Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

Stress door tijdgebrek

HAPPYFEED #29

  Meteen aan de slag    

 

Voor mij voelde 2020 als een rustjaar, even pas op de plaats. Minder (uitvoerend) werk, meer thuis en meer tijd met het gezin. Het leven leek even stil te staan. 2021 daarentegen lijkt wel het tegenovergestelde. Vooral op werkgebied krijgen we veel aanvragen. Het lijkt wel of werkend Nederland alles wat ze heeft laten liggen in 2020 dit jaar wil inhalen. Voor ons natuurlijk heel mooi, maar het brengt ook best wat druk met zich mee. Of beter gezegd: tijdsdruk. Een gevoel dat er niet genoeg uren in een dag zitten... Dat gevoel van tijdgebrek is voor mij een grote stressfactor. Ik voel me dan niet in de regie, heb continu het gevoel dat ik meer wil maar niet kan en krijg daardoor het gevoel dat ik niks ‘goed’ kan doen.

 

Gelukkig ben ik door een aantal interventies eindelijk weer een beetje los gekomen van dit gevoel. En dat leek mij wel een mooie Happyfeed. We komen langzaam weer uit de lockdown, steeds meer wordt mogelijk en ondertussen gaat werk keihard door... Goed moment dus om eens te reflecteren op jouw eigen gevoel van tijd(gebrek).


En als je er dan achter komt dat ook jij (soms) last hebt van een gevoel van tijdgebrek, check dan de interventies die mij ontzettend hebben geholpen (in deze volgorde)!

 

 1. Schrappen!  

De neiging bij mij bij stress door tijdgebrek is dat ik dingen wil toevoegen waarmee ik kan ontspannen. Hiermee probeer ik het stress component te neutraliseren. Maar dat werkt juist tegenovergesteld omdat ik dan nog meer dingen heb die ik graag wil doen. Hierdoor voel ik nog meer tijdgebrek en raak ik nog gefrustreerder. Ik moet juist dingen schrappen! Toen ik besloot mij alleen nog maar te focussen op werk en Maya ontstond er kalmte. Vanuit die kalmte lukte het mij weer dingen op orde te brengen waardoor ik een gevoel van ruimte kreeg. Toen ik die ruimte weer voelde kon ik eindelijk gaan genieten van die dingen die mij ontspanning geven.

Dus: als je een gevoel van tijdgebrek hebt, focus je dan volledig op datgene dat gedaan moet worden. Hierdoor ontstaat er focus en rust waardoor je vervolgens tijd kan creëeren om te ontspannen.

 

 2. Het 4 stappen plan 

Deze mooie interventie heb ik van Glenn geleerd die hem weer leerde van van Joseph McClendon tijden een Tony Robbins event: 

1 Braindump - schrijf alles op wat je (nog) moet doen (5-10 minuten).

2 Prioritize - urgent vs belangrijk. En bepaal dan wat je als eerst moet doen (zie ook Eisenhower model).

3 Action - pak het eerste actiepunt op en doe die.

4 Celebrate / praise yourself - vier je succes. Zorg dat je er echt even bij stilstaat. Dit maakt dat je het gelukshormoon aanmaakt waardoor je weer motivatie voelt om door te gaan. Vergeet dit niet! Deze stap is essentieel om te doen! 

 

Vervolgens naar actiepunt 2 op je lijst en weer in actie komen.

 

 3. Mindfulness 

Neem gedurende de dag kleine moment om te ontspannen en in het nu te zijn. Gevoel van tijdgebrek/stress komt altijd door iets wat je in het verleden (al) had willen doen of doordat je opziet tegen iets in de toekomst. In het hier en nu is er geen stress/tijdsdruk. Wil je tips over wat je kan doen om dit soort momenten te creëren check dan onze Happyfeed over mindfulness oefeningen van 1 minuut

 

 4. Massage 

En mijn laatste interventie: een massage van anderhalf uur. Man, wat kan ik daar van ontspannen. Even volledig tot rust komen. Meer zen dan dat word ik niet.

 

Ik hoop dat deze interventies je inspireren mocht je het gevoel van tijdgebrek herkennen. Mocht jij nog tips hebben voor mij, laat het mij dan alsjeblieft weten!

 

Groet,

Itamar

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?