depressiviteit
Happyfeed
Glenn Holster
Happyfeed
04/20/2022
5 min
0

Hoe ga je om met een futloos of depressief gevoel?

04/20/2022
5 min
0

Terwijl ik dit schrijf is het volop lente in Nederland. Na 2 jaar corona is de wereld weer volledig open, ligt er net een festivalweekend achter ons en zou alleen al het zonnige lenteweer voor een boost aan energie kunnen zorgen. Maar in mijn geval, was het vorige week niets van dit alles: ik voelde me futloos, had weinig energie en kreeg letterlijk niks uit m’n handen. Het als depressief omschrijven voelt te zwaar, maar toch, ergens kun je het wel zien als (licht) depressieve verschijnselen.

 

Last van een depressief gevoel? Stap 1: reflectie.

Reflectief is 1 van onze 5 kernwaarden als Happyholics. En dat is niet zomaar, het is tenslotte de manier om je interne gedachtes en gevoelens eens kritisch onder de loep te nemen. En dus ben ik deze week bij mezelf te rade gegaan. Waar kwam mijn futloze gevoel vandaan? Hoe kon het, terwijl ik 2 dagen training heb gegeven – in mijn geval is dit mijn hobby beoefenen– ik zo laag in mijn energie zat? Had ik die 2 trainingsdagen te veel dopamine aangemaakt en was m’n “dopamine fabriek” gewoon op?

Heel eerlijk: ik heb het volledige antwoord nog steeds niet. Maar wat ik wel weet, is hoe ik ermee om ben gegaan. En wat maakt dat ik nu dus kan zeggen dat ik een futloos gevoel had, maar me nu weer een energiek en vol levenslust voel. Dus mocht jij zo nu en dan je futloos voelen of weinig energie hebben? Lees dan vooral verder.

Stap 2: het tegenovergestelde van depressie is...

Expressie. Depressie is gericht naar binnen, het houd vast. Terwijl expressie juist naar buiten gericht is en daarmee juist energie vrijkomt. Oftewel: uit je hoofd en in beweging. En daar komt dus, door actie en beweging, juist energie vrij.

Dit inzicht hielp mij al om een eerste stap te zetten. Dus besloot ik om vorige week woensdag om 12.00 uur mijn laptop dicht te klappen, ondanks de waslijst aan mailtjes en to do’s, en in beweging te komen. De deur uit met de kids en lekker naar mijn ouders toe. En expressie gaat ook over uiten, dus deelde ik ook met hen hoe ik me voelde. Het feit dat iemand gewoon naar je luistert maakte het de negatieve stemming al milder. Overigens een bonus tip als iemand met zo’n probleem naar je toekomt: laat je OMA thuis. Hoe goed ook bedoeld, iemand zit (nog) niet te wachten op jouw Oplossingen, Meningen of Adviezen. Een luisterend oor is het beste dat je iemand kan bieden.

Stap 3 bij depressie: vraag om hulp!

Vervolgens ging ik door met de kracht van expressie. Durf je te uiten bij de mensen dicht om je heen. Grote kans dat ze direct hulp aanbieden en anders dien je “gewoon” om hulp te vragen. “Gewoon” tussen aanhalingstekens, want dit vraagt voor veel mensen toch wat lef en kwetsbaarheid. Maar dan helpt de theorie van de 3 waarnemingsposities. Verplaats je eens in een ander, wat zou je willen dat hij of zij doet als die persoon weinig energie zou voelen? Laat me raden: dat ie om hulp zou vragen. Of dissocieer eens van de situatie en zoom eens uit: als je vanuit helikopterview naar zo’n situatie zou kijken, wat zou je dan adviseren? Waarschijnlijk hetzelfde advies dat je een ander zou geven. de-3-waarneemposities

En dus vroeg ik woensdagavond mijn vriendin om hulp: “vind je het goed als ik vanavond vroeg m'n bed in duik en een nacht kan doorslapen? Want ik merk dat ik nogal moe en futloos ben." Je mag 1 keer raden wat haar antwoord was. En dus lag ik om 19.30 te slapen, sliep het klokje rond en werd de volgende ochtend al energieker wakker.

Vervolgens belde ik de volgende dag Itamar op. 1 van de 5 aspecten van een high performing team is namelijk dat je alle gevoelens en emoties met elkaar deelt en vooral ook kunt delen. Psychologische veiligheid noemen ze dat. En dus vertelde ik hem hoe ik mij voelde en dat zowel deze Happyfeed wat langer op zich liet  wachten, als de andere to do's. En ook hierin volgde natuurlijk hetgeen je zou verwachten van een waardevolle compagnon: volledige begrip.

Stap 4: sport en bewegen zorgt juist voor meer energie!

Maar goed, ik had donderdag wel ook nog een coachingsgesprek te faciliteren. En een coachee zit natuurlijk niet te wachten op een futloze coach. Voor deze sessie moest ik een stukje reizen en had ik 2 keuzes: 10-15 minuten met de auto, of een half uurtje op de fiets. En wat ben ik dan blij dat ik ooit zelf een Happyfeed maakte over fysieke fitheid. En dus koos ik voor fysieke inspanning in plaats van gemak en luiheid. Op de fiets en ik moet eerlijk bekennen: de zonnestralen hielpen ook nog eens aan een extra energy boos hoor!

De mailbox had ik sinds woensdag gelaten voor wat het is. Had de klanten die ergens op zaten te wachten al geïnformeerd dat mijn mail, offerte of opvolging wat langer op zich liet wachten. Dus die verwachtingen waren gemanaged. En kon ik me dus volledig focussen op mijn eigen mentale zijn en de kracht van sporten. En dus ook 's avonds, met frisse tegenzin, gaan sporten. Want  als je geen energie hebt, is het juist essentieel om te gaan sporten. Omdat sporten simpelweg je focus & fysiologie verandert, een hack die ik jaren geleden heb mogen leren van Tony Robbins.

Word positief met de State Triangle van Tonu Robbins

Stap 5: een krachtige interventie om te dealen met en vol hoofd…

En nadat ik de rest van het weekend genoot van vrienden en familie om me heen, kon ik vervolgens de werkweek vol frisse energie beginnen. Er stond mij wederom een volle week te wachten, echter met een nog vollere mailbox en extra to do's.

En toch, mijn beleving was totaal anders dan de week ervoor. Fascinerend toch weer hoe perceptie werkt: de situatie was niet anders, maar mijn gevoel en beleving wel. Puur door de kracht van expressie, in actie/beweging komen en het "gewoon" kunnen (los)laten.

Vervolgens hoefde ik afgelopen dinsdag nog maar 1 ding te doen. Een zeer krachtige interventie om met stress te dealen. Nieuwsgierig naar deze interventie? Je vindt dit 4 stappen plan in de 29e Happyfeed van Itamar.

Extra inspiratie

En noem het toeval of niet. Maar terwijl ik deze Happyfeed aan het schrijven ben, zie ik op LinkedIn onderstaande afbeelding voorbij komen. Een treffend plaatje over hoe we enerzijds denken dat we omgaan met pijn, verdriet of depressie. Volgend Dr. Lois Tonkin, die in 1996 het artikel Growing Around Grief: another way of looking at grief and recovery schreef, wordt de pijn & rouw niet kleiner, maar groeien we als mens. We groeien als het ware om de intense gebeurtenis heen.

Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en te gaan inspireren!

Reacties
Categorieën