Betekenis affirmeren: wat is het en wat kan je er mee?

Affirmeren is het bekrachtigen van een gevoel of gedachte door het regelmatig te herhalen. Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Affirmare betekent bevestigen, versterken, bekrachtigen. Affirmaties zijn positieve, versterkende gedachten over iets dat je graag wil hebben (of wil zijn) en die je regelmatig moet herhalen. Voorbeelden van affirmaties die je veel voorbij ziet komen in (happiness)blogs zijn:

  • ‘Vandaag voel ik me krachtig en ondernemend’
  • ‘Ik accepteer mijzelf volledig’
  • ‘Ik houd van mijzelf’

Het schijnt dat als je dit maar lang genoeg roept, je je daadwerkelijk zo gaat voelen.

Hoe werkt affirmeren?

De simpelste en beste beschrijving van hoe affirmaties werken komt van striptekenaar en bestsellerauteur Scott Adams. Hij koppelt affirmeren aan (stemmings)doelen die echt belangrijk voor je zijn en legde hij aan de hand van het volgende voorbeeld uit waarom dit daadwerkelijk effect heeft:

Wanneer je je in een chaotische (drukke en luide) omgeving bevindt, maken je hersenen keuzes waarop zij zich focussen. Denk maar aan een moment dat je met een grote groep uiteten bent. Mensen praten continu door elkaar heen en er is ook nog eens veel omgevingsgeluid. Voor je hersenen een lastige omgeving om te kunnen focussen. Opeens hoor je dat iemand je naam noemt aan de andere kant van de tafel. Je hebt verder geen enkele context gehoord waarin dit gebeurde.

Je hersenen kennen jouw naam zo goed, dat wanneer deze waar dan ook oppopt, de kans zeer groot is dat ze hem oppikken. Dit geldt ook voor affirmaties. Wanneer je jouw hersenen continu primed op dat ene doel (of gevoel) dat je zo belangrijk vindt, wordt het makkelijker voor je hersenen de kansen te zien wanneer die zich voordoen.

Aan de slag met affirmeren

Wil jij zelf beginnen met affirmeren? Bepaal dan wat jouw doel is voor de komende jaren: wat wil jij écht bereiken? Kies een doel, formuleer een affirmatie die bij je past en goed voelt en schrijf dat elke dag 15 keer op. Waarom schrijven? Iets opschrijven maakt dat je hersenen het beter én bewuster opslaan. Dit helpt in het aanmaken van die nieuwe connecties in je brein.