Mijn werk maakt me ongelukkig – wat nu? Doorloop de 8 stappen!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
03/18/2021
5 min
0

Mijn werk maakt me ongelukkig – wat nu? Doorloop de 8 stappen!

03/18/2021
5 min
0

Maakt werk je ongelukkig? Ga je met tegenzin naar je werk en kom je doodop terug? Dan is het essentieel om hier actie op te ondernemen. Werk is ondertussen zo’n groot onderdeel geworden van ons leven, dat plezier en bezieling in het werk belangrijker zijn dan ooit. Wil je enigszins kunnen genieten van het leven dat je hebt ga dan aan de slag met het leuker maken van je werk. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in wat je kan doen om van ongelukkig in je werk naar gelukkig in je werk te gaan.

Stap 1 – je bent niet de enige

Type eens in Google: ‘werk maakt me’. De meest gezochte zinnen zijn;

  1. Werk maakt me ongelukkig
  2. Werk maakt me ziek
  3. Werk maakt me depressief

Mijn werk maakt me ongelukkig GoogleKortom, je bent niet de enige. En dat besef is belangrijk om te hebben. Het ligt niet aan jou! Werk is lange tijd iets geweest wat we deden om een salarisstrookje te verdienen om zo een leuk privéleven te hebben. Maar langzaamaan komen we erachter hoe onverstandig deze aanpak is. Als werk je ongelukkig maakt is het ook een stuk moeilijker gelukkig te zijn in je algehele leven. Dit maakt dat steeds meer mensen beseffen dat er verandering nodig is. En jij nu dus ook. Mooi dat je dit leest en stap voor stap in actie kan komen!

BELANGRIJK! Maakt werk je op dit moment ziek of depressief? Zoek dan direct hulp en ga naar de huisarts. Dan komt dit stappenplan nog te vroeg voor je.

Stap 2 – Identificeer wat in het werk je ongelukkig maakt

Vaak voelt het alsof alles in het werk en in je baan je ongelukkig maakt. Toch is dit vaak niet zo. Er zijn over het algemeen duidelijke pijnpunten aan te merken die de grootste invloed hebben en die moet je gaan identificeren. Wij raden twee ‘modellen’ aan die kunnen helpen in dit identificatieproces. Allereerst natuurlijk onze eigen vijf pijlers van werkgeluk. Het is heel interessant om uit te zoeken welke pijlers je het allerbelangrijkste vindt, en welke pijlers je mist in het werk.

Een ander mooi instrument is de Gallup Q12. Dit is een medewerkersbevlogenheidsonderzoek met een sterke wetenschappelijke onderbouwing. Het blijkt namelijk dat deze 12 vragen essentieel zijn om bevlogen en gelukkig te kunnen zijn in je werk. Op welke vragen scoor jij laag?

Stap 3 – Cirkel van invloed

We maken ons in het leven veel druk om zaken waar we geen of nauwelijks invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan het weer, politiek, Corona of de boze bui van je kindje. We zijn wel in meer of mindere mate betrokken bij deze elementen, we worden er namelijk door geraakt. Daarom hebben we er ook last (of profijt) van en willen we er invloed op uitoefenen. Helaas kan dat niet of maar minimaal. Dit soort dingen liggen in onze cirkel van betrokkenheid. In principe is het verstandig om hier niet te veel mee bezig te zijn en je vooral te concentreren op dat waar je wel direct invloed op hebt – je cirkel van invloed. Bijvoorbeeld op hoe jij je gedraagt naar je kindje toe of op het feit of je wel of niet een regenpak koopt. Hoewel klagen heel fijn kan zijn, levert het heel weinig op behalve dat we ons nog slechter gaan voelen. Onderzoek dan ook waar je wel direct invloed op kan uitoefenen en waar je echt geen invloed op hebt.

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Stap 4 – Accepteer dat waar je geen invloed op hebt

Stel, het werk maakt je ongelukkig omdat de organisatie waar je voor werkt besluit dat er nog vooral standaard processen uitgevoerd moeten gaan worden en dat maatwerk niet meer mogelijk is. Dit is iets waar je geen directe invloed op hebt. Tuurlijk, je kan je mening geven, maar jij kan er niet voor zorgen dat hier gegarandeerd naar geluisterd wordt. De enige keuze die je hier hebt is ‘acceptatie’. Accepteer datgene waar je geen invloed op hebt als feit. En bepaal vervolgens waar je dan wel invloed op hebt en ga daarmee aan de slag. Voorkom dus dat je in de slachtoffer rol stapt.

Stap 5 – Wees proactief op dat waar je wel invloed op hebt

Je hebt dus geen invloed op de beslissingen van de directie van jouw organisatie. Je hebt wél invloed op jouw gedrag en acties daaromheen. Zo kan je volledig accepteren dat dit het geval is en toch dagelijks het beste uit je werk halen. Je kan er ook voor kiezen een andere baan te zoeken.

Stel je vindt je werk niet meer leuk omdat je te weinig erkenning en waardering krijgt voor het werk dat je doet. Je kan zelf niet bepalen dat mensen (of jouw manager) dit opeens wel gaan doen. Je kan er wel voor zorgen dat je zelf waardering voelt voor het werk dat je doet, je kan ervoor zorgen dat je je vooral richt op de complimenten die je wel krijgt en die nog beter leert te omarmen of ook nu weer, je kan ervoor kiezen een andere baan te nemen.

Stap 6 – Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?

Om gelukkig(er) te worden in je werkende leven is een belangrijke basis dat je goed weet wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt en wat je kan. Wat zijn jouw kernwaarden, waar krijg je energie van en welke talenten heb je? Kortom;

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Dit vraagt dat je echt met jezelf aan de slag gaat en goed gaat reflecteren. Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk? Waarmee kan jij het verschil maken? In dit artikel vind je hier wat meer informatie over.

Stap 7 – Vorm een duidelijke intentie  

Alles in deze wereld bestaat uit energie. En al die energie kan jij gebruiken om jouw passies, doelen en missies te verwezenlijken. Mits je de juiste intentie hebt.

De 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra

Deepak Chopra geeft een hele mooie aanzet om te zorgen dat jij dagelijks werkt aan het realiseren van het werk dat je wel gelukkig maakt:

  • Maak een lijst van al je wensen en houd die bij je. Gebruik hem bij het mediteren en bekijk hem voor het slapen gaan. Kortom, integreer jouw wensen in je hele Zijn. Check deze Happyfeed over affirmeren voor meer informatie!
  • Laat het verwezenlijken van deze wensen los. Geef het over aan het universum en geloof erin dat wat er ook gebeurt, daar een reden voor is. Als jij écht jezelf weet te verenigen met jouw wensen en intenties komt het altijd goed.
  • Je wensen en intenties zijn gericht op de toekomst, maar je gedrag en bewustzijn is gefocust op het nu; hoe kan ik nu genieten van het leven en tegelijkertijd nu al een positieve impact hebben op de mensheid met wat ik later willen bereiken.

Stap 8 – Sluit de deur, en anderen zullen openen

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het universum z’n werk te laten doen. Echt! Wanneer je besluit die ene deur dicht te doen die je zo ongelukkig maakt in het werk door actie te ondernemen op dat waar je wel invloed op hebt, gaan vanzelf andere deuren open. Zolang je maar de echte intentie hebt om het te veranderen en dat je daar continu proactief op handelt. Succes!

Aan de slag met een leuker werkend leven!

Heeft dit je nou geïnspireerd en wil je hier met wat hulp direct mee aan de slag gaan? Kijk dan eens op onze coachingspagina. Wij inspireren en faciliteren mensen continu in het realiseren van geluk in het werk!

Reacties
Categorieën