan voor jou een andere invulling krijgen. Dit omdat jij een andere volgorde hebt van thema’s en dus andere thema’s die de invulling van jouw talenten kleur geven.

Voor mij persoonlijk biedt dit een ontzettend helder en duidelijk overzicht van talenten die de investering meer dan waard zijn. Want als ik aandacht geef aan mijn talenten en steeds meer leer over hoe ik deze kan inzetten, ontwikkelen mijn talenten zich naar Strengths. En hoe meer ik werk vanuit mijn Strengths, hoe meer ik in mijn werk dat doe waar ik het beste in ben.

Mijn talenten en hoe het nooit klaar is

Mijn top 5 thema’s zijn: Strategisch, Actiegericht, Analytisch, Ideeënvorming en Maximalisering.

Iets wat ik bijvoorbeeld concreet geleerd heb betreft het thema ‘Maximalisering’: mensen die sterk zijn in het thema Maximalisering concentreren zich op de sterke punten om de prestaties van personen en groepen te verhogen. Ze willen iets wat goed is transformeren tot iets wat buitengewoon is.Ontdek je talent met de Strengthsfinder

Voordat ik de CliftonStrengths kende, ervoer ik (en mijn collega’s) dit soms als ‘zeuren’, grenzeloos kritisch zijn en altijd ‘moeilijk doen’. Ik dwong mensen met scherpe vragen om dingen nóg beter te maken. Nu leer ik steeds beter dat mijn maximalisering in de basis een talent is, en leer ik dit op een effectievere manier te doen. In plaats van dat mensen mij uit de weg gaan wanneer er iets opgeleverd moet worden, zoeken zij mij nu juist op om het buitengewoon te maken. En wat een heerlijk gevoel is dat!

Stap voor stap lukt het mij om in mijn dagelijkse werk dus dat te doen waar ik het beste in ben. Positief effect is dat ook mijn collega’s mij nu juist meer opzoeken als zij kwaliteit en uitkomsten in hun werk willen maximaliseren.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent?

Wil jij ook elke dag doen waar je het beste in bent? Wil jij zelf ook bewuster aan de slag met je talenten? En daardoor elke dag een leuker werkend leven ervaren? Neem dan een kijkje op onze CliftonStrengths Coaching pagina. Daar vind je alle informatie!

Reacties
Categorieën