Hoe vind je je kernwaarden? Kom tot jouw kernwaarden met deze oefening
07 mei 2021 
4 min. leestijd

Hoe vind je je kernwaarden? Kom tot jouw kernwaarden met deze oefening

In deze blog helpen we jou te komen tot je eigen persoonlijke kernwaarden. We nemen je mee in een stapsgewijze oefening waarmee we je helpen steeds concreter te worden in wat belangrijk voor je is. Maar laten we beginnen met wat kernwaarden precies zijn en waarom ze zo waardevol zijn.

Wat is de definitie van een kernwaarde?

Kernwaarden zijn de basiswaarden in jouw leven waar je continu naar streeft. Het is het fundament waarop jij elke beslissing maakt en al jouw gedrag vertoont. Het is dus leidend én begeleidend in jouw gehele doen en laten. Kernwaarden worden ook wel normen en waarden genoemd of bijvoorbeeld een persoonlijk anker of kompas.

Kernwaarden: waarom zijn ze zo belangrijk?

Waarom is het hebben van kernwaarden zo belangrijk?

Het is heel waardevol om je bewust te zijn van je eigen kernwaarden. We laten ons vaak leiden door de wereld om ons heen. Door de meningen van anderen, de maatschappelijke norm of door persoonlijke onzekerheden die worden getriggerd door een situatie(verandering). Het is dan heel fijn een persoonlijk anker te hebben. Een duidelijk kompas hoe jij wil leven, hoe jij wilt zijn. Hoe helderder jouw kernwaarden zijn, hoe makkelijker het is meer controle te krijgen in hoe je je leven leeft. Zie het als een anker van een boot. Zonder het anker drijft de boot alle kanten op en is het overgelaten aan de grillen van de zee. Het anker maakt dat de boot standvastig blijft. Zo werken jouw kernwaarden ook.

Wat zijn voorbeelden van kernwaarden?

Voorbeelden van kernwaarden zijn respect, vrijheid, groei, duurzaamheid. Het zijn woorden die beschrijven wat voor jou belangrijk is in het leven. Sommige kernwaarden zijn gericht op anderen – hoe jij vindt dat je je hoort te gedragen naar anderen toe. Andere kernwaarden gaan weer heel erg over jezelf – wat jouw persoonlijk behoeftes zijn zoals bijvoorbeeld de kernwaarde rust of risico. 

We geven je graag een lijst met allerlei verschillende kernwaarden ter inspiratie.

Voorbeelde van kernwaarden - Happyholics

Je kernwaarden vinden

Zoals je wel begrijpt is het hebben van kernwaarden dus erg fijn. Maar hoe kom je tot je kernwaarden? Hoe weet je nou wat echt belangrijk is voor jezelf? Daar helpen we je bij met het volgende stappenplan. Hierbij is het belangrijk om elke stap rustig en serieus te doorlopen. Probeer niet al vooruit te kijken naar de andere stappen, er zit een zeer bewuste volgorde in. Aan de slag!

Stap 1 | Een moment voor jezelf

We beginnen met een moment te pakken voor jezelf. Komen tot je kernwaarden vraagt dat je even alle hectiek van de dag daar kan laten en dat je dichter bij jezelf gaat komen. Pak daarom je telefoon erbij, zet de timer op 2 minuten en doe zo meteen je ogen dicht. Focus je in het begin op je ademhaling. Je hoeft niks aan te passen of specifieks te doen met je ademhaling, het enige is dat je er even bewust aandacht aan geeft. Pak daarna de overige tijd om eens te voelen wat voor jou nou écht belangrijk is in het leven. Je hoeft er nog geen woorden aan te geven maar probeer er wel al wat beelden bij te vormen. Wie ben jij in de basis en welke normen en waarden horen bij jou.

Dus, zet je timer op 2 minuten, doe je ogen dicht en kom wat dichter bij jezelf.

Stap 2 | Kies jouw 7 kernwaarden

Zo, welkom terug. Je ziet er lekker ontspannen uit ;). We gaan nu echt aan de slag met je kernwaarden. Via deze link vind je (nogmaals) het overzicht van allerlei verschillende kernwaarden. In deze stap vraag ik je 7 waarden te kiezen. Probeer dit zoveel mogelijk vanuit je gevoel te doen. Welke woorden voelen voor jou het meest passend? Welke woorden springen er voor jou direct uit? Waar voel jij je toe aangetrokken? Schrijf voor jezelf de 7 woorden op die de kern zijn van jouw (gewenste) leven. Deze woorden vormen jouw persoonlijke anker. Door het hebben van deze 7 kernwaarden heb je altijd een basis waar je op terug kan vallen. In alles wat je doet, elke beslissing die je maakt zijn deze woorden voor jou een houvast. Dit is hoe jij (het liefste) je leven leidt.

Mocht je woorden missen in het lijstje, dan mag je die natuurlijk zelf toevoegen!

Aan de slag!

Stap 3 | Een verdieping maken op je kernwaarden

Lekker bezig! Jij hebt jouw kernwaarden bepaalt. Wat fijn! De volgende stap brengen we je graag via dit filmpje ;). Ga aan de slag met de opdracht en het is belangrijk dat je hiervoor echt even de tijd neemt. Overweeg je beslissing goed.

Stap 4 | De laatste stap

Ook deze stap brengen we je graag via een filmpje:

Je hebt nu jouw fundament!

Jaa! Wat goed, je hebt nu jouw kernwaarden gevonden. Je fundament, je basis, je anker. Je bent nu niet meer dat losliggende schip in een woelende zee. Jij bepaalt wanneer je mee beweegt en wanneer je bij je anker blijft. Jij bent nu in de regie.

Wij zijn heel benieuwd naar de waarden die jij gekozen hebt en hoe je de oefening ervaren hebt! We zouden het dan ook heel tof vinden als je dat deelt in de comments!

PS: Wil je weten hoe je deze kernwaarden actief integreert in je dagelijkse leven? Check dan onze Happyfeed over het koppelen van kernwaarden aan leefregels.


Over de schrijver
Itamar is mede-eigenaar van Happyholics. Hij is een strategische trainer en coach, met een scherpe blik op hoe jij je kunt ontwikkelen om jouw persoonlijke impact te vergroten. Vanuit oprecht contact, prikkelt hij en daagt hij je uit, waarmee hij jou steunt en faciliteert in maximale groei. Een positieve rebel, die met humor jou weet te triggeren en te raken.
M
Door

M

op 11 Dec 2021

De link naar de lijst werkt niet

Sanne
Door

Sanne

op 03 Jun 2022

Hai, in de opdracht geef je aan kernwaarden te moeten schrappen tot je er 4 hebt. Er wordt alleen niet uitgelegd waarom, dus bij deze, waarom?

Itamar Sharon
Door

Itamar Sharon

op 03 Jun 2022

Hey Sanne, goede vraag! De reden dat het vaak verstandig is om naar 4 kernwaarden toe te gaan is dat het makkelijker wordt er bewust naar te leven. Hoe meer je er wil hebben, hoe waziger het vaak wordt. Dit betekent dus niet dat het bij deze 4 eindigt, maar wel dat het goed is om even na te denken wat voor jou nou echt het allerbelangrijkste is. Daarnaast helpt het schrappen om bij jezelf eens goed na te gaan waarom je voor bepaalde waardes hebt gekozen en als je zou moeten kiezen welke er dan overeind blijft staan. Puur als reflectieve oefening is het al heel waardevol. Geeft dit antwoord op je vraag? Als je meer wil weten schroom niet om te vragen!

Reactie plaatsen

Mis onze gratis Happyfeed niet!

Elke twee weken kan jij een unieke Happyfeed in je mailbox ontvangen die je direct helpt gelukkiger te worden in je werkende leven. Inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan.
50%
Ook elke twee weken een gratis Happyfeed in je mailbox?
Schrijf je dan nu in!
Schrijf je nu in