Wat is goed werkgeverschap? Dit zijn de 6 kenmerken!
Goed werkgeverschap
Itamar Sharon
Goed werkgeverschap
02/10/2022
3 min
0

Wat is goed werkgeverschap? Dit zijn de 6 kenmerken!

02/10/2022
3 min
0

Goed werkgeverschap, wat is het nou precies en hoe realiseer je het? Deze twee vragen ontvangen wij veel van organisaties. Logisch ook. Er wordt veel gepraat over werkgeluk, mentale welzijn en ook werktevredenheid. Maar wat daar precies onder verstaan wordt blijft vaak erg vaag. Gelukkig hebben wij al lang uitgezocht wat dit precies betekent en helpen we hier organisaties al jaren mee. In deze blog geven we je dan ook graag de 6 kenmerken van goed werkgeverschap.

Wat trouwens belangrijk is om te beseffen is dat elk kenmerk niet alleen bijdraagt aan goed werkgeverschap, maar dat het ook nog eens een veel effectievere, productievere en impactvollere organisatie realiseert. Een win-win dus!


Hier komen de 6 kenmerken van goed werkgeverschap:

1. Aandacht hebben voor de mens 

Medewerkers zijn geen functieomschrijvingen. Medewerkers zijn mensen met menselijke gevoelens, gedachten en voorkeuren. Goed werkgeverschap betekent aandacht hebben voor de mens in iedere medewerker. Dat betekent luisteren, willen begrijpen, willen leren en interesse hebben. Dit vraagt ook dat je veel persoonlijk in contact bent met elkaar. Zo wordt er met elkaar oxytocine aangemaakt en ontstaat er vertrouwen en de veiligheid om kwetsbaar te zijn. Dit is een belangrijk fundament om je ergens op je gemak te kunnen voelen en jezelf te kunnen zijn. En dat is weer een fundament voor goed werkgeverschap.

2. Waardering tonen voor het goede

Het tweede kenmerk van goed werkgeverschap is waardering tonen aan medewerkers. Het moet duidelijk zijn voor mensen dat ze gewaardeerd worden voor het goede werk dat ze doen én voor wie ze zijn als mens. Dit betekent natuurlijk niet continu strooien met complimenten. Dat wordt namelijk direct gevoeld als nep en heeft juist een negatief effect. Het is belangrijk dat iedere medewerker gewaardeerd wordt voor wie hij/zij/hen is, maar dat er ook waardering getoond wordt voor goed werk dat gedaan wordt. Zo voelen mensen zich gezien en stimuleert het de zelfverzekerdheid. Overigens is constructieve feedback geven ook een vorm van waardering, maar daar komen we bij kenmerk 5 op terug: persoonlijke ontwikkeling.

Kenmerk van goed werkgeverschap is waardering

3. Een goede balans bieden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid

Goed werkgeverschap betekent ook een balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Hoe meer verantwoordelijkheid er gevraagd / geboden wordt, hoe groter de mate van vrijheid moet zijn. Medewerkers moeten voelen dat ze de resultaten die van hen gevraagd worden kunnen behalen op een manier die bij hen past. Zo benut je niet alleen de talenten van de medewerkers, maar behalen zij ook nog eens de resultaten op een veel effectievere manier. Medewerkers in een keurslijf stoppen en micromanagen maakt dat mensen minder bevlogen zijn in hun werk én slechtere prestaties leveren.

 Betrokkenheid creëren bij (het belang van) de organisatie

Zingeving is een universele behoefte van de mens. Dit betekent niet dat we het met elkaar moeten hebben over de zin van het leven (hoewel het vast hele bijzondere gesprekken zal opleveren). Maar wel dat medewerkers zich graag betrokken voelen bij een groter geheel. Zingeving betekent iets goeds doen voor anderen. En hoe meer mensen dat voelen bij hun organisatie hoe groter de mate van zingeving en betrokkenheid is. Goed werkgeverschap betekent dus ook mensen betrekken bij het bedrijf, bij de toekomst van het bedrijf en bij de resultaten van het bedrijf. Zorg dat het duidelijk is welke impact er gemaakt wordt met de bijdragen van de medewerkers. Zichtbaarheid en terugkoppeling is hierin essentieel.

Een kenmerk van goed werkgeverschap is betrokkenheid

Persoonlijke ontwikkeling faciliteren

Persoonlijke groei en ontwikkeling is het vijfde kenmerk van goed werkgeverschap. Dit vraagt dat je als werkgever je medewerkers faciliteert in het leren en ontwikkelen in hun werk, maar ook in wie ze zijn als mens. Dit vraagt tijd om met elkaar terug én vooruit te kijken. Dit vraagt dat er ruimte is om met elkaar feedback te geven en daarvan te leren. Het mooie is dat, net zoals met alle voorgaande kenmerken, ook dit alleen maar voordelen oplevert voor een organisatie. Samen leren, groeien, ontwikkelen en alleen maar beter (willen) worden is toch het doel van elke organisatie?

De basis op orde

Zoals je nu waarschijnlijk beseft gaat goed werkgeverschap nauwelijks over arbeidsvoorwaarden, arbo of het hebben van een lease-auto. Toch speelt het wel een rol. Het is onderzocht dat het altijd van belang is dat mensen niet voelen dat ze te weinig krijgen in vergelijking met mensen in soortgelijk werk. Kortom, de basis moet op orde zijn. Maar goed werkgeverschap betekent dus niet het hoogste salaris bieden of de mooiste auto hebben.

Ga zelf aan de slag met goed werkgeverschap

Best simpel toch? Deze 6 kenmerken van goed werkgeverschap? Het is gelukkig geen rocketscience en het zijn allemaal kenmerken die we herkennen en snappen. Toch kan het nog best ingewikkeld zijn deze kenmerken op een goede manier te integreren in je organisatie. Als je hier met jouw organisatie mee aan de slag wil dan zou Happyholicsproof een mooie eerste stap kunnen zijn. Hiermee meten we hoe medewerkers deze 6 kenmerken van goed werkgeverschap ervaren in de organisatie en bieden wij analyses en adviezen over hoe je dit kan verbeteren. Interesse? Neem dan contact op met me via itamar@happyholics.com.

Reacties
Categorieën