Voorbeelden van kernwaarden: vind hier een kernwaarden lijst

Kernwaarden zijn de fundamentele overtuigingen en principes die een persoon drijven in hun gedrag, interacties en besluitvorming. Ze vormen de kern van onze identiteit en bepalen hoe we onszelf zien en hoe anderen ons zien. Deze waarden kunnen variëren van persoon tot persoon en er zijn flink veel verschillende kernwaarden. Daarom vind je in dit artikel een lijst met voorbeelden van kernwaarden om je te informeren maar hopelijk ook te inspireren!

Voorbeeld van een kernwaarde

Ik geef je graag een persoonlijk voorbeeld van een kernwaarde en hoe dat tot uiting komt. Voor mij is vrijheid een belangrijke kernwaarde. Ik ben graag vrij in wat ik doe en wanneer ik dat doe. Zo heb ik bijvoorbeeld de vrijheid nodig om soms even tijd voor mij alleen te hebben. Vrijheid is een echte behoefte. Op het moment dat ik moet werken of leven in vaste kaders, merk ik dat ik en stuk minder gelukkig ben. Ondernemerschap past dan ook goed bij mij. Ik ben ook altijd heel alert op beslissingen die mogelijk mijn vrijheid beperken. Neem bijvoorbeeld het in dienst nemen van mensen. Dat is voor mij een gevoelig besluit omdat het mogelijk mijn mate van vrijheid beïnvloed. 

Hopelijk geeft je dit een beeld van hoe vrijheid als kernwaarde kan werken. 

Kernwaarden lijst

Aan een enkel voorbeeld van een kernwaarde heb je vast niet genoeg. Daarom bieden we je hier graag een uitgebreide lijst aan van hele verschillende kernwaarden. Wil je zelf je kernwaarden helder krijgen? Bekijk dan het linkje naar ons blog onder aan dit artikel waarin we je stap voor stap hierin begeleiden. Maar nu eerst allerlei voorbeelden van kernwaarden:

Leergierigheid
Persoonlijk contact
Actie
Verantwoordelijkheid
Focus
Liefde
Risico
Sociale betrokkenheid
Integriteit
Commitment
Respect
Vrijheid
Volharding
Verbinding
Speelsheid
Controle
Kwaliteit
Openheid
Succes
Orde
Zekerheid
Uitdaging
Invloed
Blijheid
Spiritualiteit
Intelligentie
Plezier
Devotie
Sensatie
Ondersteuning
Onafhankelijkheid
Waardering
Duurzaamheid
Warmte
Vitaliteit
Spontaniteit
Ondernemend
Dankbaarheid
Contributie
Professionaliteit
Creativiteit
Flexibiliteit
Extase
Avontuur
Gezondheid
Rust
Groei
Authenticiteit
Eerlijkheid
Harmonie
Moed
Passie
Veiligheid
Intimiteit
Lol
Empathie
Competentie
Nieuwsgierigheid

Wat is jouw kernwaarden lijst?

Het is heel waardevol (en fijn) om duidelijk te hebben wat jouw kernwaarden zijn. Het is het fundament waarop jij elke beslissing maakt en al jouw gedrag vertoont. Het is dus leidend én begeleidend in jouw gehele doen en laten. En hoe helderder je deze hebt, hoe vaker je besluiten maakt en gedrag vertoont dat past bij wie jij in de kern bent. Wil je jouw kernwaarden ontdekken? Bekijk dan dit blog waarin we je stap voor stap begeleiden in het bepalen van je kernwaarden.