Martin Seligman

Martin E.P. Seligman (Albany, 12 augustus 1942) is een Amerikaanse psycholoog, grondlegger van de positieve psychologie en schrijver van meer dan 20 boeken en 300 artikelen over geluk, positiviteit en motivatie. Seligman heeft vooral naam gemaakt in zijn tijd als voorzitter van de American Psychological Association (Amerikaanse Vereniging van Psychologen) waarin hij een ontzettende voorstander en stimulans was voor de introductie van de positieve psychologie.

Grondlegger positieve psychologie

Seligman vond dat de 'traditionele' psychologie voornamelijk aandacht had voor wat er mis was met mensen. En hoewel dat ontzettend belangrijk is, zag hij in dat de kennis en kunde uit deze psychologie ook toegepast kon en moest worden op de ‘gemiddelde mens’. Om zo die ervaren levensstandaard omhoog te halen. Dit werd bekend onder de noemer 'positieve psychologie'. Dus waar de normale psychologie zich richt op het beter maken van mensen die zich slecht voelen, doet de positieve psychologie het tegenovergestelde:

Psychologie: mensen die zich ellendig voelen minder ellendig laten voelen. 

Positieve psychologie: mensen die zich ok voelen nog beter laten voelen. 

PERMA

Na jaren onderzoek te doen en hier verschillende boeken over te hebben gepublicieerd kwam Martin Seligman in 2011 met zijn boek Flourish. In dit boek beschrijft hij de Well-Being Theory. Volgens de Well-Being Theory zijn er vijf elementen die bijdragen aan de mate van ervaren welzijn, die samen het ezelsbruggetje PERMA maken:

Positive emotion (positieve emoties) - kan alleen maar subjectief beoordeeld worden

Engagement (betrokkenheid) - het bereiken van flow door te werken vanuit je strengths

Relationships (relaties) - familie, vrienden, persoonlijke en intieme relaties die je hebt

Meaning (betekenis) - Ergens bijhoren en bijdragen aan iets groters. Ook wel zingeving

Achievement (prestaties) - het behalen van resultaten en successen.

PERMA is sindsdien een veelgebruikte basis voor alle interventies en theorieën omtrent geluk en werkgeluk en is ook een belangrijke kern geweest van onze vijf pijlers van werkgeluk.