De kracht van dankbaarheid tonen

Mensen die dankbaarheid tonen en hier bewust op focussen (door het bijvoorbeeld elke dag op te schrijven), zijn gelukkiger! Ze ervaren meer plezier, zijn optimistischer en hebben bovendien een sterker immuunsysteem.

HAPPYFEED #1

De kracht van dankbaarheid tonen

Neurowetenschappers hebben aangetoond dat dagelijks dankbaarheid tonen dé nummer 1 strategie is om je geluksniveau te vergroten. Wanneer je dankbaarheid toont maken je hersenen onder andere dopamine en serotonine aan die een gevoel van geluk creëren.  

 

In ons drukke westerse maatschappij staan we helaas maar weinig stil bij wat we hebben in het leven. Daarom inspireer ik je graag dit wel te doen met deze Happyfeed. En het enige wat je hoeft te doen is dagelijks 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dagelijks dankbaarheid tonen traint namelijk je hersenen meer bewust te worden van het positieve in je leven. Jij kiest waar je de focus op legt en je hersenen nemen dat over. Hoe vaker je heel bewust dankbaarheid toont hoe vaker jouw hersenen je bewuste momenten teruggegeven gedurende de dag die positief en mooi zijn. Het is eigenlijk een soort fitness voor je brein. 

Aan de slag!

Ik ben dankbaar voor…

Begin meteen. Pak nu pen en papier (of een dankbaarheidsboekje dat je hier elke ochtend voor kunt gebruiken) en schrijf 3 keer op: ik ben dankbaar voor…. Nogmaals: dat kan van alles zijn. Vind je het lastig om iets te bedenken of komt er juist van alles in je op en kun je niet kiezen? Put dan uit van de 4 categorieën die Tim Ferriss omschrijft in zijn boek Tools of Titans:

  • Een (oude) vriend of vriendin die jou ergens meehielp of iemand anders die jij enorm waardeert
  • Een mogelijkheid die je vandaag hebt. Dat kan ook iets kleins zijn: bijvoorbeeld contact met iemand opnemen
  • Iets geweldigs wat gister is gebeurd of wat je hebt waargenomen
  • Iets simpels wat je nu direct kunt waarnemen

Nu je dit hebt gedaan: Hoe was het? Welk gevoel heeft het je gegeven? In welke stemming ben je nu?
 

Het enige wat je nu hoeft te doen is elke dag je dankbaarheid te tonen ;) 

TIP: Gebruik een dankbaarheidsboekje

Ik benoemde het al eerder, het opschrijven van datgene waar je dankbaar voor bent heeft meer impact dan wanneer je het alleen in je hoofd bedenkt. Het gebruik van een dankbaarheidsboekje kan daarom heel waardevol zijn. Hierin schrijf je dan elke dag jouw 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. En mocht je dan eens een dag in een dip zitten, dan kan je heerlijk al je dankbaarheden teruglezen van de afgelopen weken of zelfs maanden.

Ervaar de kracht van dankbaarheid tonen inclusief gratis dankbaarheidsboekje!

Itamar en ik hebben de 30 dagen dankbaarheidschallenge ontwikkeld om jou te helpen een routine te maken van het tonen van dankbaarheid. Het is namelijk niet makkelijk een nieuwe handeling (een gedragsverandering) te realiseren in je dagelijkse leven. Gelukkig weten wij precies hoe dat werkt en hebben we allerlei trucs, tips en inspiratie in de challenge ingebouwd zodat het je lukt 30 dagen lang dankbaarheid te tonen. Zo ontvang je bijvoorbeeld ook ons unieke dankbaarheidsboekje. 

 

Na 30 dagen is dankbaarheid tonen niet alleen heel normaal geworden om te doen, maar heb je ook nog eens je hersenen getraind meer bewust te zijn van al het moois in je leven. Hoe tof is dat!

Ontvang een gratis dankbaarheidsdagboek bij de 30 dagen dankbaarheidschallenge

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?