Niet kunnen concentreren: 6 tips voor meer focus op werk
Happyfeed
Itamar Sharon
Happyfeed
05/14/2022
4 min
0

Niet kunnen concentreren: 6 tips voor meer focus op werk

05/14/2022
4 min
0

Je niet kunnen concentreren is voor velen een grote frustratie. En in deze tijd ook een aanzienlijke uitdaging. Afleiding ligt helaas overal op de loer en is verleidelijker dan ooit. De bliepjes, pop-upjes en mensen op kantoor (ja dat is er ook weer 😉) maken dat veel mensen merken dat ze weinig gedaan krijgen. In deze Happyfeed bied ik je 6 tips die je helpen meer focus te krijgen op werk en daarmee je productiviteit verhogen.

1. Eat that frog

“If it's your job to eat a frog, it's best to do it first thing in the morning. And if it's your job to eat two frogs, it's best to eat the biggest one first.” - Mark Twain

Mark Twain wilde met deze quote mensen laten inzien dat als je je dag begint met het eten van een levende kikker, je weet dat je waarschijnlijk het ergste van de dag achter de rug hebt. En dit is een zeer effectieve tip voor meer focus. Wanneer we hele tijd die ene moeilijke, uitdagende, belangrijke of simpelweg verschrikkelijke opdracht voor ons uit blijven duwen, zorgt het ervoor dat we ons gedurende de dag niet kunnen concentreren. Je houdt continu dat stemmetje in je hoofd wat je afleidt van je andere taken én waar je ook nog eens veel minder van geniet.

Dus, wil je meer focus op werk, begin je dag dan met die allerbelangrijkste, lastigste of vervelendste klus.

2. De Pomodoro techniek

Wanneer je echt dingen gedaan moet krijgen is er een bekende techniek die heel effectief is: de Pomodoro techniek. Dit houdt in dat je steeds in blokken van 30 minuten werkt en na 2 uur een pauze neemt van 15 tot 30 minuten. Dit schijnt brein-technisch de meest effectieve manier om meer focus te hebben. Zo blijven je hersenen scherp en raak je minder vermoeid.

Wanneer we ons niet kunnen concentreren is de Pomodoro Techniek dé oplossing!

3. Stem af op je bioritme

Ieder mens is anders en iedereen heeft dus ook een ander bioritme. En dit bioritme heeft invloed op het wel of niet kunnen concentreren. Zo heb ik bijvoorbeeld meer focus op werk in de ochtend, en ben ik juist in de middag beter in staat met mensen in contact te zijn. Zo heb je ook ochtend mensen, avond mensen en zelfs ‘ik heb geen slaap nodig mensen’ (maar dat zijn er maar weinig 😉). In deze zeer interessante podcast van Daniel Pink (schrijver van het boek Drive), verteld hij je alles over bioritmen en geeft hij concrete tips om meer vanuit dit ritme te werken (zo ook over dé perfecte manier om een middagdutje te doen!!!).

4. Zo min mogelijk wisselingen

Veel van ons denken goed te zijn in multitasken. Maar de harde werkelijkheid is dat maar heel weinig van ons daar daadwerkelijk goed in zijn. Sterker nog, multitasken en continue afwisselingen in het werk zijn een grote oorzaak van het niet kunnen concentreren - van elke wisseling moeten onze hersenen zich herstellen. Wanneer je dus met een bepaald onderdeel van je werk bezig bent, hou je daar dan ook bij. Als je met je mail aan de slag gaat, focus je dan daar op. Maar wanneer je dan iets anders gaat doen, is het van belang je mail ook te laten voor wat het is. Kortom, je werkt steeds voor langere periodes aan 1 aspect.

5. Je concentratie(spier) trainen

Je concentratie kan je trainen net als je spieren. Voor mensen die zich niet kunnen concentreren is het simpelweg nodig dit steeds een beetje meer te doen. Hoe? Door elke keer wanneer je een afleidende gedachte hebt (‘even Instagram checken’), tegen jezelf te zeggen: “over 5 minuten”. Door dit steeds te doen leer je je hersenen niet direct actie te ondernemen op afleidende gedachtes. En zo creëer je stap voor stap meer focus op werk.

Niet kunnen concentreren: tips voor minder afleiding

6. 30 minuten geen informatie

Tegenwoordig is er overduidelijk een te grote hoeveelheid informatie en prikkels om gefocust te kunnen blijven gedurende de dag. Het is dan ook niet gek dat het niet kunnen concentreren een steeds groter probleem is in onze maatschappij. Er wordt daarom vanuit allerlei hoeken de aanbeveling gedaan om elke dag minstens 30 minuten geen enkele informatie tot je te nemen. Dus geen telefoon, televisie, computer, podcast, krant, boek, etc. Het beste is om een wandeling in de natuur te maken of te mediteren. Simpelweg in de tuin zitten met een kop thee is ook een optie natuurlijk. Door dit te doen ervaar je de rest van de dag meer focus

Zo, 6 duidelijke tips die je direct helpen meer focus te realiseren op het werk. Kies vooral voor jezelf uit welke in eerste instantie het beste bij je past en begin daarmee. Dit zijn allemaal tips die vragen dat je je gedrag enigszins verandert en zoals we allemaal weten is gedragsverandering niet makkelijk. Doe het stap voor stap en als tip: lees onze blog over hoe je gedragsveranderingen realiseert en volhoudt ter inspiratie.

Heb jij nog andere tips voor ons, en voor onze andere 800 Happyfeed lezers, die helpen bij het niet kunnen concentreren? Laat het dan zeker even weten in de comments!


Gun jezelf of anderen ook een Happyfeed!

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen via onze Happyfeed mailing. Als dat zo is en gun je anderen ook deze inspiratie? Verwijs ze dan naar deze pagina!

Mocht je hier via een andere weg zijn terecht gekomen en je nu afvragen, "happy-wat"? Wees dan gerust, we sturen je geen dansende pinguïns. Wel tweewekelijks een portie inspiratie, vol waardevolle inzichten en praktische tips, die ons elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. We kijken er naar uit jou ook te mogen verwelkomen en gaan inspireren!


Reacties
Categorieën