Waarom dankbaar zijn je gelukkig(er) maakt? Lees het hier!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
04/06/2021
3 min
0

Waarom dankbaar zijn je gelukkig(er) maakt? Lees het hier!

04/06/2021
3 min
0

Dankbaar zijn is de manier om je dagelijkse geluksgevoel te vergroten. Dit is niet alleen iets wat wij zelf ervaren hebben, het is ook nog eens onderzocht en bewezen. Maar hoe zit dat precies? Hoe kan dankbaar zijn ervoor zorgen dat je gelukkiger wordt in het dagelijkse leven? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Waarom dankbaar zijn je gelukkiger maakt

Dankbaarheid is het bewust erkennen en waarderen van dat wat mensen voor je gedaan hebben en dat wat er simpelweg is in het leven. Zo kan je dankbaar zijn voor de liefde die je voelt van je partner, de liefde die jij voelt voor hem/haar maar ook bijvoorbeeld dankbaarheid voor het feit dat je een fijn huisje hebt, lekkere koffie drinkt of dat het zonnetje schijnt. Maar hoe zorgt dankbaar zijn er dan voor dat je gelukkiger wordt?

Neurowetenschappers hebben aangetoond dat dagelijks dankbaar zijn de #1 strategie is om je geluksniveau te vergroten. Wanneer je dankbaar bent maakt je brein dopamine en serotonine aan wat zorgt voor positief gevoel, geluk, euforie en zelfs extase. Dankbaar zijn heeft dus een directe invloed op hoe je je voelt. Maar het heeft ook op de lange termijn een heel positief effect.

“Thus the key to happiness lies not in changing our genetic makeup (which is impossible) and not in changing our circumstances (i.e., seeking wealth or attractiveness or better colleagues, which is usually impractical), but in our daily intentional activities.”

– SonjaLyubomirsky, hoogleraar aan de Universiteit van California.

Dankbaar zijn: alles wat je aandacht geeft groeit

Door vaker dankbaar te zijn en je bewust te zijn van al het moois en goede in het leven train je je hersenen de positieve dingen in het leven te zien. Je kan het zien als een soort spier die je kan ontwikkelen. Je kan je hersenen leren vooral slechte dingen te zien door je daarop te focussen of bijvoorbeeld door veel nieuws te kijken. Dan word je pessimistischer en ongelukkiger. Maar door je juist steeds meer te focussen op al het mooie, zien je hersenen in je dagelijkse leven ook steeds meer mooie dingen. Zo zie, voel en ervaar je meer plezier, ben je optimistischer en heb je bovendien een sterker immuunsysteem.

Kortom, dat wat je aandacht geeft groeit.

Hoe doe je dat dan? Dankbaar zijn?

Het is eigenlijk heel simpel en je kan meteen beginnen. Pak nu pen en papier en schrijf 3 keer op: ik ben dankbaar voor…. Nogmaals: dat kan van alles zijn. Vind je het lastig om iets te bedenken of komt er juist van alles in je op en kun je niet kiezen? Put dan uit van de 4 categorieën die Tim Ferriss omschrijft in zijn boek Tools of Titans:

  • Een (oude) vriend of vriendin die jou ergens meehielp of iemand anders die jij enorm waardeert
  • Een mogelijkheid die je vandaag hebt. Dat kan ook iets kleins zijn: bijvoorbeeld contact met iemand opnemen
  • Iets geweldigs wat gister is gebeurd of wat je hebt waargenomen
  • Iets simpels wat je nu direct kunt waarnemen

Zoek je inspiratie? Zo ziet een pagina uit mijn dankbaarheidsdagboek eruit:

Waarom dankbaar zijn je gelukkig maakt

Train je hersenen door 30 dagen lang dankbaar te zijn

Je kan dus jouw brein aanleren om meer aandacht te hebben voor alles wat positief is in je leven! Dit doe je door elke dag bewust stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Dat klinkt heel simpel, maar is vaak toch een stuk lastiger. Het aanleren van een nieuwe routine is niet iets waar wij mensen al te vaardig in zijn. Misschien herken je dat van allerlei andere goede voornemens die je voor jezelf hebt bedacht.

Omdat wij weten (en zelf ervaren hebben) hoe waardevol dankbaar zijn is voor je dagelijkse geluksgevoel, maar ook weten hoe lastig het is om gedragsverandering te realiseren, hebben wij een 30 dagen dankbaarheidschallenge ontwikkeld. In 30 dagen tijd helpen we jou je hersenen te trainen om alles wat goed en mooi is in jouw leven meer en beter te zien. Bij de start van de dankbaarheidschallenge ontvang je ook een gratis persoonlijk dankbaarheidsdagboek, waarin je elke dag 3 dingen kan benoemen waar je dankbaar voor bent. In dit dagboek geven we je niet alleen elke dag de dankbaarheidsoefening, maar ook veel inspiratie en tips die je helpen om deze geluksontwikkeling écht door te maken.

Ben jij klaar om hét fundament te leggen voor een (werk)gelukkig leven? Doe dan de 30 dagen dankbaarheidschallenge, train je hersenen dagelijks dankbaar te zijn en ontvang ons gratis dankbaarheidsdagboek! -> Ik doe mee!

Doe mee met de 30 dagen dankbaarheidschallenge en ontvang gratis jouw eigen dankbaarheidsdagboek

Doe mee met de 30 dagen dankbaarheidschallenge en ontvang gratis jouw eigen dankbaarheidsdagboek

Reacties
Categorieën