De 4 levensfasen die jouw persoonlijkheid vormen

De levensfasen die jouw persoonlijkheid vormen

Allereerst begint dit natuurlijk met de vraag: wat is persoonlijkheid eigenlijk? En wat wordt dan bedoeld met identiteit, of karakter? Hieronder onze visie en wat wij er over hebben geleerd. En laten we het eenvoudig houden: deze 3 aspecten zijn nagenoeg hetzelfde. Tuurlijk zullen er definitieverschillen zijn, maar in grote lijnen bedoelen we in de volksmond hetzelfde.

Persoonlijkheid = jouw unieke set met eigenschappen, talenten, valkuilen, normen, waarden, overtuigingen, persoonlijkheidskenmerken, karaktereigenschappen en gedragsvoorkeuren. 

Een mond vol. Eigenlijk laat het model van de logische niveaus van Bateson & Dilts laat dit vereenvoudigd zien.

Waaruit is je persoonlijkheid dan opgebouwd?

Hierover verschillen de visies, zelfs in de wetenschap. Het is tenslotte een combinatie van nature (aangeboren) en nurture (aangeleerd). Maar hoe zit die verhouding nou precies? Is het fiftyfifty? In de wetenschap wordt geschat dat de invloed van aanleg tussen de 35-65 % valt. Waardoor de invloed van ontwikkeling dus hier weer gelijk aan staat, ook zo’n 35-65 % ;-) Dus wellicht is fiftyfifty wel een goede verdeling.

Daarnaast hanteren wij in onze trainingen ook vaak het Triple C model om karakter of jouw unieke persoonlijkheid te omschrijven. Of eigenlijk niet 3, maar 4 C’s:

  1. Character: Wie ben ik?
  2. Competences: Wat kan ik?
  3. Commitment: Wat wil ik?
  4. Context: waar ben ik, welke cultuur of welke rol bekleed ik in deze context. Denk bijvoorbeeld aan rollen als ondernemer, leidinggevende, medewerker. Maar ook ouder, partner, vriend enz.

workaholic-triple-c

Hoe bouwt zich jouw persoonlijkheid zich dan op?

Als we nu even focussen op het gedeelte van nurture, simpelweg genomen vanaf het moment dat je geboren bent, zijn er een aantal levensfasen te onderscheiden. Die allemaal verschillende facetten in zich hebben.

Hierin hanteren we de theorie van socioloog Morris Massey, die uitgaat van 4 fasen:


  1. 0-7 jaar – de imprintperiode. In deze periode leer je onbewust van je ouders/opvoeders. Je bent een sponst, zijn zeer afhankelijk van onze ouders en absorberen alles en zullen het niet in twijfel trekken. We kopiëren onbewust waarden, overtuigingen en emoties.
  2. 7-14 jaar – de modelleerperiode. In deze periode kopieer je bewust & onbewust van met name vrienden, ook wel modelleren. In deze fase gaan de meeste zich ook juist wat afzetten van hun ouders, puberen. Verder kunnen juffen en meesters een belangrijke impact maken in je karakter ontwikkeling. Wist je trouwens dat sommige van je kernwaarden al gevormd zijn voor je 10e jaar?
  3. 14-21 jaar – de socialisatieperiode. In deze periode wordt je identiteit sterk gevormd door je peergroup. Een groep waarmee we ons identificeren, denk aan klasgenoten, team/clubgenoten en de groep waar je bij hoort op de middelbare school. We ontwikkelen nog sterker onze eigen identiteit en zoeken steeds meer “gelijkgestemden” op.
  4. 21-35 jaar – de werksocialisatieperiode. In deze periode starten de meeste mensen met werken, “de eerste serieuze baan”. De invloed van leidinggevende, collega’s en de cultuur en waarden van de organisatie hebben in deze periode veel invloed op de ontwikkeling van je karakter.

Het is dus helder, vanaf het moment dat je geboren wordt, heeft je omgeving een grote invloed op je persoonlijkheid. Op je waarden, overtuigingen en je kijk op de wereld. Ouders (of directe opvoeders) spelen de grootste rol in de ontwikkeling van je eerste waarden & karakter.

Wil je verder geïnspireerd worden over deze levensfasen? En direct zelf hier eens op reflecteren? Bekijk dan deze blog / Happyfeed.

Ontwikkelt na mijn 35e mijn persoonlijkheid zich dan niet meer?

Ik kan me voorstellen dat deze vraag oppopt als je dit leest. Het zal geen verassing zijn: de grootste groei & ontwikkeling zit in deze 4 levensfasen, met name de eerste 2. Kinderen leren razendsnel, het zijn sponsen. Terwijl het op latere leeftijd veel meer moeite kost. Echter, emotionele gebeurtenissen kunnen behoorlijke invloed hebben op je ontwikkeling als mens. Of zodra je aan de slag gaat met persoonlijke groei & ontwikkeling middels coaching of training. Maar goed, het valt en staat met jouw mindset: geloof je in een growth mindset (je kunt continue leren & ontwikkelen) of in een fixed mindset (“ja, zo ben ik nou eenmaal”).

Mocht je trouwens meer willen weten over de typische kenmerken van de levensfasen na je 35e? In mijn zoektocht en verdieping rondom dit thema kwam ik deze blog tegen. Mijn inziens een waardevolle blog omtrent de 10 verschillende levensfasen tot aan je 70e
 

Nieuwsgierig naar jouw persoonlijkheid?

Dan helpen we je graag! We geloven namelijk heilig in de kracht van zelfinzicht als vertrekpunt. En daarin maken we gebruik van 2 verschillende persoonlijkheid vragenlijsten.

  1. Insights Discovery. Meer informatie over Insights Discovery vind je hier! 
  2. CliftonStrengths: Meer informatie over CliftonStrengths vind je hier!