Wat is de juiste mix van passie en talent? – Interview met Remco Claassen
Persoonlijk leiderschap
Glenn Holster
Persoonlijk leiderschap
11/19/2020
6 min
0

Wat is de juiste mix van passie en talent? – Interview met Remco Claassen

11/19/2020
6 min
0

Een humorvolle, soms ietwat botte ‘kenniskliko’. Als performer een kruising tussen dr. Stephen R. Covey en cabaretier Hans Teeuwen. Zomaar wat woorden die een beeld vormen van Remco Claassen, spreker, trainer en auteur. Hij heeft zich op de kaart gezet in de voorprogramma’s van internationale topsprekers als Stephen Covey, Tom Peters en Robert Cialdini. En inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest gevraagde trainers en sprekers op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. In 2016 interviewde ik Remco en voelde hem aan de tand voelde over zijn succes, over kwispelstaarten en over IK-ologie.

Dus Remco Claassen, wat is leiderschap?

“Ik heb dat ooit per ongeluk geniaal verwoord toen iemand mij tijdens een signeersessie vroeg of ik leiderschap ik één zin kon samenvatten. Komt ie: Leiderschap is niets anders dan weten wie je bent en weten wat je wil en dat kunnen transformeren in voordeel voor anderen. Leiderschap heeft alles te maken met weten in welke koers jij jezelf, je leven, je gezin of je bedrijf wilt laten varen. En misschien nog wel belangrijker, waarom je dat wilt. Als je dat kunt omzetten in voordeel voor anderen, dan zullen mensen met je meegaan. Puur en alleen omdat zij daar zelf baat bij hebben.

“Leiderschap is niets anders dan weten wie je bent en weten wat je wil en dat kunnen transformeren in voordeel voor anderen”

Een mooie metafoor voor dit fenomeen is het probleem met de luchtdruk in een vliegtuig. Wie moet je in dat geval als eerste het zuurstofmasker opzetten? We weten allemaal dat jij dat zelf bent, zo zijn we daar immers in getraind. We weten ook waarom dat zo is. Want als je zelf geen zuurstof hebt kun je ook geen andere mensen helpen. Wat ik daarmee wil zeggen: bepaal eerst de koers voor jezelf en kijk daarna pas hoe je anderen op hun koers kunt brengen. Leiderschap is veel meer dan ‘fompen’, zoals ik dat altijd noem. Oftewel topdown sturen op resultaat, procedures en gedrag. Mensen willen wel veranderen, maar willen niet veranderd worden. Leidinggevenden moeten er dus voor zorgen dat mensen bottom up in hun energie komen. Met die energie kun je samen een mooie koers gaan varen.” 

Volgens Remco Claassen moeten we stoppen ons te laten fompen

Hoe Remco Claassen tot deze wijsheid komt

“Ik ben een jaar of twintig bezig geweest met het stalken van verschillende goeroes. Ik las veel boeken en luisterde naar cassettebandjes waar een heleboel wijze mensen dingen op riepen. Van origine ben ik informatieanalist en zag daarin de rode draden; pareltjes en paden die leiden tot persoonlijke effectiviteit of succes en teameffectiviteit of succes. Vervolgens heb ik daar zelf een visie op ontwikkeld. Ik ben dus eigenlijk een soort vergaarbak van een heel stel wijze goeroes met daaroverheen een eigen sausje.”

 Wie zijn die goeroes?

“Ik heb het dan over Stephen Covey, Tom Peters, Marshall Goldsmith en Robert Cialdini. Overigens zijn er heel veel mensen die ik ‘hoog heb zitten’. Ik kijk niet alleen naar inhoud, maar ook naar vorm. Omdat ik op de bühne sta, kijk ik ook naar mensen die op mij dusdanig indruk hebben gemaakt dat ik weken of maanden later nog kan reproduceren waar het over ging. Naast de inhoud is ook dat een belangrijk aspect van leiderschap: in hoeverre kun jij jouw missie op andere mensen overbrengen.” 

“Ik was begin twintig en stelde mezelf voor als Moeder Theresa in een glitterpak” – Remco Claassen

Wat iemand tot een goede leider maakt

“Dat gaat om twee dingen. Het eerste is persoonlijk leiderschap. Goede leiders zijn in staat anderen met hun passie te inspireren. Je moet zelf de juiste energie hebben om het te kunnen overdragen. Ik heb ontdekt dat een deel van mijn succes op de bühne simpelweg voortkomt uit het feit dat mensen genieten van hoe ik sta te genieten. Het tweede is dat goede leiders in staat zijn om anderen te laten groeien. Vergelijk het met dat Insights Discovery voor jou een katalysator kan zijn om het beste uit je leven te halen. Een geniaal citaat: ‘People don’t care about how much you know, until they know how much you care’. Als mensen ervaren dat ze door jouw aanwezigheid groeien en in hun kracht komen, dan ben je een goede leidinggevende. Als je dat dan ook nog kunt koppelen aan de doelen die je hebt voor de organisatie, dan ben je spekkoper. Je hebt dan blije mensen, die hard voor jou willen werken omdat je ook waardevol voor hun leven bent.”

Authentiek leiderschap volgens Remco Claassen

“Ik vertelde over het principe dat een deel van de inspiratie die ik afgeef eruit voortkomt dat ik het zo naar mijn zin heb op de bühne. Vroeger ben ik veel gecoacht en volgde een MD-traject in de sales. Ik had affiniteit met communiceren en heb het geschopt tot commercieel manager. Totdat ik ontdekte dat ik daar volledig op leegliep. Dan ben je 29 jaar, heb je een prachtig salaris en een mooie auto, maar je zit vol met energielekken. De welbekende batterijwet treedt dan op. Als de werkweek je meer energie kost dan oplevert, dan raak je op. Ik rende keihard op een pad dat niet bij me paste. Met behulp van vergelijkbare instrumenten als Insights Discovery kwam ik erachter dan ik wel kan verkopen, maar dat ik geen verkoper ben. Pas toen ik op de bühne terecht kwam – en langzaam in de rol van trainer/spreker groeide – kwam ik erachter dat ik van dezelfde competenties in een compleet andere vorm wél energie krijg. Met hetzelfde pakketje passie en talent. Nu ben ik volledig congruent met het werk dat ik doe en congruentie is voor mij hetzelfde als authenticiteit.”

“People don’t care about how much you know, until they know how much you care”

 IK-ologie, wat is dat?

“Ik zie dat veel mensen blijven steken op de laag van kunnen, weten en doen. Zij zijn in functieprofielen beland met taken die ze wel kunnen, maar die ze niet zijn. De uitdaging is om onder het gedrag te komen, te voelen hoe identiteit bij jou werkt en jezelf af te vragen waar jij energie van krijgt. Pas daarna moet je naar de gedrags- en competentieschillen kijken. Ik noem dat IK-ologie. Helaas wordt je daar vaak pas op begeleid als het al is misgegaan. IK-ologie heeft alles te maken met persoonlijk leiderschap. Als je geen plan maakt voor je eigen leven, dan word je ingezet voor het plan van iemand anders. Mensen besteden meer tijd aan het plannen van een vakantie, dan aan het maken van een plan om inhoud te geven aan hun eigen leven. Je kunt van je partner, werkgever, de regering of wie dan ook niet verwachten dat zij jouw geluk borgen. Dat moet je zelf doen.”

Remco Claassen op het podium

Remco Claassen die altijd enthousiast en vol passie op het podium staat

Wat drijft jou persoonlijk?

Dat is niet zozeer leiderschap op zich. Ik hou van zenden, ben een performer. Toen ik nog niet al die knowhow had verzameld, zat ik het animatieteam van Center Parcs. Ik was DJ, spelleider, paashaas, en zwarte piet. Altijd bezig met mensen gelukkig en blij maken. Vrienden hebben mij wel eens gevraagd: als je zo graag lol maakt, waarom word je dan geen stand-up comedian? Ik vind lachen en laten lachen fantastisch, maar wel in combinatie met zingeving en groei. Vreemd genoeg heb ik het toen ik begin twintig was al gezegd. Ik zat in een training en we moesten onszelf voorstellen aan de hand van metaforen. Ik had er twee: een labrador, kwispelend van energie en de tweede – die ik op dat moment zelf nog niet goed snapte – Moeder Theresa in een glitterpak. Pas later ontdekte ik hoe goed die metafoor eigenlijk bij mij past. Ik ben nu non-stop mensen aan het helpen om meer in hun kracht te komen, maar ik doe dat wel graag in een glitterpak. Ik sta graag in de spotlights. Zo stond ik laatst nog in de jaarbeurs voor 4.000 man met Max Verstappen in m’n voorprogramma en Humberto Tan die me aankondigde. Zo ontzettend gaaf!”

De missie van Remco Claassen

“De juiste mix van passie en talent heeft mij ‘kloppend’ gemaakt. Wat ik mensen wil uitleggen, is dat je met die mix 100 jaar kunt worden. Ik wil laten zien dat werk niet hoeft te voelen als werk. Ik ben op dit moment niet onderweg naar mijn werk, maar naar weer een mogelijkheid om ontzettend veel lol te maken op de bühne. En ik krijg er ook nog geld voor. Dat is toch waanzinnig? En het mooie is dat iedereen deze mogelijkheid heeft. Iedereen heeft een bak met passie en een bak met talent. Als jij oplossingen creëert voor andere mensen, dan heb jij je hele leven werk. Als de manier waarop je die oplossingen aanbiedt in lijn liggen met jouw kwispelstaart, dan heb je je hele leven leuk werk. Daarom dwing ik mensen altijd eerst tot IK-ologie.”

De gouden tip?

“Ik ga nu hooguit herhalen of eigenlijk samenvatten. Werk eerst aan persoonlijk leiderschap. Als je volledig op jouw koers zit met de juiste mix van passie en talent – lekker kwispelend en vol in je energie – dan kun je zelfs stotterend en zonder al te veel kennis, inhoud en ervaring enorm veel indruk maken. Dus altijd eerst IK-ologie en daarna pas productontwikkeling.”

Reacties
Categorieën