Meer energie door fysieke fitheid! 

"Geniet van mentaal & fysiek fit(ter) worden."


Een mooie uitspraak uit het boek Sixpack Miljonair van Neal van de Kamer. In deze Happyfeed deel ik mijn inzichten en persoonlijke (vervolg)acties n.a.v. dit boek. En hoop ik je te mogen inspireren om meer energie te gaan ervaren door aan de slag te gaan met jouw mentale & fysieke fitheid! 

This is your Video Unit!

Fysieke fitheid = meer energie = meer bevlogenheid! 

In mijn vorige Happyfeed stond ik stil bij waar ik tevreden over was, terugkijkend op het eerste half jaar. Stil staan & tijd nemen om te reflecteren is iets dat ik iedereen kan aanraden om regelmatig te doen. Om vervolgens vanuit deze reflectie vooruit te kijken en in beweging te komen. En zodoende nam ik mezelf in Happyfeed 32 iets voor om deze zomer te gaan doen. Nieuwsgierig of dat gelukt is? Check bovenstaand filmpje! 

 

Maar naast deze reflectie deel ik in het filmpje vooral mijn belangrijkste inzichten en (vervolg)acties n.a.v. het boek van Neal van de Kamer. Een boek dat is opgedeeld in 3 aspecten:

 • Mentaal fit - over het het brein en hoe mindset werkt.
 • Fysiek fit - alles rondom nachtrust, voeding, training & ademhaling.
 • Financieel fit - wat veel breder is dan geld, het gaat meer over hoe je kunt leven in overvloed.

Drie fascinerende onderwerpen. Mentale fitheid zou je wel "ons domein" als Happyholics kunnen noemen. Hoe je vanuit mindset & persoonlijke ontwikkeling een leuker werkend leven kunt realiseren. Voor deze Happyfeed heb ik echter besloten om juist eens in te zoomen op het fysieke aspect. Wat natuurlijk ook essentieel is om werkgelukkig en bevlogen door het leven te gaan.


En dus daarom ook de vraag aan jou:

Als het gaat om mindset, nachtrust, voeding, training of ademhaling. Met welk aspect zou jij aan de slag moeten gaan om zo energieker en fitter te worden?

En wat zou je dan concreet kunnen doen om een eerste stap te zetten en dit ook de komende 30 dagen vol te houden?

 Fitheidspiramide van gezondheid

Nou zou het kunnen dat je het lastig vindt om hier een keuze in te maken. Dan hoop ik dat de video jou heeft geïnspireerd. En mocht je 9 minuten te lang hebben gevonden - sorry, na 2 maanden vakantie moest mijn extraverte energie er even uit haha - dan heb ik direct een advies. Open of download Headspace en trakteer jezelf op een meditatie van 10 minuten ;-p


De fitheidspiramide van gezondheid  

In zijn boek omschrijft Neal de fitheidspiramide van gezondheid. Die hij leerde van Jorden Bres, strength coach van verschillende olympische en wereldkampioenen. Alle zes de pilaren zijn belangrijk, maar zo als met iedere piramide: het begint altijd met de onderste bouwsteen. Oftewel, het begint met mindset. Om van daaruit te groeien m.b.t. nachtrust, voeding, training, ademhaling en als topje van de berg, supplementen. Dit is even kort door de bocht, maar voor een uitgebreide uitleg kun je zijn boek raadplegen, maar een simpele uitleg is als volgt. 
Fitheidspiramide van gezondheid


Zie hieronder, opgebouwd vanuit de fitheidspiramide, mijn acties even kort en bondig opgesomd:

 • Mindset: een continue proces om dagelijks 30 minuten per dag te besteden aan persoonlijke ontwikkeling: boek lezen, podcast luisteren, mediteren e.d.
 • Nachtrust: ik heb een Fitbit aangeschaft om m'n nachtrust inzichtelijk te krijgen en dagelijks op hetzelfde moment op te staan.
 • Voeding: 1,5-2 liter water per dag. Plus inzichtelijk krijgen wat mijn bloedgroep is - kan via een EMB bloedtest of door bloeddonor te worden - en aansluitend mijn voeding hierop aan te passen.
 • Training: een trainingsschema met 2-3 intensieve sportactiviteiten per week, 4-5 keer per week 7 minutes workout (meestal 's ochtends).
 • Ademhaling: 4-5 keer per week bewuste ademhaling van 5 minuten / meditatie.
 • Supplementen: ik gebruik dagelijks de supplementen van Vitaily.


Koud douchen - you hate it or you... Hate it :-)

En dan nog één laatste ding. Weten jullie nog dat Happyfeed 2 van Itamar ging over een goede ochtendroutine? En dat hij deelde dat koud afdouchen 1 van zijn routines was (geworden)? Met dank aan hem, ben ik daar toen ook mee begonnen. Met tegenzin. En nog steeds vind ik koud douchen niet fijn. Maar ik weet waarom ik het doe: het draagt bij aan vitaliteit, gezondheid en energie. Geruime tijd douchte ik koud af, ik denk een seconde of 20. Nadat vervolgens mijn zwager, na het lezen van het boek van Wim Hof, inmiddels al 2 minuten koud douchte, werd er bij mij ook iets aangewakkerd. Toen vervolgens iemand anders mij vertelde - thanks Matthijs Hamster! - dat je gewoon even die 30-40 seconden door moest, heb ik dat dan ook maar gedaan. Letterlijk en figuurlijk met frisse tegenzin ;-)


En ik kan het iedereen aanraden. Het draagt bij aan je immuunsysteem, het geeft een energieboost en daarnaast is het zowel mentale als fysieke training. Wat ik heb er ook geen zin in. Maar zo train ik mijn brein dat je nou eenmaal dingen moet doen, waar je soms geen zin in hebt. Dus:

 • Ben jij nog niet van het koud douchen, begin dan gewoon eerst eens 30 dagen met koud afdouchen en breid dat langzaam uit qua tijd.
 • Ben jij iemand die al koud doucht, ga dan de challenge aan en doorbreek die 30-40 seconden! 


Vind je deze materie nou interessant? Trakteer jezelf dan op het boek, je vindt deze op de website van Neal van de Kamer (zie hierboven) of op de bekende websites als bol.com en amazon.nl. 


Enjoy the journey,

Glenn

Voorgaande Happyfeeds die hierop aansluiten

Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?