Wat houdt waardering in je werk in?

Waardering is de tweede pijler van werkgeluk. Om een leuk werkend leven te realiseren is het gewaardeerd voelen essentieel. En dit betreft dus niet alleen waardering van anderen. Ook jij als individu kan én moet jezelf erkennen, herkennen en waarderen. Helemaal voor wie jij bent en wat jij kan.

De vijf stappen voor meer waardering in het leven

Er zijn vijf dingen die je kan doen om stap voor stap meer (zelf)waardering te ervaren in het dagelijkse leven. Deze vijf stappen zijn:
  1. Verander je verhaal en maak hem positief
  2. Herken en erken je talenten
  3. Leer dankbaar zijn
  4. Leer complimenten te ontvangen
  5. Karma - wat je geeft is wat je krijgt

Verander je verhaal en maak hem positief

Wij als mens hebben soms de neiging om uit zelfbescherming een zielig(er) verhaal over onszelf op te hangen. Denk aan quotes als; 'nee hoor, ik ben maar een bangerik', 'ik heb altijd pech' of 'ik ben niet gemaakt voor relaties'. Dit zielige verhaal heeft een ontzettend negatief effect op ons zelfbeeld. Hoe meer we dit soort verhalen over onszelf (in ons hoofd) vertellen hoe meer we het gaan geloven én hoe meer het werkelijkheid wordt. Stop met dit verhaal en leer een positief verhaal over jezelf te vertellen. Er is namelijk heel veel goeds in je leven.

Herken en erken je talenten

Van kinds af aan leren we onszelf te richten op datgene waar we niet goed in zijn. Ben je niet goed in sommetjes? Dan gaan we daar al onze tijd op richten. Heb jij een 4 voor Nederlands? Dan vraagt dat nu al onze aandacht. Kan jij niet goed spreken voor groepen? Dan krijg jij allemaal cursussen en trainingen zodat je dat wel kan.
Om jezelf meer te leren waarderen en daardoor gelukkiger te worden in je dagelijkse werkende leven is het noodzakelijk je te richten op je talenten. Iedereen heeft talenten. Een mooi middel om jouw talenten te ontdekken is de CliftonStrenghts. Dit is een heel mooi, overzichtelijk online assessment waarmee je direct inzicht krijgt in alles waar jij talent voor hebt.

Leer dankbaar zijn

Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië – omschrijft in haar boek ’De maakbaarheid van het geluk’ 12 strategieën voor een gelukkig leven die gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Haar top 3: 
  1. Lange termijn doelen, waar je geëngageerd aan werkt. 
  2. Positieve, versterkende en verruimende gedachtes.  
  3. Je raadt het al: Dankbaarheid. 
Mensen die dankbaar zijn en hier bewust op focussen (door het bijvoorbeeld elke dag op te schrijven), zijn gelukkiger! Ze waarderen zichzelf meer, zijn optimistischer en hebben bovendien een sterker immuunsysteem. Hoe word je meer dankbaar? Door elke dag drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. En laat 1 van deze drie dingen gaan over een talent dat je hebt. Dit helpt aanzienlijk in het meer waarderen van je talenten.

Leer complimenten te ontvangen

We geven in Nederland maar weinig complimenten. Daar zijn we te nuchter voor. Maar dat is onzin natuurlijk. Complimenten geven moet juist iets normaals zijn. Het ontvangen van compliment maakt dopamine aan in onze hersenen. Dit hormoon zorgt er voor dat we positiever en gelukkiger zijn.
Maar meer complimenten geven is niet altijd de oplossing. Vaak ligt de oorzaak bij de ander, namelijk degene die het compliment moet ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat maar 20% van de gegeven complimenten daadwerkelijk aankomt. Een grote oorzaak hiervan is dat veel mensen complimenten wegwuiven of verkleinen. Herken je dit: 'ach joh, het is gewoon m'n werk' of 'dit werk? Ah nee joh, ik ben er niet zo blij mee. Kan nog veel beter'.
Wil jij daadwerkelijk gelukkiger worden in het leven, leer dan de complimenten die je krijgt écht te omarmen.

Karma - wat je geeft is wat je krijgt

‘Als je vreugde wilt, geef anderen dan vreugde; als je liefde wilt, leer dan liefde te geven; als je aandacht en waardering wilt, leer dan om aandacht en waardering te geven; als je materiële overvloed wilt, help anderen dan om materiële overvloed te verwerven. De gemakkelijkste manier om te krijgen wat je wilt, is anderen helpen te krijgen wat ze willen.’
- Deepak Chopra
Leer jezelf aan complimenten te geven aan anderen, aardig te zijn naar anderen en liefde te geven. Geven is nodig om ook te kunnen ontvangen.