Wat is de cirkel van invloed van Stephen Covey?
De cirkel van invloed en betrokkenheid staat beschreven in het populaire persoonlijk leiderschapsboek The 7 habits of highly effective people, van Stephen Covey. Onder Habit 1, Be Proactive, beschrijft hij het belang van je te richten op datgene dat in je cirkel van invloed ligt en niet op de dingen die zich in de cirkel van betrokkenheid bevinden. Hoe dit precies werkt en hoe je het zelf kan toepassen lichten we in dit artikel toe.
Hoe werkt de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid?
Het begint met de cirkel van betrokkenheid. Er zijn veel dingen in ons leven waar wij ons ‘betrokken’ bij (kunnen) voelen. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid, je kinderen, problemen op werk, oorlog of armoede in de wereld. De dingen die voor jou gelden plaats je in je cirkel van betrokkenheid en de overige dingen vallen daarbuiten. Op alles wat in je cirkel van betrokkenheid valt ben je dus emotioneel betrokken. Je kan jezelf er druk over maken.
Vaak zijn er veel dingen waar we ons druk om maken maar zijn er maar weinig van die dingen direct te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het weer of aan iets als de corona-maatregelen. Heel veel is er niet direct te veranderen en er is maar 1 ding waar we wel direct en volledig invloed op hebben: ons eigen gedrag. En dat is dan ook direct het enige wat je in de cirkel van invloed plaatst.
Kortom:
De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid met voorbeelden
Hoe pas je de cirkel van invloed en betrokkenheid toe?
Het doel van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid is dat je jezelf probeert aan te leren steeds meer bezig te zijn met datgene waar je invloed op hebt. Je eigen gedrag dus. Hierdoor word je proactief, maak je jezelf minder druk en heb je dus ook minder zorgen en stress. Het betekent dat je bij elke gebeurtenis die je overkomt, of bij alles waar je jezelf emotioneel om bekommert, onderzoekt wat jij zelf kan doen om hier een positieve invloed op uit te oefenen. Wanneer je dit niet doet, en je je steeds (meer) zorgen blijft maken over alles in je cirkel van betrokkenheid, zonder proactief te zijn, merk je dat je geleefd wordt door de wereld, door alles wat je overkomt en voel je daardoor steeds meer stress, frustratie, boosheid en verdriet.
Richt jij je op je cirkel van invloed of op je cirkel van betrokkenheid?
Leer alles in je cirkel van betrokkenheid allereerst te accepteren
Om meer vanuit je cirkel van invloed te acteren is het essentieel dat je leert te accepteren dat datgene wat in je cirkel van betrokkenheid ligt, niet direct te veranderen is. Daarnaast is het van belang dat je de situatie waar je mee geconfronteerd wordt accepteert. Deze quote over stress van Eckhart Tolle past hier mooi bij:
“Anytime you are stressed, you are stressed because you want whatever is happing in that moment to not be happening in that moment.”
Wil je dus meer handelen vanuit je cirkel van invloed is het dus van belang dat je dingen los kan laten. Samenvattend pas je de cirkel van invloed en betrokkenheid dus toe door:
- Erkennen dat het je (mogelijk) frustratie, boosheid en stress geeft en dit te accepteren.
- Te accepteren dat je geen directe invloed hebt op situaties die in je cirkel van betrokkenheid liggen.
- Je te richten op datgene waar je wél invloed op hebt en dat is je eigen gedrag: wees proactief.
Een voorbeeld van de cirkel van invloed en van betrokkenheid
Een voorbeeld van iets dat bij bijna iedereen in zijn of haar cirkel van betrokkenheid heeft gezeten waren de corona-maatregelen. Deze vrijheid beperkende maatregelen waren vast wel iets waar ook jij je op een bepaalde manier emotioneel bij betrokken voelde en tegelijkertijd iets waar we geen (directe) invloed op hebben. Nu spraken wij veel mensen in teamontwikkeling en persoonlijke coaching die last hadden van de maatregelen omdat ze de verbinding met de collega’s kwijtraakten. Ze misten de gesprekken bij de koffieautomaat en het fysieke contact. Op het moment dat je je richt op je cirkel van betrokkenheid ben je vooral bezig met je druk te maken over de overheid, of over je manager die hier iets mee zou moeten doen, of de organisatie waarvan je vindt dat die dit te weinig faciliteert. Kortom, veel druk maken maar er verandert weinig.
Wanneer je je richt op je cirkel van invloed, en dus op je eigen gedrag, besef je dat er eigenlijk best wat mogelijk is. Je kan collega’s uitnodigen om tijdens de lunch een wandeling te maken door een bos. Of je kan koffiemomenten inplannen via Zoom of Microsoft Teams waarin je het vooral met elkaar hebt over hoe het met je gaat. Of je kan collega’s even bellen om te horen hoe het met ze gaat. Kortom, er zijn nog steeds genoeg mogelijkheden om contact te maken met je collega’s. En wanneer je op zoek gaat naar die mogelijkheden, en je je dus richt op datgene waar je invloed op hebt (je eigen gedrag), krijg je nog best veel voor elkaar.
De cirkel van invloed een basis voor geluk
De cirkel van invloed is wat ons betreft een belangrijke basis voor een gelukkiger werkend leven. Wanneer jij in staat bent je te richten op datgene waar je invloed op hebt, krijg je ook meer voor elkaar én accepteer je makkelijker dingen waar je geen invloed op hebt. Met Happyholics willen we niets anders mensen inspireren om stappen te nemen in hun eigen persoonlijke ontwikkeling zodat ze zelf gelukkiger kunnen worden. Mocht je nou meer van dit soort concrete tips en inspiratie zoeken om te werken aan jezelf, bekijk dan eens onze Happyfeed. Dit is een maandelijkse nieuwsbrief waarin we allerlei tips, tricks en inspiratie bieden dat je kan helpen direct je eigen geluksgevoel te vergroten. Daarnaast krijg je, als je je inschrijft, direct alle voorgaande Happyfeeds direct in je mail! Voor meer informatie over Happyfeed klik hier.