Wat is zingeving?

Zingeving is de vierde pijler van werkgeluk. Zingeving houdt in dat je voelt dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf én dat past bij wat jij belangrijk vindt. Waar de pijler vrijheid zich vooral richt op jouw eigen leven, richt zingeving zich voornamelijk op anderen: wat wil jij doen (of doe jij) voor anderen?

Houdt het simpel

Voor veel mensen is zingeving een ingewikkeld begrip en al helemaal een lastig iets om te bereiken. Dat komt omdat we het vaak te groot maken. We denken dan aan het redden van de wereld, het oplossen van het klimaatprobleem of weeskinderen helpen in Afrika. En dat zou zeker iets kunnen zijn wat jou zingeving biedt, maar het hoeft dus niet zo groots te zijn. Het gaat er bovenal om dat jij bijdraagt aan het leven van iemand anders. Dat je iets waardevols toevoegt. Dit kan bijvoorbeeld 'gezelligheid' zijn: wat jij bijdraagt in het leven van anderen is dat je gezelligheid met je meeneemt en zo anderen opvrolijkt.

Dit betekent overigens niet dat je dit ALTIJD moet brengen en doen. Het moet niet ten koste gaan van jezelf. Het gaat erom dat je weet welke waarde jij kan brengen in het leven van anderen en je daar vaker dan niet actief aan bijdraagt.

Dicht bij jezelf

Om van waarde te kunnen zijn voor anderen moet het ook daadwerkelijk iets zijn wat jij goed kan en wat past bij wie jij als persoon bent. Als jij jezelf voorneemt altijd gezelligheid te brengen terwijl jij vooral een goede luisteraar bent die mensen kan helpen te praten over datgene dat ze lastig vinden is het een moeilijke match. Zingeving bepaal je dus altijd vanuit jouw kernwaarden en je talenten. Die geven je namelijk inzicht in wat voor jou belangrijk is, wat dichtbij je staat en waar je goed in bent. Deze combinatie maakt het zeer waardevol voor anderen wanneer je dat inzet om anderen te helpen.

Jouw begrafenis - begin with the end in mind

Als het goed is, is het nu al een stuk makkelijker te bepalen welke waarde jij kan brengen in het leven van anderen, namelijk simpelweg een combinatie van jouw kernwaarden en je talenten. Toch kan het nuttig zijn nog extra hulp te krijgen. Een mooie manier om dit te doen is een specifieke visualisatieoefening van Stephen Covey; begin with the end in mind. Dat kunnen we hier natuurlijk niet zomaar doen maar we kunnen wel uitleggen wat we visualiseren.

Visualiseer jouw begrafenis en ontdek jouw zingevingBegin with the end in mind en ontdek jouw zingeving

Deze visualisatieoefening neemt je mee naar je begrafenis. Je stelt jezelf voor wie er op je begrafenis zijn en wat ze gaan zeggen over jou. Je kiest iemand van je werk(omgeving), je familie, een goede vriend en iemand van een (sport)vereniging waar je lid van bent. Stel je voor dat zij het podiumpje oplopen en iets gaan vertellen over jou. Stel jezelf dan de volgende vragen:
  • Wat zou je willen dat deze mensen over je gingen zeggen?
  • Wat zou je willen dat ze gingen zeggen over hun relatie met jou? 
  • Wat over je karakter? Wat over je prestaties? Wat over je eigenaardigheden?
Deze vragen helpen voelbaar te maken wat hetgeen is dat jij wil brengen in het leven van anderen. NIET omdat zij het willen, maar omdat jij dat graag wilt. En dat is zingeving.