De 80 20 regel - Het Pareto principe

In 1906 constateerde Vilfredo Pareto dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de bevolking. In zijn paper Cours d'économie politique beschreef hij deze economische regel uitvoerig wat ook snel bekend werd als het Pareto principe of de 80 20 regel. Joseph Juran maakte deze term populair en liet ook zien dat dit principe op veel andere vlakken toe te passen is. Bijvoorbeeld:

 20% van de kinderen veroorzaken 80% van het lawaai
 20% van de mensen in een team doen 80% van het werk
 20% van je klanten genereren 80% van je omzet

Nu is het natuurlijk niet zo dat het altijd precies 80 / 20 is en dat het altijd uitkomt op 100%. Zo kunnen ook 25% van je klanten zorgen voor 90% van je omzet en ga zo maar door. Het gaat om het principe.

De 80 20 regel of ook wel het Paretoprincipe

Wat kan je er mee?

De 80 20 regel kan je helpen te beseffen dat maar een klein deel van het werk (maar ook andere dingen in het leven) kunnen zorgen voor 80% van het resultaat. Helaas zien we dat veel mensen geneigd zijn zich juist te focussen op die 80%. Het ‘moeilijke en zware’ werk, het zwoegen. Werk dat veel tijd kost, je een gevoel geeft dat je hard werkt, maar eigenlijk helemaal niet effectief is. Tim Ferriss beschrijft dit mooi in zijn boek The 4 hour workweek. Als je leert jezelf te focussen op datgene dat echt belangrijk is, dan merk je direct tijdswinst. Vooral als je hierin gaat optimaliseren. Dit kan je doen door werk niet meer te doen (bijvoorbeeld veeleisende klanten die weinig opleveren gedag te zeggen), werk te delegeren of werkzaamheden te automatiseren.

De 80 20 regel levert dus veel meer focus op, waardoor je echt datgene gaat doen dat belangrijk is en je uiteindelijk ook voldaan terug kan kijken op een dag werk.

Continue ontwikkeling

Let wel, het is een continue (persoonlijke) ontwikkeling om dit werkzaam te houden. Op het moment dat je wat ruimer zit in je tijd bijvoorbeeld merk je al snel dat je focus begint te verslappen. Daarnaast veranderen werkzaamheden ook. Het is dus essentieel continu voor jezelf in het oog te houden wat die belangrijke 20% is en in hoeverre je daar nu alle aandacht aan geeft.

Pas de 80 20 regel direct toe

Om het Pareto principe toe te passen hoef je eigenlijk maar een hele 'simpele' (identificatie) opdracht te doen, namelijk:
1) Welke 20% in je werk bezorgen jou 80% van je gewenste uitkomst en werkgeluk?
2) Welke 20% in je werk zorgt voor 80%  van je problemen, vermoeidheid en gedoe?

Wanneer je dit geïdentificeerd hebt komt het moeilijke gedeelte. Vanaf nu stap voor stap zorgen dat je aandacht alleen nog maar uitgaat naar (1) - de leuke en effectieve 20% en dat je stopt met (2) - de nare 20%. Stoppen kan ook betekenen 'delegeren' of 'automatiseren'.