Waarom een trouwgelofte je gelukkiger maakt
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
06/26/2022
4 min
0

Waarom een (trouw, compagnon, vriendschaps)gelofte je gelukkiger maakt

06/26/2022
4 min
0

Op 18 juni 2022 vierden mijn vrouw en ik ons trouwfeest. We zouden op 24 april 2020 trouwen maar toen kwam Corona de hoek omkijken. Uiteindelijk zijn we in dat jaar in het klein officieel getrouwd en hebben we het afgelopen 18 juni gevierd met al onze familie en vrienden. Tijdens de ceremonie hebben wij, zoals velen doen, onze trouwgeloftes uitgesproken. In een gelofte spreek je uit wat je aan elkaar belooft en wat je zo bewondert aan, en waardeert in, de ander.

En over deze geloftes wil ik het in deze Happyfeed graag hebben. Want in mijn ogen heeft een gelofte ontzettend veel invloed op je eigen geluk en het geluk in je relatie. 

Daar zat ik dan… klaar voor mijn trouwgelofte 

De ceremonie vond ik eigenlijk het spannendste van de hele bruiloft. Komt het wel aan? Zijn het wel de juiste woorden? Is het wel leuk, lief, mooi genoeg?! Allemaal vragen die in mijn hoofd rondspookte terwijl al onze vrienden, familie en random strandgasten (we vierden het aan zee) zaten toe te kijken en luisteren. Daar ging ik dan:

“Lieve babe, 12 jaar geleden exact op deze dag ontmoette ik je voor het eerst. Je korte haren, brutale lach en je stoere overkomen.”

 Nu ga ik natuurlijk niet mijn hele gelofte opschrijven, dat is net té persoonlijk ;). Maar op het moment dat ik deze woorden sprak verdween de spanning en voelde het beter dan ooit. Als ik hier nu op terugkijk denk ik dat ik dit het waardevolste en mooiste onderdeel vond van het hele toeleven naar de bruiloft en de bruiloft zelf.

Kan een gelofte je gelukkiger maken?

Ja zeker! Laat ik je vertellen hoe het voor mij was. Het opstellen (wat bij mij een paar maanden van tevoren al een beetje begon) en het daadwerkelijk uitspreken van geloftes heeft mij ontzettend veel gebracht. Toen we het trouwfeest voorbereidde, en we kregen het over de geloften, beseften we ons dat we eigenlijk in onze dagelijkse relatie nauwelijks de tijd nemen om even bewust stil te staan bij wat we in de ander zo waarderen. Het gaat altijd over de dagelijkse dingen: het huis opruimen, koken, boodschappen doen, de kids, werk, etcetera. Maar niet over waarom we eigenlijk samen zijn. En niet over wat we zo aan elkaar bewonderen.

Een relatie hebben is een groot commitment dat je aangaat en dan is het ook mooi om je te beseffen waarom je dat eigenlijk wil. Toen ik mijn gelofte ging opschrijven, en ik terugging in de 12 jaar dat wij een relatie hadden, stond ik weer even stil bij wat ik allemaal zo bijzonder vind aan mijn vrouw. Ik reflecteerde op alle redenen waarom ik zo verliefd op haar ben. En hoewel het dingen zijn die je onbewust wel weet, maakte het mij gelukkig daar eens even heel bewust bij stil te staan. En al helemaal natuurlijk om dat naar haar uit te spreken en haar reactie te zien. Overigens kan ik je vertellen dat het ook heel leuk is om het te horen van de ander ;).

Hoe een trouwgelofte je gelukkiger kan makenFoto door Raisa Zwart

Een gelofte is eigenlijk altijd goed om te doen

Bij het opstellen en uitspreken van de gelofte merkte ik hoe waardevol het is om soms even echt goed stil te staan bij de redenen waarom je bij iemand bent. En daar hoef je helemaal niet voor te trouwen! In deze Happyfeed wilde ik je daarom inspireren eens een eigen gelofte op te stellen voor jouw partner. Wat maakt het dat diegene zo bijzonder voor je is? Zo bijzonder dat je bereid bent je hele leven met diegene te delen? Schrijf het op en deel het met je partner!

Heb je nou geen partner, ook dan kan een gelofte heel waardevol zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een gelofte schrijven voor een familielid of een goede vriend(in). Echt even stil staan bij wat je zo fijn vindt aan die persoon, wat je bewondert aan hem/haar en waar je zo ongelofelijk blij mee bent.

Glenn speechte op ons trouwfeest omdat, zoals hij zelf zei, hij eerder met mij getrouwd was dan ik met mijn vrouw. En dat het daarom goed was even stil te staan bij ónze relatie… En ook dat was mooi en waardevol. Nu zijn Glenn en ik heel waarderend naar elkaar, maar een gelofte (of speech) is toch wel wat anders. Dus misschien moet ik het ook maar eens doen… 

“Lieve Glenn, partner in crime. Wat ben je toch een mooi stralend mens…” 

Oké, deze hou ik toch ook maar voor mijzelf ;).

Ga jij het ook doen voor iemand bijzonder in jouw leven? Want wanneer je het doet zul je direct ervaren hoeveel meer geluk het je brengt. Het maakt je bewust van iets heel moois en belangrijks in je leven: een krachtige verbinding die je met iemand hebt.

Stel een trouwgelofte op en wordt gelukkigerFoto door Raisa Zwart

Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en te gaan inspireren!

 

Reacties
Categorieën