Dopamine: wat is het en hoe verhoog ik het?

Dopamine is een neurotransmitter (een stofje dat 'boodschappen' overbrengt van de ene zenuwcel naar de andere) dat hoort bij ons beloningssysteem. Dopamine wordt aangemaakt in ons brein wanneer we in plezierige situaties terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan heel lekker eten, sporten, feesten en seks. Dopamine geeft ons een gevoel van geluk, genot of zelfs euforie.

Waarom is dopamine zo belangrijk?

Dopamine speelt een cruciale rol in belangrijke onderdelen van ons functioneren. Zo heeft het een positieve invloed op het uitvoeren van bewegingen, het geeft ons motivatie, een positieve stemming en het brengt ons focus. Daarnaast leert het ons heel veel. Elke keer wanneer we in een plezierige situatie terechtkomen maakt ons brein dopamine aan. Dit voelt dan als een beloning voor onszelf. Hierdoor leren we steeds beter te herkennen wat ons plezier geeft en kunnen we dat makkelijker en vaker opzoeken. Dopamine wordt net als serotonine, oxytocine en endorfine in de volksmond gezien als 'gelukshormoon'.

Hoe verhoog ik dopamine?

Je dopamine verhogen is dus een belangrijk iets. Dit doe je door allerlei verschillende manieren en hieronder vind je er een aantal:

  1.  Lach zoveel mogelijk. Lachen maakt allerlei positieve stofjes aan in je hersenen waaronder dopamine.
  2. Wees dankbaar. Dankbaarheid voelen maakt dopamine aan. Probeer elke dag stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent.
  3.  Heb sex. Seksuele aanrakingen stimuleren de aanmaak van dopamine ontzettend. Dus geniet!
  4. Beweeg (meer dan) voldoende. Bewegen en sporten dragen zeer bij aan het op peil houden van onze dopaminespiegel.
  5.  Eet gezond. Zorg dat je genoeg vitamine C en E binnenkrijgt.
  6.  Slaap genoeg. Vermoeid zijn heeft een zeer negatief effect op de hoeveelheid dopamine in ons lijf. Uitgerust zijn zorgt dat je meer ontspannen bent en daardoor makkelijker dopamine aanmaakt. Daarnaast verbruik je geen dopamine tijdens het slapen.

Ga aan de slag met dankbaarheid

Dankbaarheid is dus een zeer effectief middel om je dopaminespiegel op peil te houden en je geluksgevoel te vergroten. Maar dat is wel iets wat oefening vraagt. Je kunt je hersenen namelijk trainen om je meer bewust te worden voor datgene waar je dankbaar voor kunt zijn. Op deze pagina leggen we alles uit over dankbaarheid en vind je onze unieke dankbaarheidschallenge! Daarmee leg je in 30 dagen het fundament voor een gelukkiger (werkend) leven.