Een wekelijkse portie inspiratie om je werkende leven ook nu een beetje leuk te houden

De kracht van tevredenheid

HAPPYFEED #32

  Meteen aan de slag    

  

En dan zitten we alweer halverwege het jaar. Een mooi moment om eens terug te kijken op afgelopen 6 tot 12 maanden. En vooral stil te staan bij de aspecten waar jij tevreden over bent. Dus:


  • Terugkijkend op de laatste 6 maanden, waar ben je dan tevreden over? Over welke ontwikkeling of groei die je hebt gemaakt? Of op welke ervaring, prestatie of ervaring die je hebt meegemaakt?
  • En terugkijkend op de laatste 12 maanden, welke les heb je daarin geleerd voor jezelf? 


Ik ben benieuwd waar jij tevreden over bent en welke waardevolle les je voor jezelf hebt getrokken. Wellicht dat de les van de afgelopen 12 maanden leidt tot een nieuw voornemen. Wat niet perse hoeft, je kunt ook gewoon tevreden zijn met wat je hebt geleerd en bereikt. Maar mocht de les leiden tot een voornemen, bijvoorbeeld dat jij je net als ik een x aantal weken vrij neemt en een deel daarvan ook even helemaal offline gaat, geniet er dan vooral van. Wat ons betreft is dat namelijk een mooi voorbeeld van regie nemen over je eigen werkgeluk. En dan ben je dus een echte happyholic :-) 


Maar mocht jij je iets voornemen, waar nog een actie of verandering voor nodig is, weet dan dat je ieder moment een goed voornemen kunt starten. Daarvoor hoef je echt niet tot 1 januari te wachten, zoals we in de eerste Happyfeed van 2021 over goede voornemens realiseren al hebben toegelicht. Neem het je voor en onderneem actie.


Wat mij betreft kun je het voor nu hier gewoon bij laten. Het hoeft niet altijd meer. Wees gewoon tevreden en gun jezelf dat het voor nu genoeg is. Je hoeft niet altijd meer te leren, nog meer informatie tot je te nemen. Hoe is dat? Kun je nu wegklikken? Wat mij betreft doe je dat gewoon. Maar mocht je toch je behoefte aan meer informatie over de kracht van tevredenheid, ik heb hieronder er toch nog wat meer over geschreven ;-)

 

              Theorie omtrent de kracht van tevredenheid                    

Wij geloven als Happyholics enorm in de kracht van happiness, werkgeluk en bevlogenheid. Als jij werkgelukkig en bevlogen bent, dan zul je ook effectiever en energieker zijn en daarmee impactvoller. Echter is het leven niet alleen maar leuk en fijn. Deze positieve gevoelens kunnen alleen bestaan als er ook af en toe de andere kant van de medaille is: niet zulke fijne of leuke momenten. Afgelopen jaar was zo'n roerig jaar, als je afgelopen jaar geen slechte dagen of momenten hebt gehad, dan heb je niet geleefd.


Happiness en geluk nastreven is echter iets dat komt en gaat. Het ene moment ben je gelukkig, het andere moment wat minder. Je kunt het de pendel van het leven noemen, die heen en weer uitslaat. Continue gelukkig zijn is een utopie, ik durf zelfs te zeggen dat je dat niet eens moet willen. Dan ben je namelijk het leven niet aan het beleven maar sta je op standje overleven. Maar des te beter je wordt in het accepteren en nemen van het feit dat de pendel ook soms uitslaat naar je klote voelen, des te sterker ervaar je ook het gevoel van geluk.


pendulum-happiness-tevreden


Maar goed, dat neemt niet weg dat focussen op (werk)geluk enorm kan bijdragen aan je goed en energiek voelen. En daarin is het zeer krachtig om regelmatig dankbaar te zijn - zie ook deze blog van Itamar. Of dus stil te staan bij waar jij tevreden over bent. Tevreden of dankbaar zijn is namelijk veel blijvender en duurzamer, zeker op de lange termijn.


We leven alleen in een maatschappij waarin we ons sterk focussen op groeien, succes en altijd maar meer. Iets wat ik trouwens zelf ook herken, ik kan mezelf wel een achiever noemen. En daar is overigens niks mis mee, het heeft mij namelijk ook gebracht waar ik nu sta. En jou gebracht waar jij nu staat. Maar wat is het waard als je er niet van geniet en trots op bent? Of nog wat scherper gesteld:

"Success without fulfillment is the ultimate failure" - Tony Robbins

Alleen is er geen quick fix om meer tevreden of dankbaar te zijn. Het vraagt bewuste aandacht en het trainen of ontwikkelen van je mindset, van je brein. Maar wees gerust, ook je brein is een spier die je kunt trainen! Daarom, hieronder een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je brein te trainen om vaker tevreden te zijn met wat je hebt:


  • Schrijf in het begin dagelijks op waar jij tevreden over bent. Of dus dankbaar, dat mag ook.
  • Doe dit in het begin consequent, iedere dag, voor minimaal een week. Een nieuw patroon ontwikkelen kost namelijk energie en moeite.
  • Bedenk het niet alleen, schrijf het ook op! Zeker in de eerste weken kan dit enorm krachtig zijn, het beklijft dan veel beter. 
  • Creëer voor jezelf een vast moment om het te doen. Koppel het bijvoorbeeld aan iets wat je al doet (tandenpoetsen, ochtendroutine, voor het slapen gaan).
  • En dan zul je vanzelf gaan merken dat je steeds vaker, op onbewuste momenten denkt aan dingen waar je tevreden over bent. Iets wat ik heb ervaren met dankbaarheid, ik word er zo nu en dan gewoon door overvallen. En als je dat gaat ervaren, dan weet je dat je als het ware je brein onbewust bekwaam gemaakt in het focussen op tevredenheid.

Disclaimer: ik hoop niet dat het je afschrikt, maar uit onderzoek is gebleken dat het gemiddeld genomen 66 dagen duurt voordat iets een gewoonte is. Je hebt dus even nodig om jezelf hierin te ontwikkelen. En dat is een proces van vallen en opstaan. En mocht je gedurende deze ontwikkeling vallen, pak dan deze blog van Itamar erbij, waarin hij zijn 7 lessen deelt toen hij tegenslagen ervoer in het realiseren van gedragsverandering. 


Maar als je vandaag besluit hier dus mee aan de slag te gaan, dan beloof ik je dat je rond half september een "tevredenheidspatroon" hebt ontwikkeld bij jezelf. En daar mag je dan trots en tevreden op zijn ;-)


Fijne zomer! 


Laat je ons weten wat je van deze Happyfeed vond?

We vinden het leuk om te horen wat je van deze Happyfeed vond, zodat we onze volgende Happyfeeds (nog) beter kunnen afstemmen op jouw behoeften. 

null

Gun anderen ook een Happyfeed!

We sturen geen dansende pinguïns. Wel een wekelijkse portie inspiratie, waardevolle inzichten en praktische tips die ons ook elke dag helpen om als een echte Happyholic door het leven te (blijven) gaan. Gun jij anderen ook elke twee weken een Happyfeed? Zorg dat ze hun mailadres achterlaten op onze inschrijfpagina.

Glenn Holster en Itamar Sharon zijn de oprichters van Happyholics. Hun missie: individuen, teams & organisaties helpen om (nog) meer bezieling, plezier en geluk te ervaren in het werkende leven. Met Happyfeed hopen ze ook in deze onzekere tijd bij te kunnen dragen aan het behoud (of zelfs de groei) van werkplezier in Nederland.


Wil jij ook een leuker werkend leven?