De kracht van dankbaarheid en hoe het je (nog) gelukkiger maakt
6 april 2021 

De kracht van dankbaarheid en hoe het je (nog) gelukkiger maakt

 

Dankbaarheid is de manier om je dagelijkse geluksgevoel te vergroten. Dit is niet alleen iets wat wij zelf ervaren hebben, het is ook nog eens onderzocht en bewezen. Maar hoe zit dat precies? Hoe kan dankbaar zijn ervoor zorgen dat je gelukkiger wordt in het dagelijkse leven? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is het bewust erkennen en waarderen van dat wat mensen voor je gedaan hebben en dat wat er simpelweg is in het leven. Zo kan je dankbaar zijn voor de liefde die je voelt van je partner, de liefde die jij voelt voor hem/haar maar ook bijvoorbeeld dankbaarheid voor het feit dat je een fijn huisje hebt, lekkere koffie drinkt of dat het zonnetje schijnt. Maar hoe zorgt dankbaar zijn er dan voor dat je gelukkiger wordt?

Is geluk maakbaar?

Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië – dacht vroeger dat gelukkige mensen gewoon geluk hebben en gelukkig geboren zijn. Dat het dus volledig genetisch bepaald is. Slecht nieuws, dat is ook zo. Tenminste, voor een groot deel. In haar onderzoek is ze tot de conclusie gekomen dat geluk voor 50% aanleg, aangeboren en genetisch bepaald is. Gelukkig is er dan nog 50% over. Een klein deel, namelijk 10%, wordt beïnvloed door (leef)omstandigheden. En op de overige (maar liefst) 40% kun je zelf invloed uitoefenen. Goed nieuws dus!

Maar toen rees dus natuurlijk de vraag: hoe dan?! Hoe kunnen we dan die overige 40% zodanig beïnvloeden dat we in ons dagelijkse leven gelukkiger worden. Ook daar vond Sonja een antwoord op.

De maakbaarheid van het geluk

Sonja omschrijft in haar boek ’De maakbaarheid van het geluk’ 12 strategieën voor een gelukkig leven die gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Dit zijn allemaal mooie en praktische aanpakken zodat je een positieve invloed realiseert op hoe gelukkig je bent. Maar laten we ons focussen op de top 3. Dit zijn:

  • Op 3: lange termijn doelen, waar je geëngageerd aan werkt.
  • Op 2: positieve, versterkende en verruimende gedachtes.
  • En op 1: je raadt het al, dankbaarheid.

Dankbaarheid essentieel als het gaat om een gelukkig leven

Dankbaarheid: Alles wat je aandacht geeft groeit

Door vaker dankbaar te zijn en je bewust te zijn van al het moois en goede in het leven train je je hersenen de positieve dingen in het leven te zien. Je kan het zien als een soort spier die je kan ontwikkelen. Je kan je hersenen leren vooral slechte dingen te zien door je daarop te focussen of bijvoorbeeld door veel nieuws te kijken. Dan word je pessimistischer en ongelukkiger. Maar door je juist steeds meer te focussen op al het mooie, zien je hersenen in je dagelijkse leven ook steeds meer mooie dingen. Zo zie, voel en ervaar je meer plezier, ben je optimistischer en heb je bovendien een sterker immuunsysteem.

Kortom, dat wat je aandacht geeft groeit.

“Thus the key to happiness lies not in changing our genetic makeup (which is impossible) and not in changing our circumstances (i.e., seeking wealth or attractiveness or better colleagues, which is usually impractical), but in our daily intentional activities.” – SonjaLyubomirsky

Dankbaarheidsoefening

Dankbaar zijn is dus ontzettend waardevol. Daarom helpen we je graag op gang met een concrete oefening. Pak pen en papier (of een notitieboekje dat je hier elke ochtend voor kunt gebruiken) en schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn. Vind je het lastig om iets te bedenken of komt er juist van alles in je op en kun je niet kiezen? Put dan uit één van de 4 categorieën:

  • Een (oude) vriend of vriendin die jou ergens mee hielp of iemand anders die jij enorm waardeert
  • Een mogelijkheid die je vandaag hebt. Dat kan ook iets kleins zijn: bijvoorbeeld contact met iemand opnemen
  • Iets geweldigs wat gister is gebeurd of wat je hebt waargenomen
  • Iets simpels wat je nu direct kunt waarnemen

TIP: Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jouw ochtend een keer hectisch verloopt en je geen kans ziet om hier ca. 5 minuten tijd voor uit te trekken. Je kunt deze oefening dan ook doen tijdens je standaard ochtendactiviteiten: onder de douche, tijdens het tanden poetsen of tijdens je ontbijt. De impact is het grootst als je de 3 dingen daadwerkelijk opschrijft, maar er alleen al over nadenken is ook al heel waardevol. Zie hier bijvoorbeeld de Happyfeed over mijn ochtendroutine waarin dankbaarheid ook terugkomt. 

Een dankbaarheidsdagboek

Een dankbaarheidsdagboek is een boekje dat je bijvoorbeeld naast je bed legt, en waar je elke keer jouw dankbaarheidsoefening in doet. Dus je schrijft elke dag drie dingen op waar jij op dat moment dankbaar voor bent. Er zijn verschillende opgemaakte boekjes beschikbaar die je hiervoor kan gebruiken. Misschien dat wij er ook nog eens een gaan uitgeven ;). Maar je kan natuurlijk ook gewoon een simpel schriftje gebruiken. En bedenk, schrijven met de hand is altijd impactvoller dan typen of het bedenken!

Over de schrijver
Itamar is mede-eigenaar van Happyholics. Hij is een strategische trainer en coach, met een scherpe blik op hoe jij je kunt ontwikkelen om jouw persoonlijke impact te vergroten. Vanuit oprecht contact, prikkelt hij en daagt hij je uit, waarmee hij jou steunt en faciliteert in maximale groei. Een positieve rebel, die met humor jou weet te triggeren en te raken.
Reactie plaatsen

Mis onze gratis Happyfeed niet!

Elke twee weken kan jij een unieke Happyfeed in je mailbox ontvangen die je direct helpt gelukkiger te worden in je werkende leven. Inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan.
50%
Ook elke twee weken een gratis Happyfeed in je mailbox?
Schrijf je dan nu in!
Schrijf je nu in
Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down