levensfasen-karakter-happyfeed
Happyfeed
Glenn Holster
Happyfeed
02/11/2022
6 min
2

Hoe hebben de 4 levensfasen jouw karakter gevormd?

02/11/2022
6 min
2

Het is februari 2022, 8 weken geleden ben ik voor de 2e keer vader geworden. Wederom is het een zeer bijzondere ervaring geweest. Alle clichés zijn waar zullen we maar zeggen. En die gebeurtenis was dan ook, nadat ik van 6 weken vaderschap heb genoten, de aanleiding om deze blog/Happyfeed te maken. Want wat is de invloed van de vier levensfasen op de ontwikkeling van persoonlijkheid, karakter en/of identiteit?


Wat zijn deze 4 levensfasen dan die jouw karakter vormen? 

Je kunt direct aan de slag met deze praktische reflectie oefening. Persoonlijkheid – ook wel je karakter/identiteit –ontwikkelt zich in een aantal fases. Meest gehanteerde theorie - die van Morris Massey - gaat uit van 4 fasen:

Meer informatie & theoretische achtergrond kun je vinden in dit kennisbank document. Je kunt echter ook gewoon direct aan de slag. Een concrete opdracht waarmee je (nog) meer zelfinzicht krijgt in wie je bent, jouw patronen en hoe deze zich in het hier en nu manifesteren. Je zou zelfs je persoonlijke levensverhaal uit deze reflectie kunnen formuleren. Om vervolgens vanuit dit verdiepende zelfinzicht, je persoonlijke effectiviteit te vergroten.

De reflectievraag die we voor je in petto hebben:

Per levensfase, wat zijn defining moments die je hebben gemaakt tot de persoon die je nu bent? 

Per levensfase formuleer je dus één defining moment. En sta vervolgens eens stil bij de volgende vervolgvraag:

  • Terugkijkend op dat moment, welke kwaliteiten en vaardigheden heb je toen ontwikkeld?
  • En als je het aandurft: en welke valkuilen zijn daarbij ook mee gekomen?

Mocht je eerst nog wat meer inspiratie willen lezen, hieronder vind je mijn persoonlijke reflectie en levensverhaal als voorbeeld.

Levensfase 1: wat is de invloed van de imprintperiode op mijn karaktereigenschappen?

Ik ben geboren in 1987, gevoelsmatig zou dit op een zondag moeten zijn geweest. Waarom? Omdat ik mezelf een zondagskind voel. Een onbezonnen jeugd, een warm nest, waar ik veel liefde en aandacht heb ontvangen. Een hele actieve herinnering heb ik er niet aan, maar wat ik heb kunnen lezen in de boeken Pap/mam, vertel eens… was het een zeer fijne tijd! En zo kijk ik er ook zeker op terug.

Een defining moment voor mij was 19 november 1992, ik werd toen grote broer van m’n zusje. Iets wat ik heel leuk vond, ik was vanaf begin af aan een trotse broer en terugkijkend denk ik dat hier mijn behulpzame en zorgzame karakter is ontstaan. Niet voor niets dat in mijn Insights Deeper Discovery profiel – een verdiepende Insights methodiek – mijn top 2 archetypen de Redder en de Engel zijn. Archetypen die allebei te typeren zijn als typen die graag hulp aanbieden en andere willen helpen. Nou, laten dat nou belangrijke drijfveren zijn in mijn werkende leven en waar ik mijn voldoening uit haal :-)


Levensfase 2: wat is de impact van de modelleerperiode op mijn karakter?

In de periode van 7-14 jaar, is er natuurlijk maar 1 moment dat er uit kan springen. 24 mei 1995, Ernst Happelstadion in Wenen. Ajax wint de Champions League!   Haha, zeker een moment dat veel impact maakte, maar natuurlijk niet perse een defining moment met betrekking tot de ontwikkeling van mijn karakter.

Wat dat wel is? Terugkijkend is dat het ontstaan van mijn onzekerheid. Te vatten in 1 zin: “wat zouden mensen van mij vinden of denken?” Jaren later, tijdens een NLP-opleiding, leerde ik het verschil tussen waarnemen of interpretatie. En hoe interpretatie en niet feitelijk waarnemen je zo in de weg kunnen zitten. In een eerdere Happyfeed kwam dit al aan bod.

In mijn jeugd meldde ik me ziek voor een spreekbuurt. Ik liet een vriendje op de dag zelf in de steek tijdens een mini playbackshow. En dit na weken van oefenen. En andere momenten dat ik voor de groep moest staan of nieuwe mensen ging ontmoeten – bijvoorbeeld de eerste week op de middelbare school  – zei ik liever af of hield mij op de achtergrond. Hoe grappig dat ik juist nu graag op een podium sta en voor groepen spreek! Waarbij ik overigens eerlijk moet zeggen, dat zeker de eerste jaren als trainer/spreker, ik deze onzekerheid nog steeds kon voelen. Alsof dat kleine jochie zich weer even liet zien, vlak voordat ik een training ging geven.


Levensfase 3: hoe heeft vervolgens de socialisatieperiode mijn karakter eigenschappen beïnvloed?

De middelbare school en Hbo-studietijd. Een tijd waarin ik stappen maakte en niet alleen qua “stappen in de stad”   De onzekerheid die ik hiervoor omschreef speelde ook nog regelmatig parten hoor, maar ook groeide mijn zelfverzekerdheid. Ik kon goed voetballen en maakte mooie stappen. Op m’n 16e debuteerde ik al in de senioren, speelde in de A-junioren op landelijk niveau en mocht debuteren in de hoofdklasse.

Een tijd waarin ik veel vrienden om mij heen had, zowel op school als binnen de voetbalteams waarin ik speelde. En m’n sociale karakter heeft daar zich zeker ontwikkeld! Iets wat ik overigens nu 1 van mijn talenten mag noemen.

Maar goed, het meest defining moment was het afscheuren van mijn kruisband, een zware knieblessure. Een jaar lang revalideren, niet meer datgene kunnen doen wat ik het liefste doe. Boos, verdrietig en teleurgesteld. Waarom moest mij dit overkomen op mijn 19e? Maar goed, juist daardoor ontwikkelde mijn interesse in de psychologie. En ik ontwikkelde de vaardigheid van relativeren. Een enorme kracht, alhoewel het ook een beschermingsmechanisme is waardoor ik zo nu en dan te snel over heftige gebeurtenissen kan stappen.

Last but not least, levensfase 4: wat is de invloed van 14 jaar werkervaring geweest op mijn karakter?

Ik begon niet op m’n 21e het werkende leven. Althans, niet het “echte, serieuze” werkende leven. Op mijn 16e had ik mijn eerste bijbaantje, heb zo’n 5 jaar in een restaurant gewerkt. Maar ik begon in 2010 het serieus werkende leven, bij Start People. Ik was toen 22 jaar en begon m’n eerste fulltime baan. Overigens een tijd waar het uitdagend was om een baan te vinden.

Wel kwam ik toen voor het eerst in contact met Insights Discovery, ik kreeg in 2010 als jeugdtrainer van Koninklijke HFC, m’n eerste profiel. Via de oprichter – Pieter Stenfert. En wat een impact had dit zeg?! Niet vreemd dat ik 5 jaar later mijzelf liet accrediteren tot Insights Practitioner.


Na Start People maakte ik de overstap naar Mazars, in eerste instantie als Recruiter waar ik vervolgens mijn eigen functie als trainer/coach/L&D consultant kon creëren. En in die tijd leerde ik ook Itamar kennen in mijn zoektocht naar een expert omtrent generatiemanagement. Maar bovenal ontwikkelde sinds 2012 mijn bovenmatige interesse in persoonlijke groei & ontwikkeling zich! Waarbij ik later leerde, dat dit ook 1 van de 5 pijlers van een happyholic is.

En durf ik wel te zeggen dat deze fase niet alleen mijn interesse in persoonlijke groei & ontwikkeling heeft gecreëerd, het heeft er vooral voor gezorgd dat ik nu, op mijn 34e, de persoon ben die ik ben. Ik kan met een gerust hart 35 worden en deze 4 fasen te hebben “afgerond”. En kijk ik uit naar de volgende 7 jaar, waarin ik de verdere groei & ontwikkeling maak. In mijn persoonlijkheid, karakter en identiteit. En dit zowel kan integreren in mijn rol als vader, partner, ondernemer, trainer & coach.

Wat is jouw levensverhaal m.b.t. de ontwikkeling van jouw karakter?

Rest de vraag, hoe hebben deze 4 levensfasen jouw karakter gevormd?

En als je tot hier hebt doorgelezen, dit is natuurlijk mijn persoonlijke levensverhaal. Uitgaande van het fenomeen dat storytelling inspireert: welke inspiratie heb jij voor jezelf uit deze blog gehaald m.b.t. het realiseren van een (nog) leuker werkend leven? Of wat zijn jouw defining moments? Leuk als je dat in een reactie (hieronder) achterlaat!


Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en gaan inspireren!

Reacties
Categorieën