Dimensies van geluk van Seligman

Volgens Martin Seligman, grondlegger van de Positieve Psychologie, en fervent onderzoeker van geluk, zijn er drie onderliggende dimensies van geluk:

  1. Pleasure and gratification (plezier en bevrediging)
  2. Strength and virtue (kwaliteiten en deugden)
  3. Meaning and purpose (betekenis en een hoger doel)

1. Plezier en bevrediging

Deze dimensie van plezier en bevrediging is vooral gericht op het ervaren van positieve emoties. Gezellige en leuke momenten (met andere mensen) zorgen over het algemeen voor positieve emoties. Wanneer je leer hier in het moment van te genieten (mindfulness) en dankbaar voor te zijn, voldoe je aan de dimensie van plezier en bevrediging. 

Aan deze dimensie zitten wel beperkingen:

  1. Het is erfelijk: voor 50% is het ervaren – en kunnen genieten van – positieve emoties erfelijk bepaalt. Oefeningen als dankbaar zijn en mindfulness dragen bij maar niet meer dan 15 tot 20 procent.
  2. De mate waarin iets een positieve emotie geeft heeft een afnemend effect. 

2. Kwaliteiten en deugden

Volgens Seligman is het essentieel om je talenten en kwaliteiten te kennen en dagelijks in te zetten. Niet alleen in je werk, maar ook in je privéleven. Wanneer je bewust bent van je strengths en die dagelijks inzet, ben je in staat flow te bereiken: echt betrokken, verzonken en geboeid zijn in dat wat je doet en daarin continu het beste uit jezelf halen.

Je kwaliteiten zet je vervolgens in om de zes deugden van het leven te realiseren:

  1. Wijsheid en kennis
  2. Moed
  3. Liefde en menselijkheid
  4. Gerechtigheid
  5. Matigheid
  6. Spiritualiteit

Wanneer je deze zes deugden weet te bereiken in het leven bereik je de de tweede dimensie van geluk. 

3. Betekenis en een hoger doel

De laatste dimensie die volgens Seligman cruciaal is in het ervaren van een duurzaam gelukkig leven is het inzetten van je kwaliteiten en deugden voor anderenWaar dimensie twee nog vooral gericht is op jou als individu, gaat het in dimensie drie dus om het geluk van je medemens. We noemen dit ook wel vaak 'zingeving'.  Op het moment dat jij écht bijdraagt een het geluk van een ander én hier een hoger doel in vindt, pas dan ga je betekenis ervaren. En dat is de derde dimensie van een gelukkig leven.

Conclusie: wanneer ben je gelukkig?

Kortom, op de vraag ‘wanneer ben je gelukkig?’ heeft Seligman een duidelijk antwoord: creëer zoveel mogelijk plezierige momenten in je leven en leer deze mindful te ervaren en van te genieten. Leer je kwaliteiten kennen én inzetten om de zes deugden van het leven te behalen. En als laatst, zet dit alles in om het leven van andere mooier en gelukkiger te maken en maak daarvan je hogere doel.