Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

DE 90 SECONDEN REGEL

HAPPYFEED #17

  Meteen aan de slag    

Het is herfst. En de herfst van 2020 is er eentje die we niet snel zullen vergeten. Herfst kenmerkt zich door kortere & donkerdere dagen, met guur en minder weer. Maar nu ook nog eens met aangescherpte corona maatregelen en mogelijk zelfs een lockdown in het vooruitzicht. Blijf dan maar eens positief en mentaal weerbaar…

 

Maar dat kan! En dan bedoel ik niet door alleen maar positief te denken, altijd maar te relativeren of naïef door het leven te gaan. Nee, want iedereen heeft negatieve gedachtes en gevoelens. Die zullen nooit volledig verdwijnen. Wel kun je deze in enkele seconden wegnemen en ombuigen. Is alleen de vraag nog: hoe? 

 

Nou, door simpelweg jouw state, jouw stemming, te veranderen door 1 van de volgende 3 (patroon)interventies: 

 • Physiology: verander jouw fysiologie. 
 • Focus: verander jouw focus.
 • Language/Meaning: verander jouw taalpatronen.

Word positief met de State Triangle van Tonu Robbins

Waarom denk je dat onze eerste Happyfeed ging over dankbaarheid? Om dat je daarmee namelijk jouw focus verandert. Tegelijkertijd gefrustreerd en dankbaar zijn is namelijk onmogelijk. Of kijk nog eens naar de lijst van eigen corona maatregelen van Itamar. Welke van de 3 patroonveranderingen zie je daar (veel) in terug?

 

Dit model heb ik mogen leren van Tony Robbins, mijn inziens de beste trainer/coach op aarde. En hij stelt het trouwens nog sterker. Ook negatieve emoties creëren we zelf. Door jouw houding, jouw focus en door wat je vaak zegt (zowel tegen anderen, als het interne stemmetje in jouw hoofd). En als je dit regelmatig doet, dan wordt het een onbewust patroon en gewoonte.

 


“End suffering as it arises. Use the 90 seconds rule.”


 

Maar het goede nieuws is, is dat je negatieve gedachtes en gevoelens kunt veranderen en doorbreken. Binnen 90 seconden. Tony Robbins legt dit principe hieronder in 3 minuten uit.

 Hoe werkt het dan concreet?

Net als dat je van 1 keer sporten niet fitter wordt, geldt dit bij het trainen en ontwikkelen van jouw state en mentale weerbaarheid ook. Het gaat om de kracht van herhaling. Jammer genoeg is voor veel mensen hun brein beter getraind om hen van een blije naar een negatieve stemming te trekken. Andersom is minder gemakkelijk, terwijl het nu misschien wel meer dan ooit nodig is. 

 

Breng jezelf dan ook regelmatig in een positieve stemming! Of gebruik iedere keer dat er een negatieve gedachte bij je opkomt, de mogelijkheid om jezelf te trainen om in 90 seconden een patrooninterventie te gebruiken. Wellicht kunnen onderstaande voorbeelden en persoonlijke levenslessen je helpen en inspireren:

 

1. Fysiologie

 • Ervaar de kracht van een zelfverzekerdere houding: ga staan, kijk vooruit of omhoog, schouders naar achteren & vertraag jouw ademhaling.
 • Sinds anderhalve week starten mijn vriendin, zoontje en ikzelf de ochtend met een paar minuten dansen op een lekker up-tempo muzieknummer.
 • Vervolgens gevolgd door enkele fysieke oefeningen, gebaseerd op een 30 day-challenge die ons eraan houdt om dit iedere dag te blijven doen.
 • En als ik tijdens mijn werk even een baal moment heb of vermoeid ben, ga ik even 5-10 minuten buiten wandelen. Geloof me, je zult ervaren dat je daarna weer anders aan het werk gaat.

2. Focus

 • Richt jouw focus op het heden, wat er in het hier & nu is en wat je waarneemt. Dit geeft een veel positievere stemming dan terugkijken en balen over het verleden, dan wel piekeren over de toekomst.
 • Focus op hetgeen waar je invloed op hebt in plaats van waar je geen invloed op hebt.
 • Focus op hetgeen je graag wil in plaats van hetgeen je niet wil. Ooit bij de bakker besteld wat voor brood je niet wil hebben? ;-)
 • Of zoals Tony Robbins zegt: “where focus goes, energy flows”.

3. Taalpatronen

 • Word je bewust van hetgeen je zegt, zowel tegen jezelf als tegen anderen. Zijn deze taalpatronen versterkend of beperkend?
 • Wat je namelijk zegt (tegen jezelf), beïnvloedt daarmee de betekenis/meaning die jij eraan geeft, wat direct invloed heeft op jouw stemming en emotie.
 • Een aantal waardevolle suggesties:
  - Wissel “moeten” in voor “willen”.
  - “Moeilijk” voor “uitdagend” of “nog niet zo gemakkelijk”.
  - En “ik ga het proberen” voor “ik ga het doen”.

Deze waardevolle inzichten en lessen helpen mijzelf enorm. En zeker in deze bijzondere tijd. En mocht jij nog aanvullingen of tips hebben, leuk en waardevol als je deze hieronder deelt! 

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?