Gedragsverandering – de 7 tips om jouw verandering in gedrag te realiseren!
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
06/18/2021
3 min
0

Gedragsverandering - de 7 tips om jouw verandering in gedrag te realiseren!

06/18/2021
3 min
0

Daar zit ik dan met m’n goede ideeën over gedragsverandering. Door de Happyfeeds van Glenn over doelen stellen en het behalen van goede voornemens had ik vol goede moed een plan gemaakt: een maand lang 2 keer per week hardlopen, 3 keer per week mediteren, geen Netflix en alleen maar boeken lezen. Ik, de man van de discipline, ging dit klusje wel klaren. Alles ingepland in mijn agenda en ready to go…

Een prachtig plan dat in de eerste week al volledig faalde. Ik dacht dat ik alles goed had gedaan en toch is het mij niet gelukt. Na de eerste keer hardlopen had ik al last van mijn knie en het mediteren was er al twee keer bij ingeschoten door de kids… Ik heb toen maar even wat tips opgezocht die mij konden helpen.

Als je dit falen van goede voornemens herkent, en / of  je hebt een verandering in gedrag die je graag wil realiseren, gebruik dan deze tips o.a. uit het boek ‘De Ladder’ van Ben Tiggelaar:

1. Accepteer allereerst dat je eerste plan niet is gelukt. Het is oké.

Zoals mijn vrouw zo mooi tegen mij zei: de maand is toch nog lang niet voorbij? Dan begin je toch deze week opnieuw en pas je je plan aan op een manier die wél kan?!

We hebben de neiging om wanneer iets niet lukt meteen het hele plan overboord te gooien. Zonde! Zie het als een leerproces waarin je steeds beter je resultaten weet te halen.

2. Zorg dat er meer is dan alleen motivatie.

Motivatie alleen is niet genoeg. Wanneer je een plan maakt dat moeilijk uit te voeren is ga je het met motivatie niet overeind houden. Zorg dat alles in huis is om het te realiseren, zorg dat je tijd hebt om het te doen en zorg dat er mensen zijn die je helpen en ondersteunen wanneer het nodig is.

3. Begin met eenvoudige gedragsverandering. Maak kleine stapjes.

Soms zijn we geneigd onze gedragsveranderingen meteen te groot te maken in te korte tijd. Zie mijn ‘in 1 maand moet ik…’. Een maand is veel te kort en de gedragsverandering was te groots. Begin klein en breidt vervolgens uit. Zo ben ik overgegaan op simpelere meditatie-oefeningen en elke dag opdrukken. Zie hier een filmpje van mijn Happyfeed over deze meditatie-oefeningen.

4. Maak het leuk en vier successen!

Wanneer je het kleiner maakt heb je ook grotere kans dat het lukt. Bij gedragsverandering is het essentieel dat je successen boekt. Hoe kleiner je veranderingen hoe meer succes je behaalt. Vier deze successen en geniet ervan!

5. Zorg dat het makkelijk uit te voeren is

Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Zo las ik over iemand die ’s ochtends elke dag wilde hardlopen. Naast zijn bed stonden zijn sportschoenen klaar, hij sliep in zijn (schone) trainingskleren en had een mueslireep klaarliggen om te eten. Elke ochtend schoof hij dus zo zijn schoenen in en ging naar buiten. Maak het zo moeilijk mogelijk voor jezelf om je gewenste gedrag niet uit te voeren.

6. Houdt voor jezelf bij wanneer het wel en niet lukt en probeer daar een rode draad in te vinden (bijvoorbeeld dat het mij niet lukte met kinderen thuis)

Er is vaak een rode lijn te ontdekken waarom nieuw gedrag faalt. Voor rokers; toch dat sigaretje roken wanneer je buiten op een terrasje een biertje aan het drinken bent. Zo had ik gepland om ook wanneer de kinderen thuis waren te sporten en mediteren. Maar dat bleek toch niet vaak uit te komen of ik vergat het doordat ik er niet mee bezig was. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wanneer het wel en niet lukt.

7. En dan weer terug bij stap 1. Lukt het niet? Leer ervan, pas je doelen aan en begin weer ‘opnieuw’.

Geef het niet op. Het leven is er om te leren en ontwikkelen. Zie ook dit als een ontwikkelproces. Lukt het je niet? Tof! Je hebt jezelf uitgedaagd en je kan daarvan leren. Volgende stap? Pas je doelen en plannen aan en ontdek of het wel lukt. In een spelletje vinden we het ook leuk uitgedaagd te worden en soms ‘game-over’ te gaan. Beschouw jouw ontwikkeling als zo’n proces!

Dus nu de vraag: welke gedragsveranderingen ga jij komende tijd realiseren op een leuke manier?

Welke gedragsverandering start jij vandaag?

Reacties
Categorieën