Waarom het jaar goed afsluiten zo belangrijk is en hoe je dat doet
Persoonlijk leiderschap
Itamar Sharon
Persoonlijk leiderschap
12/28/2020
2 min
0

De ultieme reflectiemethode om te reflecteren op het afgelopen jaar

12/28/2020
2 min
0

Het einde van 2020 is in zicht en dat betekent dat we het jaar goed kunnen afsluiten. In elke krant, op elke radio en in elk televisieprogramma wordt teruggekeken op 2020. En dat is altijd interessant, nuttig en boeiend, toch? Maar waarom doen we dat dan niet altijd als het om ons eigen levensjaar gaat? We maken maar al te graag nieuwe goede voornemens, maar nemen we ook echt de tijd om terug te blikken? En goed te reflecteren? In deze blog geef ik je graag DE reflectie-oefening mee om het jaar goed af te sluiten.

Reflecteren met de PDCA cyclus

Om te kunnen leren en ontwikkelen werkt een cyclus altijd goed. Misschien ken je de ‘plan-do-check-act’ cyclus wel waarmee veel gewerkt wordt in zakelijke omgevingen. De reden dat het goed werkt is dat je duidelijke fases hanteert en daardoor bewuster plant, handelt én reflecteert. In ons eigen leven doen we dit een beetje. We maken vaak wel nieuwe voornemens rond oud en nieuw wat eigenlijk plannen zijn voor het nieuwe jaar. De vraag is of we daar ook daadwerkelijk op handelen…

In deze Happyfeed legt Glenn uit waarom het maken van stemmingsdoelen veel beter werkt.

Plan Do Check Act op je eigen leven en leer het jaar goed af te sluiten

Pas jij de Plan Do Check Act cyclus toe op voor jou belangrijke doelen in je leven?

Om te kunnen leren van het stellen van doelen en het wel of niet handelen naar die doelen is reflecteren essentieel. Nu vergeten we dat in zakelijke omgevingen ook al regelmatig, maar in ons privé leven vaak al helemaal. Wil je kunnen groeien, moet je reflecteren – en dan is het einde van een jaar de uitgelezen mogelijkheid om dat te doen.

Reflectiemethode om te reflecteren op het afgelopen jaar

Een goede reflectie op zo’n uitgelezen moment als het einde van een jaar is dus heel waardevol. Maar hoe doe je dat nou? Om je te begeleiden in deze belangrijke reflectie geef ik je graag een hele concrete en waardevolle reflectieopdracht. Deze is als volgt:

Neem een half uur voor jezelf en ga wandelen. Bekijk onderstaande categorieën.

Beantwoord tijdens je wandeling vervolgens per categorie de volgende vragen:

  • Wat heb je gedaan/niet gedaan?
  • Wat heeft je wel/geen energie opgeleverd?
  • Wat zijn je wensen voor het komende jaar?

Wil je mijn reflectie zien op 2020? Bekijk dan onderstaande filmpje wat ik heb gemaakt voor onze 20ste Happyfeed:

Maak een stiltewandeling om echt goed het jaar af te sluiten

Wil je het nou perfect het jaar afsluiten en ook nog eens samen met iemand anders, dan raad ik je de ‘Benedictijnse Wandeling’ aan. Loop samen met je partner, huisgenoot, vriend of vriendin een uur waarbij je 2 keer de volgende rondes doorloopt:

  • Ronde 1: Eerste 10 minuten één iemand aan het woord. De ander luistert alleen.
  • Ronde 2: Tweede 10 minuten loop je samen in stilte.
  • Ronde 3: Derde 10 minuten bespreek je samen de reflectie.

Vervolgens draai je het om en doet de ander de reflectie.

Op een mooie terugblik op 2020

Ik wens je veel plezier toe met deze mooie oefening en bovenal veel leerervaring. Zoals met alles, doe hem goed en neem er de tijd voor, dan zul je de kracht ervan direct ervaren. Maar het allermeest wens ik je natuurlijk een fijne afsluiting van 2020 en een mooie start van het 2021. Veel geluk, wijsheid en vooral veel plezier in je werkende leven.

Proost!

Reacties
Categorieën