Wie ben ik? Ga op zoek naar jezelf en vorm de basis voor een gelukkig leven
Persoonlijk leiderschap
Glenn Holster
Persoonlijk leiderschap
09/22/2020
5 min
0

Wie ben ik? Ga op zoek naar jezelf en vorm de basis voor een gelukkig leven

09/22/2020
5 min
0

Wie ben ik? Of, wie ben ik nou eigenlijk echt? Een vraag die denk ik iedereen wel eens in zijn leven zal vragen. Om geluk en plezier uit het leven te halen is een goed antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ de basis. Wanneer je weet wie je bent is het veel makkelijker het leven te leiden dat bij jou past. Oftewel, je kunt veel beter datgene doen en bereiken in het leven waar je hart ligt. En ik spreek uit ervaring: dat maakt gelukkig!

Maar hoe kom je erachter wie je bent? Hoe vind je jezelf? In dit artikel neem ik je mee in een aantal belangrijke stappen. En nee, een wereldreis maken is niet nodig, geloof me!

Wie ben ik? De essentiele vraag voor een gelukkig leven

Wie ben ik? En hoe je daar antwoord op krijgt

We gaan je helpen om antwoord te krijgen op deze vraag. Wie je bent, wat jou drijft en hoe jij in elkaar steekt. Jouw identiteit. Wel even een disclaimer: het gaat hier dus niet over de functie die je bekleedt, of de verschillende rollen die je hebt in het leven. Wellicht ben jij ondernemer of manager. Wellicht ben je een medewerker bij een groot bedrijf, of juist bij een klein bedrijf. En het zou kunnen dat je vader of moeder bent, broer of zus. Dit kunnen allemaal antwoorden zijn op de vraag wie je bent, alhoewel het meer antwoord geeft op wat je bent of doet. Hier gaat het over wie je bent, jouw unieke kern.

De logische niveaus van Bateson – het handvat om te groeien

Om te komen tot de persoon die je bent kunnen de neurologische niveaus van Gregory Bateson & Robert Dilts goed helpen:

Logische niveaus van Bateson

De logische niveaus van Bateson & Dilts geven de verschillende onderdelen aan van persoonlijke groei & ontwikkeling, maar ook van functioneren en communicatie.

De niveaus van gedrag en omgeving kun je zien als hetgeen waarneembaar is. Datgene wat je dagdagelijks doet en laat zien. Om dat leven zo gelukkig mogelijk te maken moet je op zoek gaan naar wat je kan, wat je belangrijk vindt, wie je bent en wat je wilt (de niveaus daarboven).

Om in dit blog antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wie ben ik nou eigenlijk (echt)?’ verdiepen we de niveaus van identiteit en waarden: wie ben ik en wat vind ik belangrijk.

Wil je ook de andere niveaus van Bateson onderzoeken voor jezelf dan heb ik goed nieuws! In dit artikel verdiepen we het niveau van talenten.

Antwoord op ‘wie ben ik’ met behulp van Insights Discovery

Er zijn verschillende manieren en methodieken die je kunt inzetten om te ontdekken wie je bent. Wij kiezen altijd voor de methodiek die wat ons betreft het meest eenvoudig en diepgaand tegelijk is: Insights Discovery.

Insights Discovery werkt vanuit 2 assen die samen 4 kwadranten vormen; de vier kleuren van Insights.

De vier kleuren van Insights Discovery

Deze assen en de methodiek is gebaseerd op de psychologische voorkeuren van Carl Jung. Door een eenvoudige, maar tevens effectieve vragenlijst krijg je direct inzicht in jouw persoonlijkheidsvoorkeuren (jouw combinatie van de 4 kwadranten / kleuren). Door dit vervolgens te verdiepen via bijvoorbeeld training of coaching krijg je uitgebreid inzicht in jouw identiteit.

De vragenlijst is zodanig ontworpen dat er een uniek persoonlijkheidsprofiel uit ontstaat. Een profiel dat jou inzicht geeft in jouw persoonlijkheid, voorkeuren, drijfveren & talenten. Soms maakt het aspecten zichtbaar waar jij je al bewust van bent. Maar geloof mij, na jaren ervaring kan ik zeggen dat zeer regelmatig mensen inzicht krijgen in dingen die zij niet over zichzelf wisten en nog niet bewust van waren. En dat is misschien nog wel extra waardevol!

Maar ook zonder de vragenlijst kan je door zelfreflectie enigszins inzicht krijgen in jouw voorkeuren in gedrag. Hieronder zie je de vier kwadranten uitgewerkt op een goede dag en op een slechte dag.

De vier kleuren van Insights Discovery op een goede en slechte dag

Als je deze begrippen eens door leest, welke gedragskenmerken omschrijven jou dan het meest, zowel op een goede als een slechte dag? Oftewel, wat zijn jouw voorkeurskleuren en wat is de volgorde daarvan? Wees gerust, je hebt niet de hele dag een goede dag (helaas). Maar andersom ook niet, gelukkig! Triggers in het hier en nu kunnen jou van goede dag gedragingen naar slechte dag gedragingen trekken. Nieuwsgierig naar meer informatie over Insights Discovery? Hier vind je meer informatie over wat elke kleur inhoudt.

Wil je echt aan de slag met inzicht in jezelf en wie je bent, neem dan een kijkje op onze Insights Discovery pagina, download daar gerust mijn persoonlijk voorbeeldprofiel en wees welkom om daar meer informatie aan te vragen!

Waarden – wat vind ik belangrijk?

Weer terug naar de neurologische niveaus. We hebben het niveau Identiteit gehad, en nu verkennen we het niveau Waarden. Dit gaat over je overtuigingen en kernwaarden: Wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw overtuigingen over het (werkende) leven?

Onze waarden en overtuigingen zijn altijd gekleurd. Het is onze perceptie van de werkelijkheid. En die perceptie is ontstaan door onze opvoeding, door onze omgeving en door belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Hierdoor ontstaan soms overtuigingen en waarden die niet per se passend zijn bij wie jij echt in de kern bent. Wanneer je goed weet wie je bent (stap hierboven) wordt het gelukkig wel makkelijker de waarden te bepalen die echt bij jou passen. En niet de waarden die jouw omgeving je oplegt.

Ontdek jouw kernwaarden

In coaching werken we met krachtige visualisatie oefeningen om te komen tot jouw kern. Vervolgens kunnen we dan aan de slag met het bepalen van jouw persoonlijke en unieke (kern)waarden en overtuigingen. Ook hebben we laatst een Happyfeed gemaakt met een versimpelde oefening om ook via deze manier te komen tot jouw kernwaarden. Wil je meer zicht krijgen op jouw persoonlijke kernwaarden? Doe de oefening dan zeker!

Weten wie je bent maakt je gelukkig(er)

Kortom, wanneer je goed antwoord kan geven op de vraag ‘wie ben ik nou echt?’ word je gelukkiger in je werkende leven. Zelfinzicht is stap 1, om van daaruit (nog) meer te handelen in lijn met wie je bent. En ook een krachtige basis om aan de slag te gaan met waar je goed in bent & wat jij wil doen en bereiken. Ook hierbij geldt: er leiden meerdere wegen naar Rome. Maar wat ons betreft zijn dit concrete stappen die je direct kunt nemen:

  • Met behulp van Insights Discovery inzicht krijgen in jouw psychologische voorkeuren;
  • Zodat je (nog meer) in lijn met jouw identiteit kunt handelen. En loskomt van waarden & verwachtingen van anderen die je zijn opgelegd in je leven tot nu toe;
  • Ontdekken wat jouw eigen echte kernwaarden zijn en die integreren in je leven.

Ik ben dan ook benieuwd, hoe scherp is jouw beeld van wie jij bent? Mocht je daarmee worstelen of mee bezig zijn, hoe heeft het artikel je dan geholpen?

Reacties
Categorieën