Wat is de cirkel van invloed van Stephen Covey?

De cirkel van invloed en betrokkenheid staan beschreven in het populaire (persoonlijk) leiderschapsboek The 7 habits of highly effective people, van Stephen Covey. Onder Habit 1 - Be Proactive, beschrijft Covey het belang van je te richten op datgene wat in je cirkel van invloed ligt en niet op de dingen die zich in jouw cirkel van betrokkenheid bevinden. Hoe dit precies werkt en hoe je het zelf kunt toepassen lichten we in dit artikel toe.

De cirkel van betrokkenheid

Het begint met de cirkel van betrokkenheid. Er zijn veel dingen in ons leven waar wij ons ‘betrokken’ bij (kunnen) voelen. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid, je kinderen, problemen op werk, oorlog of armoede in de wereld. De dingen die voor jou gelden plaats je in je cirkel van betrokkenheid en de overige dingen vallen daarbuiten. Bij alles wat in je cirkel van betrokkenheid valt ben je emotioneel betrokken. Je kunt jezelf er mogelijk druk over maken.

De cirkel van invloed

Vaak zijn er dingen waar we ons druk over maken die wel helaas niet (direct) kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het weer of aan iets als de corona-maatregelen. Covey stelt dat er maar 1 ding is waar we direct en volledig invloed op hebben, namelijk: ons eigen gedrag. Dit is dan ook het enige wat je in de cirkel van invloed kunt plaatsen.


Een overzicht van de cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid met voorbeelden
De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid met voorbeelden

Hoe pas je de cirkel van invloed toe?

Het doel van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid is dat je jezelf probeert aan te leren steeds meer bezig te zijn met datgene waar je wel invloed op hebt. Je eigen gedrag dus. Hierdoor word je proactief, maak je je minder druk en heb je direct minder zorgen en stress. Het betekent dat je bij elke gebeurtenis die je overkomt, of bij alles waar je je om bekommert, onderzoekt wat jij zelf kunt doen om hier een positieve invloed op uit te oefenen. Doe je dit en blijf en je je continu zorgen maken over alles in je cirkel van betrokkenheid, dan merk je dat je geleefd wordt door de wereld en alles wat je overkomt. Het resultaat? Steeds meer stress, frustratie, boosheid en verdriet.

Richt jij je op je cirkel van invloed of op je cirkel van betrokkenheid?
Richt jij je op je cirkel van invloed of op je cirkel van betrokkenheid?

Leer alles in jouw cirkel van betrokkenheid te accepteren

Om meer vanuit je cirkel van invloed te acteren is het essentieel dat je leert te accepteren dat datgene wat in je cirkel van betrokkenheid ligt, niet direct te veranderen is. Daarnaast is het van belang dat je de situatie waar je mee geconfronteerd wordt accepteert. Deze quote over stress van Eckhart Tolle past hier mooi bij:

“Anytime you are stressed, you are stressed because you want whatever is happing in that moment to not be happening in that moment.”

Wil je dus meer handelen vanuit je cirkel van invloed, dan is het van belang dat je dingen echt los kunt laten. Samenvattend pas je de cirkel van invloed en betrokkenheid dus toe door:

  1. Te erkennen dat iets je (mogelijk) frustratie, boosheid en stress oplevert en dit te accepteren.
  2. Te accepteren dat je geen directe invloed hebt op gebeurtenissen en/of situaties die in je cirkel van betrokkenheid liggen.
  3. Je te richten op datgene waar je wél invloed op hebt: je eigen gedrag. Wees proactief.

Een voorbeeld van de cirkel van invloed en betrokkenheid

Een voorbeeld van iets dat de afgelopen jaren bij bijna iedereen in zijn of haar cirkel van betrokkenheid heeft gezeten, waren de corona-maatregelen. Bij deze vrijheid-beperkende maatregelen voelde ook jij je ongetwijfeld emotioneel betrokken en tegelijkertijd had je er geen (directe) invloed op. Nu spraken wij tijden corona veel mensen die last hadden van de maatregelen omdat ze de verbinding met hun collega’s kwijtraakten. Ze misten de gesprekken bij de koffieautomaat en ook het fysieke contact. Op het moment dat je je in dit specifieke geval vooral richtte op je cirkel van betrokkenheid, dan was je waarschijnlijk bezig je druk te maken over de overheid, of over je manager/de organisatie die hier iets aan zou moeten doen. Kortom, je maakte je ontzettend druk maar er veranderde weinig.

Wanneer je je in deze situatie vooral richtte op je cirkel van invloed, en dus op je eigen gedrag, dan besefte je waarschijnlijk dat er nog van alles mogelijk was: collega’s uitnodigen om tijdens de lunch een wandeling te maken, een koffiemomenten inplannen via Zoom of Microsoft Teams waarin vooral besproken wordt hoe het met een ieder gaat of je collega’s gewoon even bellen om te horen hoe het met ze gaat. Kortom, er waren ook in die tijd nog genoeg mogelijkheden om (persoonlijk) contact te maken met je collega’s. Wanneer je dus op zoek gaat naar die mogelijkheden, en je je richt op datgene waar je invloed op hebt (je eigen gedrag), krijg je nog best veel voor elkaar.

De cirkel van invloed: een basis voor geluk

De cirkel van invloed is wat ons betreft een belangrijke basis voor een gelukkiger (werkend) leven. Wanneer jij in staat bent om je te richten op datgene waar je daadwerkelijk invloed op hebt, krijg je meer voor elkaar én accepteer je makkelijker dingen waar je geen invloed op hebt.

Op zoek naar meer inspiratie voor een (werk)gelukkig leven?

Met Happyholics willen we niets liever dan mensen inspireren om stappen te nemen in hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Mocht je meer van dit soort concrete tips en inspiratie zoeken om te werken aan jezelf en een (werk)gelukkiger leven, schrijf je dan in voor onze Happyfeed. Je ontvang dat elke maand waardevolle inzichten en praktische tips die je direct helpen gelukkiger te worden in je werkende leven. Daarnaast krijg je direct alle voorgaande Happyfeeds in je mail!

Klik hier voor meer informatie over Happyfeed